home design 800x400
home design 1170Χ320

Ερμιονίδα: Γιατί ανατέθηκε η αποκομιδή μέρους των σκουπιδιών σε ιδιώτη εργολάβο

Δήμος Ερμιονίδας: Νόμιμη και ηθική η ανάθεση τμήματος της αποκομιδής των απορριμμάτων σε ιδιώτη εργολάβο
Κάδοι σκουπιδιών Ερμιονίδα

Στην απόφαση να προσληφθεί ιδιώτης εργολάβος για την αποκομιδή των απορριμμάτων στις περιοχές του Κρανιδίου και της Ερμιόνης προχώρησε ο Δήμος Ερμιονίδας, με το δήμαρχο Γιάννη Γεωργόπουλο να υπεραμύνεται της απόφασης αυτής, απαντώντας παράλληλα στον Τάσο Λάμπρου που είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος:

«Ο κ. Λάμπρου θέλοντας να δικαιολογήσει την απαράδεκτη στάση του στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ερμιονίδας, όπου καταψήφισε τις αποφάσεις για την αναγκαιότητα ανάθεσης τμημάτων της αποκομιδής των απορριμμάτων των Δημοτικών Ενοτήτων Κρανιδίου και Ερμιόνης σε εργολάβο κατά τους Καλοκαιρινούς μήνες, διένειμε σχετικό δελτίο τύπου γεμάτο από ανακρίβειες και αντιφάσεις, με το οποίο προσπαθεί να παραπλανήσει και να αποπροσανατολίσει τους Δημότες.

Ο κ. Λάμπρου καταψηφίζοντας τις Αποφάσεις αυτές φάσκει και αντιφάσκει, αφού αφενός μεν ομολογεί ρητά κατά την συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, αλλά και στο δελτίο τύπου που εξέδωσε, ότι είναι αναγκαία η συνδρομή του εργολάβου στην αποκομιδή των απορριμμάτων κατά τους Καλοκαιρινούς μήνες, αφετέρου δε κατασκευάζει έρεισμα για να μην τελεσφορήσει κάτι τέτοιο.

Επίσης ο προγραμματισμός της ανάθεσης της εν λόγω υπηρεσίας σε εργολάβο ανά Δημοτική Ενότητα, είχε γίνει κατά την εισήγηση και ψήφιση του Προϋπολογισμού του Δήμου Ερμιονίδας από το Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή αρκετούς μήνες πριν.

Και αυτό συνέβη με μοναδικό γνώμονα την αρτιότερη εκτέλεση των εργασιών, διότι καταργήθηκαν από 1/9/2021 οι Πρόχειροι Διαγωνισμοί.

Τότε λοιπόν, κατά την ψήφιση του Προϋπολογισμού, ο κ. Λάμπρου δεν σχολίασε απολύτως τίποτα και υπερψήφισε απροβλημάτιστος τους δύο ξεχωριστούς Κ.Α. ανάθεσης της εν λόγω υπηρεσίας ανά Δημοτική Ενότητα!

Γιατί σήμερα αλλάζει στάση, καταψηφίζει το ίδιο ακριβώς θέμα και το αναδεικνύει σε μείζον ζήτημα;

Μήπως επειδή τότε δεν ήταν προεκλογική περίοδος;

Εν συνεχεία και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Δημάρχου η απευθείας ανάθεση υπηρεσιών μέχρι του ποσού των 30.000,00€ προ ΦΠΑ.

Και βέβαια αυτή είναι μια απολύτως νόμιμη και ηθική πρακτική, η οποία προβλέπεται ξεκάθαρα από τον Νόμο και εφαρμόζεται κατά κόρον από όλους τους Δήμους της Ελλάδας.

Σημειωτέον ότι πλήθος υπηρεσιών που αφορούν την καθαριότητα του Δήμου Ερμιονίδας, ανατίθενται σε εργολάβους κατόπιν ηλεκτρονικών διαγωνισμών, όπως για παράδειγμα η μεταφορά των ανακυκλώσιμων στο ΚΔΑΥ Τρίπολης και η μεταφορά των απορριμμάτων στο εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ.

Είναι σίγουρο και παραδεκτό από όλους, ότι στον Τουριστικό Δήμο Ερμιονίδας χρειαζόμαστε την επικουρική βοήθεια ενός εργολάβου για την αποκομιδή των απορριμμάτων τους Καλοκαιρινούς μήνες.

Είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται για πάνω από 20 χρόνια στον Δήμο μας, ο οποίος δεν διαθέτει τον απαραίτητο στόλο οχημάτων προκειμένου να ανταποκριθεί στον απαιτούμενο όγκο των υπηρεσιών της αποκομιδής των απορριμμάτων κατά την Καλοκαιρινή περίοδο.

Επίσης οι εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας του Δήμου Ερμιονίδας, αδυνατούν να ανταποκριθούν στον τεράστιο όγκο εργασιών, κάτι που αποδεικνύεται από έγγραφο που απέστειλαν προς το συνδικαλιστικό τους όργανο, σύμφωνα με το οποίο ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας τους εξουθενώνει από την πολλή δουλειά.

Το συνολικό ποσό των 60.000,00€ προ ΦΠΑ που κοστίζει η εν λόγω υπηρεσία, είναι ίδιο ακριβώς με όλων των προηγούμενων ετών.

Μειώθηκε λίγο πέρυσι, όταν κατά τον διαγωνισμό κάποιος εργολάβος που δεν δραστηριοποιείται στην περιοχή μας, ανέλαβε το έργο δίνοντας μια έκπτωση.

Όμως το αποτέλεσμα των παρεχόμενων υπηρεσιών δεν ήταν το αναμενόμενο, ο συγκεκριμένος εργολάβος δυσκολευόταν να ανταποκριθεί στην αποκομιδή των απορριμμάτων και δημιουργούνταν καθημερινά σοβαρά προβλήματα, τα οποία αναγκαστικά κάλυπτε η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, υπερβάλλοντας εαυτόν.

Ιδιαίτερα δε επικρατούσε πολύ άσχημη εικόνα πέριξ των κάδων απορριμμάτων και υπήρχαν συχνές διαρροές υγρών από τα απορριμματοφόρα του.

Η ανατεθείσα υπηρεσία αφορά την αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλο το παραλιακό μέτωπο, από την Κορακιά και την Κοινότητα Πορτοχελίου έως την Κοινότητα Θερμησίας και μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η παρεχόμενη ποιότητά της.

Για να μην έχουμε λοιπόν τα προβλήματα των προηγούμενων χρόνων, ακολουθήσαμε την νόμιμη και ηθική οδό της απευθείας ανάθεσης σε ντόπιο και δοκιμασμένο εργολάβο, ο οποίος θα προσλάβει και ντόπιους εργάτες, και είναι βέβαιο ότι μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις υψηλές απαιτήσεις της εν λόγω υπηρεσίας.

Μάλιστα ο συγκεκριμένος εργολάβος είναι πολύ γνωστός στον κ. Λάμπρου, διότι στα 12 χρόνια που αυτός διοικούσε τον Δήμο μας από σημαντικές θέσεις ευθύνης, είχε λάβει σωρεία απευθείας αναθέσεων από την τότε Δημοτική Αρχή, ειδικά στον τομέα της καθαριότητας, ανταποκρινόμενος μάλιστα με απόλυτη επιτυχία στο έργο του.

Βέβαια αυτές τις εποχές, επί δωδεκαετίας του κ. Λάμπρου, οι απευθείας αναθέσεις ήταν μια μόνιμη πρακτική, η οποία εφαρμοζόταν σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Τότε, πάντα κατά τον κ. Λάμπρου, ήταν νόμιμες και ηθικές οι απευθείας αναθέσεις, ενώ σήμερα είναι “παράξενες και μη ηθικές”.

Ας σοβαρευτεί λοιπόν ο κ. Λάμπρου, διότι όλοι έχουν αντιληφθεί ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους το Καλοκαίρι, έτσι ώστε αυτός να αποκτήσει λόγους αντιπολιτευτικής ύπαρξης.

Είναι εκείνος που αντιδρά και πολεμάει κάθε μικρό ή μεγάλο έργο, όπως για παράδειγμα την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού και την κατασκευή των δύο γηπέδων τένις.

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που καταψήφιζε από την θέση της αντιπολίτευσης κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, σχεδόν κάθε απόφαση που αφορούσε την καθαριότητα και κάθε μεγάλο έργο, όπως για παράδειγμα το Τουριστικό Καταφύγιο Πορτοχελίου.

Αδυνατεί ο κ. Λάμπρου να καταλάβει ότι ο μόνιμος αρνητισμός του και ο πόλεμος που κάνει σε κάθε έργο, τον έχουν οδηγήσει σταθερά στην τρίτη θέση όλων των εκλογικών αναμετρήσεων στις οποίες έλαβε μέρος ως υποψήφιος Δήμαρχος.

Τον καλώ επιτέλους να συνετιστεί και να παραδειγματιστεί από την δική μου στάση, όπου πάντα από την θέση της αντιπολίτευσης ψήφιζα θετικά για κάθε μικρό ή μεγάλο έργο, το οποίο θα καλυτέρευε την ζωή των Δημοτών και θα έφερνε πρόοδο στον τόπο μας».

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis