home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Ναύπλιο: Η απάντηση Κωστούρου για τα σκουπίδια στην Καραθώνα

Τα σύμμεικτα απορρίμματα τα οποία υποβαθμίζουν το περιβάλλον δεν πηγαίνουν πια στην Καραθώνα, λέει ο δήμαρχος, μιλώντας για ανενεργή χωματερή και για δυσφήμιση
Κωστούρος Αναγνωσταράς στο δημοτικό συμβούλιο Ναυπλιέων

Απάντηση για όσα συνέβησαν το προηγούμενο Σάββατο πάνω από την δημοφιλή παραλία Καραθώνα, έδωσε ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος, στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης.

Ο δήμαρχος αναφερόμενος το περιστατικό που μεταδόθηκε με Video από το YouTube, και σχολιάστηκε σε πολλά Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και με δηλώσεις, παρουσιάζοντας ένα φορτηγάκι να ανεβαίνει στον σκουπιδότοπο, αναφέρθηκε αναλυτικά, επισημαίνοντας ότι η χωματερή της Καραθώνας είναι ανενεργή σε ό,τι αφορά τα σύμμεικτα απορρίμματα, επισημαίνοντας ότι η όλη διαδικασία να πουν κάποιοι ότι η χωματερή είναι ενεργή είναι επίσης αναληθής και αποτυχημένη. Πρόσθεσε ακόμα ότι «οι υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας, τους οποίους δεν μπορώ να διαχωρίσω από τους υπαλλήλους του δήμου, καθότι εργαζόμενοι, να δεχθούν όλη αυτή τη συμπεριφορά, θεωρώ ότι είναι αχαρακτήριστο» και μίλησε για στημένο περιστατικό.

Τόνισε ο δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος : «Εδώ και αρκετό καιρό, περίπου 8 – 9 μήνες ο δήμος Ναυπλιέων έχει συμβληθεί με μια εταιρεία καθαριότητας, για να συνδράμει στην καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων. Μετά τον Μάιο έχουμε κάνει μια συμπληρωματική σύμβαση με αυτή την εταιρεία, έτσι ώστε να έχουμε δύο υπαλλήλους κάθε απόγευμα καθ΄ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, στην περιοχή της δημοτικής ενότητας Ασίνης, στο παραλιακό μέτωπο και οι οποίοι δουλεύουν από τις 3 η ώρα μέχρι τις 9.20, και κυρίως αδειάζουν τα καδάκια που από την πολυκοσμία, τους λουόμενους στις παραλίες, τους επισκέπτες, χρειάζονται οπωσδήποτε φροντίδα. Αυτοί οι υπάλληλοι καθημερινά μαζεύουν τις σακούλες και τις τοποθετούν στους συμπιεστές που βρίσκονται στην περιοχή του Τολού, έτσι ώστε μετά τα απορρίμματα να πάνε στο Σταθμό Μεταφόρτωσης της ΤΕΡΝΑ που βρίσκεται ανάμεσα στο δήμο Άργους Μυκηνών και στο δήμο Ναυπλιέων, στην περιοχή του βιολογικού. Εκεί πηγαίνουν από τον Φεβρουάριο και τα απορρίμματα του δήμου».

Ανενεργή η Καραθώνα για σύμμεικτα απορρίμματα

Συνεχίζοντας ο δήμαρχος Ναυπλίου τόνισε: “Η χωματερή της Καραθώνας είναι ανενεργή σε ό,τι αφορά τα σύμμεικτα απορρίμματα. Πηγαίνουν μόνο τα κλαδέματα και κάποια ογκώδη αντικείμενα, φυσικά όχι υπολείμματα οικοδομικών εργασιών, τα οποία να τονίσω ότι δεν τα διαχειρίζεται ο δήμος, αλλά τα διαχειρίζονται δύο ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες βρίσκονται, η μια μέσα στα όρια του δήμου Ναυπλιέων και η άλλη στα όρια του δήμου Άργους Μυκηνών και οι μηχανικοί οι οποίοι εκτελούν τις εργασίες, όπως και οι εργολάβοι που εκτελούν τις εργασίες, πρέπει να πηγαίνουν εκεί τα υπολείμματα. Η Καραθώνα εδώ και 4 – 5 μήνες είναι κλειστή».

Το ωράριο της ΤΕΡΝΑ και οι χαλασμένοι συμπιεστές

Αναφερόμενος ο κος Κωστούρος στο ωράριο λειτουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης της ΤΕΡΝΑ, είπε: «Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα στη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης της ΤΕΡΝΑ. Έχει να κάνει με το ωράριό της. Το ωράριο σε αυτό το αρχικό στάδιο είναι 8 το πρωί με 6 το απόγευμα, καθημερινά, εκτός Κυριακής. Μερικές φορές σε μεγάλη επιβάρυνση παρουσιάζεται ένα πρόβλημα με το μικρό απορριμματοφόρο που έχουμε, του ενός τόνου το οποίο μαζεύει τα απορρίμματα μέσα από την πόλη και τις γύρω περιοχές, που δεν μπορεί να αδειάσει μετά τις 6 η ώρα και χρειάζεται να αδειάζει. Τα αδειάζουμε και τα μεταφορτώνουμε μετά.

Και το συμβάν που έγινε προχθές, στο οποίο ο Σταθμός ΤΕΡΝΑ είχε κλείσει, οι συμπιεστές που βρίσκονταν στην περιοχή του Τολού ήταν και αυτοί χαλασμένοι, με αποτέλεσμα να μεταφερθούν οι σακούλες – όχι χύδην απορρίμματα – στην χωματερή της Καραθώνας. Όποιος είδε το περιστατικό, θα είδε ότι η χωματερή είναι κλειστή και μάλιστα βρίσκεται σε ανενεργή κατάσταση, για όποιον γνωρίζει και μπορεί αν έρθει οποιαδήποτε στιγμή να κάνει την αυτοψία του και αυτός και οποιαδήποτε υπηρεσία θέλει να κάνει την αυτοψία.

Αυτή είναι η περιγραφή του γεγονότος. Οι άνθρωποι αυτοί δέχθηκαν μια πολύ άσχημη συμπεριφορά, οι οποίοι πήγαν να αδειάσουν, ώστε να συνεχίσουν τη δουλειά τους, το Σάββατο το βράδυ. Συνήθως να καταλάβετε τα απορριμματοφόρα του δήμου, την Κυριακή που μαζεύουν απορρίμματα μένουν φορτωμένα και αδειάζουν τη Δευτέρα το πρωί, στο Σταθμό Μεταφόρτωσης και άλλα οχήματα μένουν φορτωμένα, έτσι ώστε να μπορούμε να πηγαίνουν τα απορρίμματα στη διαχείριση. Αυτό γίνεται από τις 15 Φεβρουαρίου. Πώς αποδεικνύεται: Καθημερινά υπάρχουν ζυγολόγια, οι αριθμοί των αυτοκινήτων που πηγαίνουν στο Σταθμό Μεταφόρτωσης, αδειάζουν, επιστρέφουν, υπογεγραμμένα αυτά που χρειάζονται υπογραφή και φυσικά πίσω από όλη αυτή τη διαδικασία υπάρχει και η πληρωμή, η οποία είναι 85 ευρώ ο τόνος».

Θα προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τη φήμη του δήμου

Ο δήμαρχος Ναυπλιέων συνεχίζοντας είπε: «Το περιστατικό, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα μετά να δυσφημιστούμε, ειπώθηκαν διάφορα πράγματα που δεν ισχύουν. Οι υπάλληλοι της ιδιωτικής εταιρείας, τους οποίους δεν μπορώ να διαχωρίσω από τους υπαλλήλους του δήμου, καθότι εργαζόμενοι, να δεχθούν όλη αυτή τη συμπεριφορά, θεωρώ ότι είναι αχαρακτήριστο. Η όλη διαδικασία του να πουν κάποιοι ότι η χωματερή είναι ενεργή είναι επίσης αναληθής και αποτυχημένη».  

Μίλησε δε, για στημένο περιστατικό: «Στην ουσία καταλαβαίνετε όλοι, ότι όλο αυτό ήταν ένα κολπάκι στημένο. Δεν θελήσαμε να πάρουμε θέση άλλη, εκτός από αυτή που παίρνουμε εδώ, γιατί έχει και συνέχεια. Εμείς θα προστατεύσουμε τους εργαζόμενους οι οποίοι, μπορεί να είναι ιδιωτική εταιρεία, και θα κάνει τη δική της δουλειά να προστατεύσει τον εαυτό της. Εμείς θα προστατεύσουμε τους εργαζόμενους, θα προστατεύσουμε και τη φήμη του δήμου. Οποιοσδήποτε είναι στην Καραθώνα φέτος, ξέρει πάρα πολύ καλά ότι η χαρακτηριστική μυρωδιά η οποία υποβάθμιζε τα προηγούμενα χρόνια την παραλία δεν υπάρχει πια και κανείς δεν θα πιάσει να κάνει δυσφήμιση της περιοχής μας, στο βωμό του προσωπικού του συμφέροντος, του πολιτικού. Αυτό δεν θα επιτραπεί».

Αναφορικά με την επίλυση του προβλήματος που υπάρχει με τοι ωράριο που δέχεται σκουπίδια ο Σταθμός Μεταφόρτωσης τόνισε: «Από την πρώτη συνάντηση που είχαμε με τον περιφερειάρχη για τη λειτουργία έχει τεθεί το θέμα της επιμήκυνσης της λειτουργίας του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ο οποίος βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία, για να εξυπηρετεί και εμάς που είμαστε τουριστικός δήμος. Τα σύμμεικτα απορρίμματα τα οποία υποβαθμίζουν το περιβάλλον δεν πηγαίνουν πια στην Καραθώνα.

Δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα περιστατικό στημένο 100%, έτσι ώστε να δοθεί η εντύπωση στον κόσμο, ότι η Καραθώνα είναι ενεργή. Η Καραθώνα είναι ανενεργή και εκεί τελειώνει η δική μου συζήτηση σε ότι αφορά το σκέλος του γεγονότος. Θέλω επίσης να επισημάνω, ότι όταν κάποιος θεωρεί ότι δυσφημώντας την περιοχή, κερδίζει πολιτικά, αυτό πρέπει ο κόσμος να το σκεφθεί πάρα πολύ καλά για το τί μέλλει γενέσθαι. Δεν θα το επιτρέψουμε, θα προστατεύσουμε οπωσδήποτε την περιοχή μας και το διαμάντι της Καραθώνας».

Εντωμεταξύ, ο κος Κωστούρος μιλώντας για άλλο θέμα που αφορά σε δικαστική διαμάχη για δυσφήμιση του νερού της ΔΕΥΑΝ, προεκλογικά, από υποψήφια του κου Αναγνωσταρά, με αποτέλεσμα να δικαιωθεί η Δημοτική Επιχείρηση, είπε: «Η πολιτική είναι ζωή. Δεν είναι κάτι έξω. Δεν είναι κάτι που είμαστε δικαιολογημένοι να τα κάνουμε όλα. Να σπιλώνουμε ανθρώπους, συνειδήσεις, να κάνουμε ο,τιδήποτε. Δεν είναι έτσι η πολιτική. Δεν ασχοληθήκαμε γι΄ αυτό». Και πρόσθεσε: «Προσωπικά για μένα και για την παράταξή μας δεν είναι έτσι. Δεν είναι ούτε δυσφήμιση ανθρώπων, ούτε εξαγορές, ούτε εκφοβισμοί. Είναι έργο, υπηρεσία, και τίποτα παραπάνω».

Κόντρα με Αναγνωσταρά

Στη συζήτηση που έγινε στο δημοτικό συμβούλιο παραινέβη ο πρώην δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Αναγνωσταράς λέγοντας: «Γίνεται ολοκάθαρο ότι η Καραθώνα δεν έχει κλείσει 100% και λειτουργεί σαν ένας Σταθμός Μεταφόρτωσης, λόγω των προβλημάτων της εταιρείας» (ΣΣ Σταθμός Μεταφόρτωσης), για να απαντήσει ο κος Κωστούρος: «Η Καραθώνα έχει κλείσει κατά 99%, και ο τεράστιος όγκος των απορριμμάτων πλέον μεταφέρεται στο Σταθμό Μεταφόρτωσης. Η Καραθώνα είναι μια χωματερή η οποία δημιουργήθηκε – να μας πεί ο κος Αναγνωσταράς πότε – και δεχόταν όλα τα απορρίμματα του δήμου Ναυπλιέων.  

Η Καραθώνα κλείνει όταν το δημοτικό συμβούλιο πάρει απόφαση να κλείσει τον ΧΑΔΑ της Καραθώνας, έτσι ώστε η μελέτη αποκατάστασης που έχει εκπονηθεί να πάει για περιβαλλοντική αδειοδότηση. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα. Υπάρχει ενεργή εργολαβία, σε ό,τι αφορά την μεταφορά των ογκωδών αντικειμένων και υπάρχει και η εργολαβία η οποία θα υπογραφεί σε λίγο καιρό».

Απευθύνοντας ο κος Κωστούρος τον λόγο στον κο Αναγνωστρά είπε: «Θα ήθελα να μας πείτε πώς σκεφτήκατε εσείς όταν ξεκινήσατε την Καραθώνα και την μετατρέψατε σε χωματερή», για να απαντήσει ο πρώην δήμαρχος: «Όταν αναλάβαμε το 2003, ο δήμος Ναυπλιέων δεν είχε χωματερή. Τα πηγαίναμε στο δήμο Νέας Κίου, επί αειμνήστου Κατριλιώτη, ο οποίος από ένα σημείο και μετά μας απαγόρευσε να πηγαίνουμε τα σκουπίδια εκεί. Αναζητήσαμε άλλες λύσεις και για τη χωματερή του Τολού και για το Λυγουριό. Και βρήκαμε τη λύση να μεταφορτώνουμε τα σκουπίδια σε έναν χώρο ο οποίος ήταν διαμορφωμένος στην Καραθώνα και να τα πηγαίνουμε στο Σχιστό. Μέχρι που και στο Σχιστό δεν άφηναν τα απορριμματοφόρα να περάσουν μέσα και βρεθήκαμε σε αδιέξοδο».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis