Home design

Αργολίδα: Ολική καταστροφή σε εσπεριδοειδή και ελιές από χαλαζόπτωση σε Αγ. Ανδριανό και Ν. Ροεινό

Σε απόγνωση και πάλι οι παραγωγοί της περιοχής

Ολική καταστροφή στα εσπεριδοειδή και τις ελιές προκάλεσε η πρόσφατη χαλαζόπτωση στον Άγιο Ανδριανό, από το ύψος της διασταύρωσης προς τη Μονή Καρακαλά, μέχρι και το Νέο Ροεινό του Δήμου Ναυπλιέων, οδηγώντας και πάλι στην απόγνωση τους παραγωγούς της περιοχής.

Φωτό: anagnostis

Η μεγάλη βροχόπτωση, που σημειώθηκε από τις 3 έως τις 5 το απόγευμα της Πέμπτης 16 Ιουνίου, μετατράπηκε για μισή ώρα σε χαλάζι στα δύο χωριά του Αργολικού κάμπου και χτύπησε αλύπητα τον καρπό στα δέντρα, βάζοντας ταφόπλακα στη σοδειά της χρονιάς που έρχεται.

Οι αγρότες, που για μισή ώρα έβλεπαν το χαλάζι, μεγέθους καρυδιού, να πληγώνει τον μικρό ακόμη καρπό στις πορτοκαλιές και τις μανταρινιές και να ρίχνει κάτω τους καρπούς από τις κορωνέικες και μεγαρίτικες ελιές, συνειδητοποίησαν με σκληρό τρόπο πως η βασική πηγή εισοδήματός τους σκεπάστηκε από τους λευκούς βόλους και είναι πλέον σε δεινή κατάσταση, καθώς και την περυσινή χρονιά ο παγετός προκάλεσε μεγάλες ζημιές και βύθισε την παραγωγή στα τάρταρα.

Φωτό: anagnostis

«Περιμένουμε πλέον τον ΕΛΓΑ να στείλει τους γεωπόνους να κάνουν τις εκτιμήσεις της ζημιάς, αν και ο χρόνος που θα δοθουν, αν δοθούν, οι αποζημιώσεις είναι συνήθως μακρύς. Είμαστε πλέον στο χείλος της καταστροφής », δήλωσαν στο «anagnostis.org» παραγωγοί της περιοχής επισημαίνοντας ότι «αν συνυπολογισθεί η αύξηση του κόστους παραγωγής και η εκτόξευση των τιμών των λιπασμάτων και της ενέργειας δεν είναι αφύσικο το γεγονός ότι οι καλλιέργειες συρρικνώνονται, τα χωράφια εγκαταλείπονται και το βασικό προϊόν της Αργολίδας παίρνει την κατιούσα».

«Δεν μπορούμε πλέον να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, καθώς η πολιτεία δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα στήριξης του αγροτικού εισοδήματος», τονίζουν οι αγρότες του Νέου Ροεινού.

Φωτό: anagnostis

Η σφοδρή χαλαζόπτωση στον Άγιο Ανδριανό και το Νέο Ροεινό δημιουργησε μια τραγική κατάσταση για τους παραγωγούς της Αργολίδας, που βλέπουν συνεχώς την καταστροφή να τους χτυπά την πόρτα και να τους οδηγεί στην απόγνωση.   

Σχόλια

Exit mobile version