home design 1170Χ320
home design 800x400

James Williams – Ο ήρωας: Ο νέγρος φιλέλληνας έγινε επιτραπέζιο και έφερε διάκριση για το 1ο Λύκειο Άργους

Το επιτραπέζιο παιχνίδι που έφτιαξαν μαθητές διακρίθηκε στον 2ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Επιτραπέζιου Παιχνιδιού
επιτραπέζιο παιχνίδι james williams Ο ήρωας

Για το σχολικό έτος 2021-2022 η σχολική μονάδα του 1ου Γενικού Λυκείου Άργους ως πλήρες μέλος από τις αρχές του 2020, στο Δίκτυο Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO (ASPnet/Associated Schools Project Network), σχεδίασε δράσεις και προγράμματα που δομούνται με βάση την «Ατζέντα 2030».

Το σχεδιασμένο, από τους μαθητές του προγράμματος “James Williams ο γενναίος νέγρος εθελοντής της Ελληνικής επανάστασης”, πρωτότυπο και καινοτόμο επιτραπέζιο παιχνίδι «James Williams –ο ήρωας», διακρίθηκε στο 2ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Επιτραπέζιου Παιχνιδιού και Ψηφιακού Αφηγηματικού Παιχνιδιού «Το μάθημα… παιχνίδι»! που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ) και η Ένωση Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών με την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

Ο σχεδιασμός του βασίστηκε στη διεπιστημονικότητα και στη διαθεματικότητα. Εφαρμόστηκε η διευρυμένη προσέγγιση S.T.E.A.M (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) μαζί με τα μαθησιακά αντικείμενα της Ιστορίας(Η Ελληνική Επανάσταση από το 1826-1829 – Φιλελληνισμός – Σχέση των Αμερικανών Φιλελλήνων με του Έλληνες Αγωνιστές) και της Λογοτεχνίας( Η Ενότητα «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονυσίου Σολωμού).

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες Καχριμάνη Παναγιώτα, Φιλόλογος και η Σταθόγιαννη Μαρία, Βιολόγος, παρείχαν την κατάλληλη βιβλιογραφία και καθοδήγηση στου μαθητές.

Ποιος ήταν ο James Jacob Williams

Σύμφωνα με βιβλιογραφικές πηγές ο James Jacob Williams ήταν Αφροαμερικανός Φιλέλληνας, από τη Βαλτιμόρη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Ζούσε ως σκλάβος σε μια φυτεία ζαχαροκάλαμου, δραπέτευσε και κατατάχτηκε στο Αμερικανικό Ναυτικό.

Πολέμησε και διακρίθηκε στον πόλεμο Αμερικής-Αλγερίας και στη συνέχεια μετέβη στην Ελλάδα, όπου είχε καταργηθεί η δουλεία, ύστερα από την παρότρυνση του Κυβερνήτη Decatur που υπηρετούσε. Τοποθετήθηκε ως μάγειρας στο μπρίκι «Σωτήρ».

Κατά τη διάρκεια του Αγώνα, τραυματίστηκε και τελικά πέθανε στην Ελλάδα.

Η επιτύμβια πλάκα του Τζέιμς Τζέικομπ Γουίλλιαμς μπορεί να βρεθεί στο προαύλιο της τότε Μητρόπολης του Άργους, στον Άγιο Ιωάννη το Πρόδρομο. Δεν είναι γνωστό, αν και γίνονται προσπάθειες να εξακριβωθεί, εάν πρόκειται για τον πραγματικό τάφο ή απλώς για την επιτύμβια πλάκα τους και ο φιλέλληνας ήρωας είναι θαμμένος κάπου αλλού. Για τον Αφροαμερικανό αυτόν από το καλοκαίρι του 2021 έχει εκφραστεί το ενδιαφέρον της ελληνικής ομογένειας και των ΑΧΕΠΑΝΣ για την εύρεση των οστών του, αλλά και την συγκέντρωση περισσοτέρων στοιχείων γύρω από την προσωπικότητά του.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis