home design 800x400

Πελοπόννησος: Μέτρα για την κοινωνική ένταξη των Ρομά

Οργανωμένο σχέδιο για σπίτια και χώρους μετεγκατάστασης, υγεία, εκπαίδευση και αθλητισμό.

Τα μέτρα για την κοινωνική ένταξη των Ρομά και στις 5 Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου συζητήθηκαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου, στην έδρα της Περιφέρειας στην Τρίπολη, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, Γιώργου Σταμάτη και του περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Πρόνοιας και Αλληλεγγύης, Τάσου Γκιολή.

Ο κ. Σταμάτης μαζί με κλιμάκιο στελεχών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανέλυσε τις προθέσεις της κυβέρνησης για την κοινωνική ένταξη των Ρομά στην Περιφέρεια, ενώ ιδιαίτερα εξετάστηκε το θέμα των Ρομά της Μεσσηνίας σε συνδυασμό με την πρόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου να παραχωρήσει στους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης το, συνολικής έκτασης 120 στρ., χώρο σε Μπιρμπίτα και Μακαρία, ο οποίος είχε αγοραστεί από την τ. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας για τη στέγασή τους.

Φωτό: Περιφέρεια Πελοποννήσου

Πρέπει και η αυτοδιοίκηση και η κεντρική πολιτική σκηνή να αθροίσουμε δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα, ώστε να ξημερώσει και για τους Ρομά μια καλύτερη ημέρα, καθώς είναι υποχρέωσή μας να τους βοηθήσουμε”, τόνισε ο Παναγιώτης Νίκας, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια θα συνδράμει το γενικό γραμματέα προκειμένου να γίνει πράξη η δέσμευσή του ότι θα έχει ανακοινώσει λύση μέχρι τις 30 Ιουλίου.

“Στα χρόνια της αυτοδιοικητικής μου θητείας έχω μετάσχει σε πάνω από 10 συσκέψεις σε διυπουργικό επίπεδο για προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ρομά. Δυστυχώς αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές όσες προσπάθειες έγιναν και τα προβλήματα, σε αυτόν τον ευαίσθητο χώρο οξύνονται συνεχώς -άρα δεν υπάρχει χρόνος και γρήγορα πρέπει και η αυτοδιοίκηση και η κεντρική πολιτική σκηνή να αθροίσουμε δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα, ώστε να ξημερώσει και για τους ρομά μια καλύτερη ημέρα, καθώς είναι υποχρέωσή μας να τους βοηθήσουμε”, επεσήμανε ο περιφερειάρχης.

Φώτο: Pixabay

Από την πλευρά του, ο γ.γ. Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας τόνισε πως,Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι μία από τις Περιφέρειες οι οποίες θα συμμετέχουν πολύ ενεργά στο κομμάτι της κοινωνικής ένταξης και της συμπερίληψης που θα αφορά στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού της”, ενώ ανέφερε πως, καθώς και στο παρελθόν είχαν γίνει κάποιες ανάλογες προσπάθειες που απέτυχαν, η πολιτεία πλέον θα είναι ιδιαίτερα αυστηρή, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και δίπλα, μαζί με την Περιφέρεια και τους Δήμους, στις πολιτικές ένταξης και συμπερίληψης αυτών των ανθρώπων.

Δεν θα τους αποδοθούν απλώς σπίτια για να μετεγκατασταθούν, αλλά θα υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο, που θα συμπεριλαμβάνει το κομμάτι της υγείας, το κομμάτι της πολιτικής εκπαίδευσης, το κομμάτι του αθλητισμού, ώστε όλα αυτά που απολαμβάνουν οι υπόλοιποι πολίτες να τα απολαύσουν και οι Ρομά, ως δικαίωμα. Και δικαίωμα δικό τους, αλλά και ως υποχρέωση της πολιτείας”, κατέληξε ο κ. Σταμάτης.

Το ζήτημα της ένταξης των Ρομά στις τοπικές κοινωνίες της Περιφέρειας και η αποπεριθωριοποίησή τους απασχολεί έντονα εδώ και δεκαετίες τους Δήμους αλλά και τις κυβερνήσεις, με τα μέτρα που έχουν παρθεί ως σήμερα να μην έχουν αποδώσει όπως έπρεπε.

Σχόλια

Exit mobile version