home design 800x400
home design 1170Χ320

Κρανίδι: Προβλήματα και ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας

Α. Πουλάς: ‘Ελλείψεις σε προσωπικό, απουσία βασικών ιατρικών μηχανημάτων και πεπαλαιωμένα κτίρια”
Κέντρο Υγείας Κρανιδίου

Τα προβλήματα αλλά και τις σημαντικές ελλείψεις που παρουσιάζει το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου κατέθεσε με ερώτησή του στον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, επισημαίνοντας πως ένα από τα παλιαιότερα Κέντρα Υγείας της χώρας και μάλιστα σε μια νευραλγική περιοχή πάσχει από έλλειψη προσωπικού, δεν είναι εξοπλισμένο με βασικά ιατρικά μηχανήματα ενώ και οι κτιριακές υποδομές του είναι πεπαλαιωμένες και ανεπαρκείς.

Πουλάς ομιλία συνέδριο ΠΑΣΟΚ Λάρισα

Η ερώτηση Πουλά προς τον υπουργό Υγείας

Στην ερώτησή του ο Ανδρέας Πουλάς ζητά να ενημερωθεί για τις προθέσεις του Υπουργείου σε σχέση με την αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου, αναφέροντας:

“Το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου ήταν μέσα στα πρώτα 12 Κέντρα Υγείας στην Ελλάδα, επί συνόλου 180, που ξεκίνησαν την λειτουργία τους το 1986 μέσα στα πλαίσια της εφαρμογής του νέου τότε Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο μόνιμος πληθυσμός της ευρύτερης περιοχής ανέρχεται περίπου στις 15.000 ενώ τους θερινούς μήνες υπερδιπλασιάζεται λόγω του τουρισμού. Σύμφωνα με τις νέες αντιλήψεις, για να εξασφαλίζεται η κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού, οι βασικές αρχές λειτουργίας του συστήματος πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας είναι η συνέχεια της περίθαλψης, η δυνατότητα προσπέλασης των πολιτών, η δυνατότητα συνεχούς παροχής των υπηρεσιών όλο το 24ωρο και όλο το χρόνο και η διάθεση των απαραίτητων διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων, ώστε να λύνεται κάθε κοινό πρόβλημα υγείας σε τοπικό επίπεδο και να αποφεύγεται η μη αναγκαία προσφυγή στο νοσοκομείο.
Δυστυχώς στην περιοχή της Ερμιονίδας οι βασικές αυτές αρχές δεν πληρούνται γιατί το Κ.Υ. Κρανιδίου κατά την διάρκεια των 36 αυτών χρόνων από την ίδρυση του δεν έχει δεχθεί καμία επέμβαση εκσυγχρονισμού των υποδομών του αλλά και επέκτασης αυτών, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της περιοχής και να εκπληρώνει πλήρως την αποστολή του.

Ανδρέας Πουλάς
Φωτό: Αρχείο

Ταυτόχρονα αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια και έντονες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό
προσωπικό
που δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο του.
Συνοψίζοντας οι ελλείψεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το Κ.Υ. Κρανιδίου είναι τα κάτωθι :
-Υποστελέχωση και έλλειψη βασικών ιατρικών ειδικοτήτων

-Μεγάλη έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό που διογκώθηκε από τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν λόγω του COVID αλλά και από την λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου
-Πεπαλαιωμένες και ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές με πολλά προβλήματα, δυσλειτουργίες και εκτεταμένες φθορές
-Ανεπαρκής αριθμός ασθενοφόρων, με τα υπάρχοντα να είναι πεπαλαιωμένα
-Απουσία βασικών ιατρικών μηχανημάτων για τις απαραίτητες εξετάσεις
Όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών που αναγκάζονται να μετακινούνται στις Νοσηλευτικές Μονάδες του Άργους και του Ναυπλίου για να λάβουν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη. Εδώ εστιάζεται και το μεγάλο πρόβλημα γιατί η Ερμιονίδα οδικά είναι σχεδόν αποκομμένη από την υπόλοιπη Αργολίδα. Έτσι οι αποστάσεις που καλούνται οι ασθενείς να διανύσουν είναι άνω των 70 χιλιομέτρων σε ένα κακό και δύσκολο οδικό δίκτυο γεγονός που
συνεπάγεται την οικονομική τους επιβάρυνση αλλά και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους.
Τα προβλήματα είναι γνωστά και έχουν κοινοποιηθεί πολλές φορές στο Υπουργείο τόσο μέσω του Κοινοβουλίου όσο και μέσω υπομνημάτων και αιτημάτων των τοπικών αρχών, όμως μέχρι σήμερα καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για την επίλυση τους και την αναβάθμιση του Κ.Υ. Κρανιδίου.

Το μόνο που λαμβάνουμε είναι υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται. Η τελευταία υπόσχεση που δόθηκε από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας, κ. Μίνα Γκάγκα σε απάντηση σχετικής αναφοράς μου στην Βουλή για τα κτιριακά προβλήματα στις 13-05-2022 ήταν η εξής :
«Έχει προταθεί η ενεργειακή αναβάθμιση του Κ.Υ. Κρανιδίου και μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος RRF, με προτεινόμενο προϋπολογισμό 230.000,00 € και αφορά εργασίες, όπως αντικατάσταση στέγης, αντικατάσταση κουφωμάτων, αναχρωματισμούς, υδραυλικές και
ηλεκτρολογικές εργασίες, boiler, αντλία θερμότητας, κ.α.»
Έχουν όμως περάσει ήδη 5 μήνες από την κατάθεση της αναφοράς και 2 μήνες από την απάντηση της κας Γκάγκα και καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί στο θέμα.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ

-Πότε και πώς προτίθεστε να καλύψετε τα κενά του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;

-Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του Κ.Υ. Κρανιδίου;

-Είναι στις προθέσεις σας η κτιριακή αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του Κ.Υ. Κρανιδίου ώστε να γίνει πιο λειτουργικό;

-Σκοπεύετε να εξοπλίσετε το Κ.Υ. Κρανιδίου με τα απαραίτητα και νέας τεχνολογίας ασθενοφόρα και με ποιο χρονοδιάγραμμα;

-Σκοπεύετε να εξοπλίσετε το Κ.Υ. Κρανιδίου με νέο και σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό και με ποιο χρονοδιάγραμμα;”

Τα χρονίζοντα προβλήματα και οι ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου ταλανίζουν εδώ και χρόνια τους κατοίκους της Εμιονίδας αλλά και τους πολυάριθμους επισκέπτες της περιοχής και αναζητούν άμεσα λύση.

Σχόλια

dei comp 1

ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis