home design

Τρίπολη: Στα μέσα Ιουλίου ξεκινά η εγκατάσταση των Ευρωπαίων δασοπυροσβεστών

Στις 15 ή στις 16 Ιουλίου αναμένεται να αρχίσει στην Τρίπολη η διαδοχική εγκατάσταση 92 Ευρωπαίων Πυροσβεστών, προκειμένου να συνδράμουν το έργο των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Πελοποννήσου στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών , στο πλαίσιο του προγράμματος προ-εγκατάστασης πυροσβεστών (pre-positioning pilot project), που ξεκίνησε χθες.

Πυροσβέστες κυρίως νεαρής ηλικίας, έως 30 ετών, από τη Γερμανία, τη Νορβηγία και τη Φινλανδία θα έχουν ως έδρα τους την Τρίπολη για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο .

Συγκεκριμένα, στις 15 ή 16 Ιουλίου φτάνει στην έδρα της Περιφέρειας Πελοπονήσου πεζοπόρο τμήμα από τη Γερμανία που θα αποτελείται από 16 άτομα και θα παραμείνει εκεί μέχρι την 31η Ιουλίου. Στην συνέχεια θα αντικατασταθούν από 14 Νορβηγούς συναδέλφους τους, ενώ στις 2 Αυγούστου θα εγκατασταθούν και 24 πυροσβέστες από την Φινλανδία. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, οι Νορβηγοί και οι Φινλανδοί θα αλλάξουν μία φορά βάρδια , καθώς θα αντικατασταθούν από 14 και 24 συναδέλφους τους αντίστοιχα.

Φωτό: fb/Υπουργείο Κλιματικής και Πολιτικής Προστασίας

Οι ομάδες των Γερμανών, των Φιλανδών και των Νορβηγών θα είναι πεζοπόρα τμήματα, που θα φέρουν δικές τους αντλίες και δικούς τους σωλήνες που θα τους προσαρμόζουν στα ελληνικά αυτοκίνητα για να μπορούν να επιχειρήσουν. Μάλιστα η αποστολή από τη Νορβηγία θα φέρει μαζί της και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone), ώστε να συμβάλλει αποτελεσματικότερα στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Οι Ευρωπαίοι πυροσβέστες θα έχουν πάντα μαζί τους έναν ή δύο Έλληνες αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίοι θα λειτουργούν ως σύνδεσμοι μεταξύ αυτών και των Ελλήνων Πυροσβεστών.

«Σε περίπτωση δηλαδή που υπάρξει ένα συμβάν και δοθεί εντολή να μεταβούν και να συνεπιχειρήσουν θα έχουν πάντοτε μαζί τους έναν Έλληνα αξιωματικό. Πρώτα θα πηγαίνουν οι Έλληνες πυροσβέστες και στη συνέχεια θα μεταβαίνουν εκείνοι σαν δεύτερη ανταπόκριση για να επιχειρήσουν όλοι μαζί, πάντα μαζί με Έλληνες πυροσβέστες στο πεδίο και με Έλληνα αξιωματικό», εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επιπυραγός και συντονιστής Ελλήνων Συνδέσμων Αξιωματικών των Ξένων Αποστολών, Βασίλης Μπίκας.

Φωτό: fb/Υπουργείο Κλιματικής και Πολιτικής Προστασίας

Το πιλοτικό πρόγραμμα προ-εγκατάστασης πυυροσβεστών ξεκίνησε φέτος και υλοποιείται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκή Επιτροπής και του Επιτρόπου Janez Lenarčič, αρμόδιου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων. Για πρώτη φορά η χώρα θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό να συνδράμουν στην πυροπροστασία της Ελλάδας και να ανταλλάξουν τεχνογνωσία με τους Έλληνες συναδέλφους τους. Επιπλέον, μέσω του προγράμματος, δίνεται η δυνατότητα για πιο άμεση παρέμβαση κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των πυρκαγιών χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη μεταφορά των δυνάμεων.

«Η εγκατάσταση Ευρωπαίων πυροσβεστών στην Ελλάδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, εμπειρίας και πυροσβεστικών τακτικών, ενισχύοντας ταυτόχρονα το έργο των Ελλήνων πυροσβεστών οι οποίοι βρίσκονται από το πρώτο λεπτό στο πεδίο, μαχόμενοι για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας και του φυσικού περιβάλλοντος της Πατρίδας μας. Στην εικοσάχρονη ιστορία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, καθώς έως τώρα ενισχύθηκε 16 φορές ενώ προσέφερε την βοήθεια της στους Ευρωπαίους συμπολίτες μας 45. Στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης απαντάμε με συνεργασία και αλληλεγγύη των χωρών της Ευρώπης», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κι. Μπίκας.

Φωτό: Αρχείο

Η προετοιμασία των ευρωπαίων πυροσβεστών ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα με τους επικεφαλής της αποστολής της Φινλανδίας να συμμετέχουν σε δια ζώσης εκπαίδευση, που ανέλαβαν έμπειρα στελέχη της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, ενώ 4 άτομα, επικεφαλής των αποστολών της Γερμανίας της Νορβηγίας παρακολούθησαν την εκπαίδευση διαδικτυακά. Οι επικεφαλής των αποστολών ενημερώθηκαν για το σύστημα οργάνωσης και ανταπόκρισης του Πυροσβεστικού Σώματος στις δασικές πυρκαγιές, με σκοπό την εξοικείωσή τους και την προσαρμογή τους στο ελληνικό πυροσβεστικό περιβάλλον, ενώ επισκέφθηκαν και το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.ΚΕ.ΔΙ.Κ) του Πυροσβεστικού Σώματος. 

Φωτό: fb/Υπουργείο Κλιματικής και Πολιτικής Προστασίας

Να υπενθυμίσουμε ότι, στο ίδιο πλαίσιο, κατά την διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου, θα σταθμεύουν μόνιμα στο αεροδρόμιο της 120 ΠΕΑ, στην Καλαμάτα5 εναέρια μέσα, ένα ελικόπτερο βαρέος τύπου Ericsson, δύο αεροσκάφη PZL και δύο ελικοφόρα αμφίβια αεροσκάφη Air Tracto, τα οποία θα καλύπτουν ΑρκαδίαΛακωνία και Μεσσηνία, ενώ η Αργολίδα και η Κορινθία, θα καλύπτονται από τα εναέρια μέσα της Αττικής.

Φωτό: fb/Υπουργείο Κλιματικής και Πολιτικής Προστασίας

Η εγκατάσταση των Ευρωπαίων Πυροσβεστών στην Τρίπολη θα ενισχύσει τις προσπάθειες των Περιφερειακών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, καθώς ακόμη νωπές είναι οι πληγές της Πελοποννήσου από το περασμένο καλοκαίρι.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version