Home design

Φωτιά στις Μυκήνες: Το διεθνές ρεζίλεμα της χώρας και η Μενδώνη – Το πούσι και το πόρισμα της πυροσβεστικής

Η υπουργός Πολιτισμού στον αρχαιολογικό χώρο, που έπρεπε να καεί πρώτα, για να αποκτήσει πυρόσβεση

Μνήμες από την καταστροφική φωτιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών ξυπνά η επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη τη Δευτέρα 18 Ιουλίου για την απόδοση του συστήματος πυρόσβεσης που ολοκληρώθηκε χάρη στις ενέργειες της περιφέρειας Πελοποννήσου, που κινήθηκε ταχύτατα υλοποιώντας τα αυτονόητα που έπρεπε από χρόνια να έχει υλοποιήσει το ίδιο το υπουργείο.

Αύριο, η υπουργός θα βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο, που έπρεπε να καεί πρώτα, για να αποκτήσει πυρόσβεση, και με ένα πόρισμα – καταπέλτη της πυροσβεστικής, για το οποίο παραμένει ακόμα άγνωστο σε ποιο στάδιο βρίσκεται η δικαστική έρευνα για την απόδοση ευθυνών.

Θα υπάρξει συγγνώμη μετά το ρεζιλίκι;

Μετά το διεθνές ρεζίλεμα της χώρας για τα γυμνά καλώδια που πρώτος αποκάλυψε ο anagnostis, αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει τελικά δημόσια συγγνώμη από την πλευρά της Υπουργού για τη φωτιά στις Μυκήνες που είχε ξεσπάσει στα τέλη Αυγούστου του 2020.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

«Οι Μυκήνες δεν κάηκαν, άρπαξε λίγο το πούσι τους», είχε δηλώσει τότε η κ. Μενδώνη, χωρίς να απολογηθεί -ως όφειλε- για τα όσα συνέβησαν.

«Μέχρι τις 20 Ιουνίου θα έχουμε τελειώσει το έργο της Πυρόσβεσης στις Μυκήνες και θα κατέβει να το εγκαινιάσει η υπουργός, και θα το γνωστοποιήσουμε σε όλο τον κόσμο και σε διεθνές επίπεδο, γιατί εξευτελιστήκαμε με αυτό το οποίο συνέβη στις Μυκήνες», είχε δηλώσει στις 17 Μαΐου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Μετά τη φωτιά στις Μυκήνες τον Αύγουστο του 2020 (Φώτο: anagnostis)

Δεν έχουν αποδοθεί ακόμα ευθύνες

Να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί 60 καταθέσεις μαρτύρων συν το ότι έχει επίσης κατατεθεί στην Εισαγγελία σχετική έκθεση από ειδικούς πραγματογνώμονες που ρίχνουν άπλετο φως στην υπόθεση, εντούτοις, μέχρι σήμερα κανείς δεν γνωρίζει σε ποιο στάδιο βρίσκεται τόσο η δικαστική διερεύνηση, όσο και η διενέργεια πειθαρχικής έρευνας από το Υπουργείο Πολιτισμού για πιθανές πειθαρχικές ευθύνες.

Για το θέμα μάλιστα είχε κατατεθεί σχετική ερώτηση στη βουλή από τέσσερις βουλευτές.

Το έργο πυρόσβεσης στις Μυκήνες και η ξεχασμένη μελέτη

Το έργο πυρόσβεσης στον Αρχαιολογικό Χώρο των Μυκηνών, προϋπολογισμού 650.000 ευρώ, υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας, του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης.

Την ύπαρξη της ξεχασμένης μελέτης από το 2007, είχε αποκαλύψει το anagnostis.org, παρουσιάζοντας λεπτομέρειες για το σχέδιο πυροπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου που δεν προχώρησε τότε αλλά και τους λόγους για τους οποίους δεν έγινε αυτό.

Η εν λόγω μελέτη προέβλεπε:

  • Κατασκευή δεξαμενής 200 μ3 στην περιοχή της Περσείας Κρήνης (Νερομάνα) με ταυτόχρονη βελτίωση της υπάρχουσας υδρομάστευσης.
  • Αντικατάσταση και επέκταση του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης.
  • Ταυτόχρονη κατασκευή δικτύου πυρόσβεσης.
Η Λίνα Μενδώνη στις Μυκήνες τον Αύγουστο του 2020

Τρεις ακόμα προγραμματικές συμβάσεις

Όπως έγινε γνωστό, επίσης, προγραμματίζεται στη συνέχεια η υπογραφή – από τον περιφερειάρχη Π. Νίκα και την υπουργό Λ. Μενδώνη- τριων προγραμματικών συμβάσεων:

  1. Για τον αγωγό τροφοδοσίας νερού ύδρευσης στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών,
  2. Για μελέτες και τεχνική βοήθεια ως προς την συντήρηση και ανάδειξη μνημείων στην Π.Ε. Αργολίδας και
  3. Για την ολοκλήρωση των μελετών ωρίμανσης του έργου στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του κτηρίου των τουρκικών λουτρών (χαμάμ) στο Ναύπλιο.

Αυτοψίες σε Ναύπλιο και Άργος

Το πρωί της ίδιας μέρας η Υπουργός Πολιτισμού θα κάνει αυτοψία σε Μπούρτζι, Παλαιό Τελωνείο, Αγ. Νικόλαο, Κτήριο Βίγγα, Αρχαιολογικό Μουσείο, Αγ. Γεώργιο και Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας στο Ναύπλιο.

Στις 5 το απόγευμα θα μεταβεί στο Άργος όπου θα κάνει αυτοψία στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, εκεί που οι εργασίες εξελίσσονται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Για απόψε η Λίνα Μενδώνη είναι προγραμματισμένο να παρευρεθεί στις 21:00, σε εκδήλωση στο Παλαμήδι για το πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», αν τελικά αυτό συμβεί υπό το φόβο παρατράγουδων, λόγω των εντεινόμενων αντιδράσεων του καλλιτεχνικού κόσμου για την υπόθεση Λιγνάδη.

Σχόλια

Exit mobile version