home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Candia Bank στην Πελοπόννησο: Καταστήματα σε κάθε νομό – Ψάχνουν στέγη στο Ναύπλιο

Γεννιέται η 5η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα
Άνδρας κοστούμι τράπεζα

Η Candia Bank θα είναι μια τράπεζα που θα έχει ένα δίκτυο πολλών καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα. Αυτό αποκάλυψε ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων Μιχάλης Μαρακάκης, μιλώντας για τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας. Πληροφορίες του anagnostis.org αναφέρουν ότι θα περιλαμβάνονται σε πρώτη φάση ένα κατάστημα τουλάχιστον σε κάθε νομό της Πελοποννήσου. Ήδη αναζητείται στέγη για τραπεζικό κατάστημα και στο Ναύπλιο, ώστε να είναι όλα έτοιμα το συντομότερο δυνατό.

Η νέα τράπεζα θα προέλθει από τη συνένωση και σύμπραξη της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Αγγλικής HSBC.

Όπως αναφέρει το capital.gr, το στίγμα της επόμενης ημέρας έδωσε στη Γενική Συνέλευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρακάκης εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη διασφάλιση των συμφερόντων των μεριδιούχων αλλά και των χανιώτικων επιχειρήσεων που ανήκουν στον όμιλο. Παράλληλα, εξέφρασε ευχαριστίες «στην άλλη πλευρά και ιδιαίτερα στον Μιχάλη Σάλλα που ήταν πάρα πολύ συνεργάσιμος και ξεχωριστός για αυτή τη συνεργασία γιατί και αυτός το επιθυμεί όπως και εμείς γιατί πιστεύουμε σε μια μεγάλη τράπεζα που θα παίξει σημαντικό ρόλο στον τόπο μας».

Τράπεζα Χανίων candia bank

150 καταστήματα σε όλη την Ελλάδα

Ο κ. Μαρακάκης τόνισε ότι «το φθινόπωρο θα έχουμε την Candia  Bank στην Κρήτη, μια μεγάλη τράπεζα. Θα είναι η 5η τράπεζα στη χώρα. Θα έχει ένα ενεργητικό μέσα σε μία τριετία που θα ξεπερνάει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Θα είναι μια τράπεζα που θα έχει ένα δίκτυο 150 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα, σε όλες τις πόλεις της χώρας και μια κατανομή καλύτερη στο λεκανοπέδιο Αττικής και στη Θεσσαλονίκη. 

Όλη αυτή η διαδικασία ανεβάζει την εσωτερική αξία της μερίδας της Τράπεζας Χανίων στο 44%. Θα έχουμε μια αύξηση της εσωτερικής αξίας της μερίδας περίπου 44% που οφείλεται στην αύξηση των 100 εκατομμυρίων που γίνεται σε μια ειδική τιμή, πάνω από τη δική μας λογιστική αξία και δεύτερο ότι μέσα στον πρώτο τρίμηνο του 2023 η Candia Bank αγοράζει το ενεργητικό και παθητικό μιας μεγάλης αγγλικής τράπεζας, της HSBC που λειτουργεί στην Αθήνα, τα 15 καταστήματα, και για αυτή την αγορά θα πάρουμε περίπου 100 εκατομμύρια. Και αυτό θα ανεβάσει ουσιαστικά την εσωτερική αξία της μετοχής και των δικών μας μετόχων περίπου 44%».

Οι προοπτικές της Candia Bank

Εντωμεταξύ σύμφωνα με το haniotika-nea και τον Γιάννη Λυβιάκη:

Κλίμα αισιοδοξίας για τις προοπτικές που γεννά η ίδρυση της Candia Bank με τη συγχώνευση Τράπεζας Χανίων και Παγκρήτιας. Στη χθεσινή Γενική Συνέλευση του χανιώτικου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, ο πρόεδρος Μιχάλης Μαρακάκης έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τη διασφάλιση των συμφερόντων των συνεταιριστών αλλά και των χανιώτικων επιχειρήσεων που ανήκουν στον όμιλο.

Εμφανώς συγκινημένος, ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, Μιχάλης Μαρακάκης, ενημέρωσε τους μετόχους για τις εξελίξεις, σημειώνοντας ότι με τον χθεσινό, τελευταίο απολογισμό, «τέλειωσε ο πρώτος κύκλος της ζωής αυτής της τράπεζας και τα συναισθήματα είναι ανάμικτα».

Ο ίδιος χαρακτήρισε θετικό τον απολογισμό «για την 30ετία από την ίδρυση της Τράπεζας Χανίων», σημείωσε ότι «ήταν πραγματικά ένα όνειρο που δεν περίμενε κανένας ότι μετά από 30 χρόνια περίπου θα καταφέρναμε, η τοπική κοινωνία και οι επενδυτές, τα Διοικητικά Συμβούλια, ο οργανισμός που φτιάξαμε, να γίνει η μεγαλύτερη επιχείρηση στον τόπο από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Σήμερα παραμένει η μεγαλύτερη επιχείρηση του τόπου μας. Είναι περίπου 3 φορές μεγαλύτερη από τη δεύτερη επιχείρηση. Δεν είναι όμως το θέμα των αριθμών. Είναι αν θέλετε η λύση που έδωσε την εποχή αυτή η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Μια τράπεζα κοινωνική».

candia bank

Αισιοδοξία για το αύριο

Ο κ. Μαρακάκης πρόσθεσε ότι «ξεκινά με επιλογή δική μας ο επόμενος κύκλος που είναι η συγχώνευση των δύο τραπεζών της Κρήτης για να φτιάξουμε μια μεγάλη τράπεζα, την Candia Bank. Η επόμενη μέρα για εμένα είναι αισιόδοξη. Θεωρώ ότι θα κερδίσουμε το στοίχημα και αυτή τη φορά, να κάνουμε κάτι ξεχωριστό στον τόπο μας, ξεχωριστό στην Κρήτη, ξεχωριστό στην Ελλάδα. Είμαι αισιόδοξος».
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μαρακάκης ανέφερε ότι «εκείνο που επιδίωξε η δικιά μας τράπεζα είναι να πετύχουμε το δίκιο. Δηλαδή, η σχέση ανταλλαγής να είναι με δίκαιο τρόπο, να μην αδικηθούν οι μέτοχοί μας. Και αυτός ο στόχος επετεύχθη και με το παραπάνω… Εκτός από τον οικονομικό και νομικό έλεγχο που έγινε ουσιαστικώς και δεν υπήρξαν ευρήματα τέτοια που να μας δημιουργούν προβλήματα, υπάρχουν διαδικαστικά θέματα, όπως μια προϋπόθεση για να γίνει ουσιαστικά η συγχώνευση, ήταν η Παγκρήτια Τράπεζα να κάνει μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 100 περίπου εκατομμυρίων. Αυτό ήταν επιτακτική ανάγκη. Ήταν απαίτηση από τις εποπτικές αρχές και δεν μπορούσαμε να το ξεπεράσουμε. Σήμερα είμαστε στην τελική φάση ουσιαστικά της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, έχουμε καταθέσει τον φάκελο στην Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς. Περιμένουμε ότι μέσα στον Ιούλιο θα έχουμε πάρει την τελική έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Είμαστε αισιόδοξοι ότι η αύξηση θα πετύχει και ότι οι στόχοι μας θα υλοποιηθούν».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ένα άλλο διαδικαστικό που θα χρειαστεί είναι να πάρουμε μια έγκριση από το υπουργείο Ανάπτυξης και μια έγκριση από την Τράπεζα της Ελλάδος. Μετά από αυτές τις εγκρίσεις, θα γίνει η τελευταία γενική συνέλευση της Τράπεζας Χανίων και της Παγκρήτιας για να πάρουμε την τελική ουσιαστικά απόφαση, οι μέτοχοι και οι μεριδιούχοι της τράπεζάς μας για την τελική συγχώνευση. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί και θα έχουμε την Candia Bank».

Η νέα διοίκηση της τράπεζας

Για το πώς θα διοικηθεί η νέα τράπεζα, ο κ. Μαρακάκης εξήγησε ότι «θα κρατήσουμε δύο περιφερειακές διοικήσεις και μία κεντρική διοίκηση στην Αθήνα».

Παράλληλα, εξέφρασε ευχαριστίες «στην άλλη πλευρά και ιδιαίτερα στον Μιχάλη Σάλλα που ήταν πάρα πολύ συνεργάσιμος και ξεχωριστός για αυτή τη συνεργασία γιατί και αυτός το επιθυμεί όπως και εμείς γιατί πιστεύουμε σε μια μεγάλη τράπεζα που θα παίξει σημαντικό ρόλο στον τόπο μας».
Στην Candia Bank ο κ. Μαρακάκης θα έχει καθήκοντα α’ εκτελεστικού αντιπροέδρου.
Σε ερώτηση για το ρόλο του ίδιου στην επόμενη μέρα, ο κ. Μαρακάκης απάντησε, μεταξύ άλλων, ότι «συναποφασίσαμε ότι θα συνεχίσω από ουσιαστικό ρόλο, σαν εκτελεστικός αντιπρόεδρος. Κοινή συναινέσει θα βάλουμε ένα πρόσωπο πολιτικό, όχι τραπεζίτη, μη εκτελεστικό πρόεδρο, ένα διευθύνοντα σύμβουλο τραπεζικό για να λειτουργήσει η τράπεζα στην Αθήνα. Ο πρόεδρος της Χανίων θα είναι ο α’ εκτελεστικός αντιπρόεδρος. Ουσιαστικά δηλαδή όλα τα θέματα θα περνάνε από εδώ και από την άλλη πλευρά ο β΄εκτελεστικός αντιπρόεδρος θα είναι από την Παγκρήτια. Επίσης, θα υπάρξει και ένας αναπληρωτής διευθύνοντας σύμβουλος από την Τράπεζα Χανίων και ένας από την Παγκρήτια. Εγινε ισοκατανομή δηλαδή όλων των θέσεων και βεβαίως μία συμμετοχή στο Διοικητικό Συμβούλιο κατά το ένα τρίτο».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis