home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Υγροβιότοπος Ναυπλίου – Νέας Κίου: Ένα πρόβλημα ζητά λύση

Οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης Ναυπλίου και η απάντηση του δημάρχου

«Ο υγροβιότοπος που βρίσκεται εκατέρωθεν του παραλιακού οδικού άξονα Ναυπλίου -Ν. Κίου χαρακτηρίζεται από τη ΖΟΕ περιοχή προστασίας της φύσης και αποτελεί ένα οικοσύστημα  βάλτου – ξηράς – θαλάσσης, εδώ και πολλά χρόνια εκπέμπει σήμα κινδύνου», τονίζει η Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου, προσθέτοντας πως «δυστυχώς όλοι οι αρμόδιοι κωφεύουν».

«Επειδή η περιοχή αυτή στο μεγαλύτερο μέρος της ανήκει στα διοικητικά όρια του Δήμου Ναυπλιέων,  ως Λαϊκή Συσπείρωση εισηγηθήκαμε το θέμα της προστασίας της στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΟΠΠΑΤ  στις 30 /6 /22 ως αρμόδιου οργανισμού για θέματα περιβάλλοντος στο Δήμο», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Συνέπειες στο περιβάλλον και προτεινόμενες λύσεις

Όπως σημειώνει η Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου:

«Στην εισήγησή μας αφού αναφέραμε τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν για το οικοσύστημα:

  • Οι απορρίψεις μπαζών, απορριμμάτων και πρόσφατα λυματολάσπης βιολογικού.
  • Η απορροή στα  κανάλια που εκβάλουν στη θάλασσα αποβλήτων εργοστασίων, βοθρολυμάτων.
  • Η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία αυτοκινήτων, camping τουριστών κλπ .

Προτείναμε λύσεις:

1. Να τοποθετηθεί περίφραξη προστασίας κατά μήκος του παραλιακού δρόμου ιδιαίτερα στα τμήματα που είναι ανοιχτή η προσπέλαση προς την παραλία. Να εφαρμοστεί δηλαδή η απόφαση που είχε πάρει το δημοτικό συμβούλιο Ναυπλιέων.

2. Να τοποθετηθούν πληροφοριακές πινακίδες και να απαγορευτεί η είσοδος αυτοκινήτων καθώς και το parking ή το camping στο χώρο.

3. Να ληφθεί μέριμνα από το δήμο για τον καθαρισμό του χώρου σε όλη την έκταση του υγροβιότοπου. Απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων που έχουν εναποτεθεί διαχρονικά. (Μπαζώματα, φερτά υλικά, διάφορα απορρίμματα, πλαστικά, καθώς και κάθε απόρριμμα που εκβάλλει η θάλασσα).

4. Έγγραφο προς όλους τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα.

Στο Λιμεναρχείο: Να ελέγξει όλες τις απολήξεις αγωγών προς τον Αργολικό κόλπο. Αν είναι ενεργοί. Αν έχουν άδεια. Αν ελέγχονται.

Στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας: Να ελέγχει όλες τις απορροές των ανοιχτών τάφρων προς τη θάλασσα και να επιβάλλει τα νόμιμα προς τους ρυπαίνοντες. 

Στην Αστυνομία: Αστυνόμευση και λήψη μέτρων για προστασία. Απαγόρευση εισόδου αυτοκινήτων,  απαγόρευση ρίψης μπαζών και αποβλήτων.

5. Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη βελτίωση λειτουργίας του βιολογικού καθώς και την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού».

Η απάντηση του δήμαρχου

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης:

“Παρευρισκόμενος ο δήμαρχος  στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δ. Σ. του ΔΟΠΠΑΤ και δείχνοντας για ακόμη μια φορά την «ευγένεια» και τον «πολιτισμό» που τον χαρακτηρίζει, απάντησε:

«Απορώ με την υπομονή σας που καθόσαστε τόση ώρα και τον ακούτε» προσθέτοντας ότι «αυτά δεν είναι αρμοδιότητα του ΔΟΠΠΑΤ είναι αρμοδιότητα του Δήμου και έχουμε κάνει από πέρσι το Φλεβάρη μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Ναυπλίου για τη ρύπανση που προκλήθηκε στον Αργολικό κόλπο».

Αυτή είναι η λογική αντιμετώπισης του προβλήματος  από το δήμαρχο. Δεν ανέχεται να ακούσει μια συγκεκριμένη πρόταση για τη λύση ενός βασικού προβλήματος, πόσο μάλλον να την εφαρμόσει.

Νομίζει  ότι μια μηνυτήρια αναφορά είναι αρκετή για να λύσει το μεγάλο πρόβλημα καταστροφής ενός οικοσυστήματος.

Όσο για τα προβλήματα του υγροβιότοπου, θα  εξακολουθούν να υπάρχουν χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο γιατί οι αποφάσεις των νομικών προσώπων του δήμου, όπως η ΔΟΠΠΑΤ, υποτάσσονται στη λογική του δημάρχου”.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis