home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πώς θα λυθεί το πρόβλημα με το νερό σε Ίρια και Κάντια

Ο Στέλιος Πέτσας δίνει απαντήσεις για την ακαταλληλότητα του νερού στις περιοχές του πρώην δήμου Ασίνης.
Βρύση με καθαρό νερό

Μετά από διενέργειες ελέγχων που είχαν πραγματοποιηθεί από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης – Αποχέτευσης Ναυπλίου στα Ίρια και στην Κάντια, της Δημοτικής Ενότητας Ασίνης, του Νομού Αργολίδας, είχε προκύψει ακαταλληλότητα του πόσιμου νερού σε συγκεκριμένους δείκτες.

Για το εν λόγω θέμα δίνει απαντήσεις ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, μετά από κοινοβουλευτικό έλεγχο, γνωστοποιώντας τα εξής:

«Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), για την εκπλήρωση της αποστολής τους και την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, χρηματοδοτούνται ετησίως από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.), οι οποίοι εγγράφονται κάθε έτος στον Κρατικό Προϋπολογισμό που ψηφίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Εν συνεχεία, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), καθορίζεται το ύψος των πιστώσεων που προορίζονται για την κάλυψη επενδυτικών καθώς και λειτουργικών δαπανών.

Οι σχετικές πιστώσεις στον Δήμο Ναυπλιέων

Στο πλαίσιο των ανωτέρω, στο Δήμο Ναυπλιέων, έχει κατανεμηθεί από τους Κ.Α.Π. έτους 2021 για κάλυψη δαπανών εκτέλεσης έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, ποσό ύψους 466.050,00€, ενώ ίδιο ποσό έχει κατανεμηθεί και κατά τη διάρκεια του έτους 2020.

Η περαιτέρω διαχείριση των πιστώσεων αυτών γίνεται κατόπιν σχετικών αποφάσεων των οικείων δημοτικών συμβουλίων υπό την εποπτεία του κράτους, η οποία συνίσταται αποκλειστικά σε έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους και σε πειθαρχικό έλεγχο των αιρετών.

Επίσης, το Υπουργείο Εσωτερικών δημιούργησε το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων με την ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», με σκοπό την ενδυνάμωση της ισόρροπης ανάπτυξης των δήμων της χώρας, τη βελτίωση των υποδομών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκε η με αριθμ. πρωτ. 30292/19.04.2019 (Α.Δ.Α.: 68Γ3465ΧΘ7-Ψ25) απόφαση επιχορήγησης για την υλοποίηση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, που εντάσσονται στους αναπτυξιακούς άξονες προτεραιοτήτων του Προγράμματος, όπου ο Δήμος Ναυπλιέων χρηματοδοτήθηκε με ποσό ύψους 461.100,00€.

Η λύση από το «Αντώνης Τρίτσης»

Επιπρόσθετα, το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» είχε εκδώσει τη με αριθμ. πρωτ. 14573/24-07-2020 Πρόσκληση ΑΤ01 «Υποδομές Ύδρευσης» (Α.Δ.Α.:ΨΓ3Ε46ΜΤΛ6-ΥΡ2). Για τη ΔΕΥΑ Ναυπλίου έχει ενταχθεί στην Πρόσκληση ΑΤ01 το έργο «Υποδομές ύδρευσης σε Δ.Ε. του Δήμου Ναυπλιέων», προϋπολογισμού ύψους 5.654.000,00€, με αντικείμενο της πράξης:

– Την «ΥΔΡΕΥΣΗ Δ.Ε.Υ.Α.Ν.

– ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΠΡΟΦ. ΗΛΙΑ – ΑΝΤΙΚ/ΣΗ ΑΓΩΓΩΝ Δ.Δ. ΑΣΙΝΗΣ – ΤΟΛΟΥ – ΙΡΙΩΝ», που περιλαμβάνει την αντικατάσταση παλαιών αγωγών ύδρευσης, τη δημιουργία δεξαμενών και αναβάθμιση αντλιοστασίων στις περιοχές του πρώην δήμου Ασίνης. Με την κατασκευή του έργου θα λυθεί το πρόβλημα της επάρκειας και της ποιότητας του πόσιμου ύδατος διότι θα υδροδοτηθεί ολόκληρη η συγκεκριμένη περιοχή από τις Πηγές της Λέρνης.

– Την «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΛΕΡΝΗΣ ΚΑΙ ΑΜΥΜΩΝΗΣ ΤΩΝ ΜΥΛΩΝ ΠΟΥ ΥΔΡΕΥΟΥΝ ΤΑ Δ.Ε. ΑΣΙΝΗΣ, ΝΕΑΣ ΤΙΡΥΝΘΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΚ ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ», που αφορά στην προμήθεια συστήματος επεξεργασίας νερού στο πλαίσιο της παροχής στους δημότες του Δήμου Ναυπλιέων πόσιμου νερού το οποίο να καλύπτει όλες τις ποιοτικές προδιαγραφές που ορίζει η Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία. Το προτεινόμενο σύστημα θα φιλτράρει το νερό που προέρχεται από τις πηγές Λέρνης και Αμυμώνης των Μύλων και διοχετεύεται στις Δ.Ε. Ασίνης, Ν. Τίρυνθας και Τ.Κ. Αργολικού.

Σχόλια

coffee berry
alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis