home design 800x400

Στο καλλιτεχνικό θερινό εργαστήρι του Αλέκου Φασιανού στην Κέα

Από το 2021 άνοιξε τις πόρτες της στο ευρύ κοινό το Athens Design Forum. Με την ευκαιρία αυτή, η Ελληνο-αμερικανίδα επιμελήτρια Κατερίνα Παπανικολοπούλου διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων στην Αθήνα για να παρουσιάσει τα καλύτερα του ελληνικού design. Φέτος, είναι το νησί της Κέας που συγκεντρώνει όλη την προσοχή της εκδήλωσης με το άνοιγμα στο κοινό, από σήμερα 10 Ιουλίου, του σπιτιού-εργαστηρίου του Έλληνα ζωγράφου Αλέκου Φασιανού.

Τυπική γωνιά και ο χώρος της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Αλέκου Φασιανού

Μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της μεσογειακής τέχνης, ο Αλέκος Φασιανός (1935-2022) κατέλαβε την πρώτη γραμμή της καλλιτεχνικής σκηνής χάρη στα έργα του που δίνουν υπερηφάνεια σε μυθολογικές φιγούρες, τη μοναδική αίσθηση του χρώματος και την τυπικά ελληνική γραμμή του. Θαυμαστής του Matisse και του Picasso, εικονογράφησε επίσης πολλά έργα του ποιητή Louis Aragon. Ήταν το 1967 που έβαλε τις βαλίτσες του στο νησί της Κέας, όπου απέκτησε ένα μικρό σπίτι τυπικό κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, το οποίο από τότε έγινε πρόσφορο έδαφος για τη δημιουργικότητά του.

Εικ.1: Η πόρτα της οικίας του Αλέκου Φασιανού ΦΩΤΟ: Δήμος Κέας

Στο σπίτι στη Τζιά ο Φασιανός πήγαινε τα καλοκαίρια, αμέσως μετά την επιστροφή του από το βροχερό Παρίσι, για να απολαύσει τον κυκλαδίτικο ήλιο που αγαπούσε. Πήγαινε εκεί να ζωγραφίσει, να μαγειρέψει ψάρια, από αυτά που έπιανε, για να φιλοξενήσει τους φίλους και θαυμαστές του που ήθελαν να τον δουν στην πράξη της δημιουργίας… άλλοτε ζωγραφισμένα έργα, άλλοτε λειτουργικά αντικείμενα, παιχνίδια, γλυπτά και οτιδήποτε άλλο με τα πιο απλά υλικά.

Εικ.2: Μια τυπική γωνιά της οικίας Φασιανού στην Κέα ΦΩΤΟ: Δήμος Κέας

Μια εξοχική κατοικία, την οποία η Κατερίνα Παπανικολοπούλου δίνει την δυνατότητα στο ευρύτερο κοινό να έρθει για να την επισκεφτεί και να την ανακαλύψει. Απλός, ταπεινός και οικείος, ο χώρος συνδυάζει την τέχνη και την προσωπική ζωή του καλλιτέχνη. Εδώ ένα κρεβάτι και ένα γραφείο, εκεί ζωγραφισμένα κεραμικά, καμβάδες, γλυπτά, σφυρήλατα μεταλλικά αντικείμενα ακόμα και μερικά ακόμα εργαλεία εργασίας. Μια μοναδική και ποιητική βουτιά στην καθημερινότητα ενός μεγάλου Έλληνα καλλιτέχνη.

Πηγές: Δήμος Κέας, Athens Design Forum

Σχόλια

Exit mobile version