home design 800x400
home design 1170Χ320

Λουκέτο απόψε στο Αρχαίο Θέατρο: Ακυρώθηκε η παράσταση στην Επίδαυρο λόγω απεργίας

Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα του Εθνικού Θεάτρου κατά της στάσης εργασίας των εργαζομένων, επομένως η απεργία που έχουν εξαγγείλει οι ηθοποιοί από τις 8 το βράδυ έως τις 12 τα μεσάνυχτα παραμένει σε ισχύ.
Φεστιβάλ Επιδαύρου γιούχα

Ως άκυρη θα πρέπει να θεωρείται η σημερινή παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιώνόπως σας είχαμε ενημερώσει από χθες– ήρθε σε αντιπαράθεση με το Υπουργείο Πολιτισμού, διεκδικώντας την αναπροσαρμογή αποζημίωσης για την εκτός έδρας εργασία. Μετά και τη σημερινή δικαστική απόφαση που δικαιώνει τους εργαζόμενους, μπαίνει λουκέτο απόψε στο Αρχαίο Θέατρο, καθώς η απεργία που έχουν εξαγγείλει οι ηθοποιοί από τις 8 το βράδυ έως τις 12 τα μεσάνυχτα παραμένει σε ισχύ.

Οι εργαζόμενοι του Εθνικού Θεάτρου απείλησαν να κλείσουν το Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου για τη σημερινή παράσταση «Μήδεια» του Μποστ, παρά το ότι το αίτημά τους για αύξηση της αποζημίωσης της εκτός έδρας εργασίας έγινε αποδεκτό με αναδρομική ισχύ, αν δεν λάβουν γραπτή διαβεβαίωση από το Υπουργείο Πολιτισμού. Και αυτό συνέβη τελικά, εκτός και αν υπάρξει κάποια εξέλιξη κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής που να ανατρέπει τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Το βασικό αίτημα και η συνάντηση στο ΥΠΠΟΑ

Το αίτημα των εργαζομένων είναι να αυξηθεί το ποσό της εκτός έδρας εργασίας στα 110 ευρώ ημερησίως και η αύξηση αυτή να ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου του 2022.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των Σωματείων Ελλήνων Ηθοποιών και Εργαζομένων Εθνικού Θεάτρου με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, έλαβαν προφορική διαβεβαίωση ότι τα αιτήματα γίνονται καθολικά αποδεκτά και θα ικανοποιηθούν στο άμεσο μέλλον, μέσα από νέα νομοθετική ρύθμιση.

Η προφορική διαβεβαίωση όμως δεν ήταν αρκετή , καθώς τα δύο Σωματεία επιμένουν να έχουν και γραπτή δήλωση από τον Υφυπουργό, κάτι που δεν έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν στην κήρυξη της αυριανής στάσης εργασίας.

«Ύστερα από εξαντλητικό διάλογο και μια χρονοβόρα διαδικασία η οποία ξεκίνησε πριν από ένα μήνα με αίτημα την αναπροσαρμογή αποζημίωσης για την εκτός έδρας εργασία (10 ευρώ αύξηση στο ξενοδοχείο και 5 ευρώ για τα έξοδα διατροφής, δηλαδή από 95 ευρώ συνολική δαπάνη σήμερα στα 110 ευρώ εφεξής) και ύστερα από επίσημη ενημέρωση – διαβούλευση τόσο των διοικήσεων των Οργανισμών, όσο και του εποπτεύοντος Υπουργείου Πολιτισμού (Υπουργό Πολιτισμού, Υφυπουργό Πολιτισμού), η αδυναμία ικανοποίησης – έστω και με μια γραπτή δήλωση – ότι τα συμφωνηθέντα σε προφορικό επίπεδο θα ικανοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου (οπότε και ξεκίνησαν οι περιοδείες), δεν μας αφήνει άλλα περιθώρια» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των σωματείων.

Να σημειωθεί ότι, ήδη έχουν προπωληθεί περίπου 6.000 εισιτήρια για το διήμερο (Παρασκευή – Σάββατο) των παραστάσεων της «Μήδειας», σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού, στις οποίες συμμετέχει 20μελής θίασος.

Παράνομη και καταχρηστική βγάζει την απεργία το ΥΠΠΟΑ

Στα δικαστήρια «σέρνει» το Υπουργείο Πολιτισμού τα Σωματείων των ηθοποιών που παίζουν στην Μήδεια που επρόκειτο να προβληθεί σήμερα, για πρώτη φορά, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, αφού άσκησε προσφυγή προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η προγραμματισμένη για τις 3 το μεσημέρι απεργία και κινητοποίηση στην ηγεσία του Υπουργείου.

Οι ηθοποιοί ζητούν το πολύ απλό και λογικό αναφορικά με τη δουλειά τους, δηλαδή να υπάρξει αύξηση στους μισθούς και τα δεδουλευμένα τους για τις εκτός έδρας παραστάσεις, αφού οι απολαβές τους πολλές φορές δεν φτάνουν ούτε για την κάλυψη των βασικών αναγκών, ενώ η δουλειά και οι πρόβες διαρκούν πολλές ώρες.

Στις 3 μ.μ. η Λίνα Μενδώνη επρόκειτο να δώσει μία απάντηση στα Σωματεία προκειμένου να κλείσει το ζήτημα και να μπορέσει να διεξαχθεί κανονικά η παράσταση της «Μήδειας» που βρίσκεται μέχρι και τώρα στον αέρα, εξαιτίας της κυβερνητικής ακαμψίας. Αντ’ αυτού, όχι μόνο κηρύχθηκε παράνομη η απεργία στις 13:45, αλλά τα σωματεία κλήθηκαν να παρουσιασθούν στις 2:30 το μεσημέρι στα δικαστήρια, τρέχοντας τελευταία στιγμή να βρουν δικηγόρο για την εκπροσώπησή τους.

Κανονικά η στάση εργασίας – Τι λέει το ΣΕΗ

Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα που αιφνιδιαστικά κατέθεσε το Εθνικό Θέατρο εναντίον του ΣΕΗ και του ΣΕΕΘ, σήμερα, στις 13.35 και πριν τη λήξη της προθεσμίας που οι εργαζόμενοι είχαν θέσει στο ΥΠΠΟΑ (σήμερα, στις 15.00).

Βάσει αυτού, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών ενημερώνει πως η σημερινή στάση εργασίας θα γίνει κανονικά και με απόφαση δικαστηρίου πλέον.

Για την ενημέρωση του κοινού, σχετικά με το αίτημα τους και όσα ισχυρίζεται το ΥΠΠΟΑ σημειώνονται τα εξής:

«Μετά τις πολλαπλές αναβολές που έτυχε το αίτημα για μια συνάντηση των εργαζομένων με τον υφυπουργό κ. Γιατρομανωλάκη, το Υπουργείο Πολιτισμού κατάλαβε, πως αυτή η συνάντηση που τελικά πραγματοποιήθηκε χθες 7/7/2022, έγινε για να καθυστερήσουν οι εργαζόμενοι το νομοθετικό έργο της Βουλής….

Στις «εύλογες» απορίες που θέτει το Υπουργείο θα θέλαμε να προσθέσουμε τις παρακάτω:

α) γιατί, ενώ το αίτημα των εργαζομένων έχει κοινοποιηθεί στην ηγεσία του υπουργείου από τις 9 Ιουνίου 2022, αυτό δέχθηκε τους εργαζόμενους μια μέρα πριν την προγραμματισμένη πρεμιέρα στην Επίδαυρο και μόνο μετά την εξαγγελία της στάσης εργασίας;

β) γιατί το Υπουργείο επιλέγει να αναφέρει μια αύξηση κατά 15% και διστάζει να μιλήσει για το ποσό των 15€, εν μέσω αυτού του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας;

γ) αφού – έστω και την τελευταία στιγμή – το ΥΠΠΟΑ δηλώνει πως έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Οικονομικών, γιατί αρνήθηκε να ενημερώσει γραπτώς τα σωματεία και αρκείται σε ένα δελτίο τύπου, που όλως τυχαίως βγήκε μετά την δική μας ανακοίνωση;

δ) γιατί, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις από τους εργαζομένους για κατάθεση βουλευτικής τροπολογίας την τρέχουσα ή την επόμενη εβδομάδα (δηλαδή μέχρι τα μέσα Ιουλίου), το Υπουργείο δεν δεσμεύεται χρονικά για τη διαδικασία, δεδομένου του κλεισίματος της Βουλής στο τέλος του μήνα;

ε) γιατί το Υπουργείο άλλαξε μονομερώς τα αρχικώς συμφωνηθέντα που όπως προκύπτει και από την επιστολή του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ε.Θ. όριζαν την αποζημίωση για τη διαμονή στα 50€ και τη διατροφή στα 60€ ;

στ) Πώς μπορούμε να εμπιστευτούμε τις προφορικές δεσμεύσεις του Υπουργείου όταν εκκρεμεί ακόμα η αποζημίωση ειδικού σκοπού των εγγεγραμμένων στο μητρώο καλλιτεχνών, μετά τις 10 Ιανουαρίου, για τις αποζημιώσεις του καλοκαιριού 2021, αλλά και τα ένσημα του μητρώου καλλιτεχνών του 2021, όπως και τότε είχε δεσμευτεί;

Οι απαντήσεις σε όλα μας τα ερωτήματα βρίσκονται στην τελευταία παράγραφο της ανακοίνωσης του ΥΠΠΟΑ.

Μεθοδευμένα και χωρίς κανέναν σεβασμό στους εργαζομένους, στο κοινό και στους φορολογουμένους επέλεξε να δημιουργήσει μια τεχνητή κρίση προκειμένου να στρέψει την κοινή γνώμη εναντίον του δίκαιου αιτήματος για μια αξιοπρεπή εκτός έδρας εργασία.

Τώρα δηλώνει απολογούμενο απέναντι στο κοινό για την ταλαιπωρία, αντί να δηλώσει απολογούμενο για την ολοφάνερη αναξιοπιστία του να τηρήσει τα «συμφωνηθέντα» χωρίς ούτε μία γραπτή δήλωση.

Καλούμε το Υπουργείο σε άμεσες ενέργειες, για να δοθεί λύση, συμπληρώνοντας την ανακοίνωσή του με την ημερομηνία κατάθεσης της τροπολογίας. Χρόνος υπάρχει».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis