home design 800x400

Πράσινο φως για την έκδοση Ασάνζ στις ΗΠΑ έδωσε η Βρετανία

Αντιμέτωπος με κατηγορία για κατασκοπεία και άλλα 18 αδικήματα

Το πράσινο φως για την έκδοση του ιδρυτή των wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ έδωσε την Παρασκευή 17 Ιουνίου η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πάτελ, με μια «ντροπιαστική», όπως την χαρακτήρισε ο ιστότοπος wikileaks, απόφαση.

Μετά από τρία χρόνια δύο μήνες και πέντε ημέρες κράτησης που πέρασε ο Τζούλιαν Ασάνζ στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς του Λονδίνου, ενώ είχαν προηγηθεί έξι χρόνια, εννέα μήνες και 23 ημέρες που πέρασε ως κυνηγημένος μέσα στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, η Βρετανίδα υπουργός έδωσε το ΟΚ στο αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ.

Φωτό: youtube

Ο Τζούλιαν Ασάνζ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σωρεία κατηγοριών, μεταξύ αυτών και αυτή της κατασκοπείας, καθώς οι αμερικανικές αρχές θέλουν να τον δικάσουν εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 εμπιστευτικών και απορρήτων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Ο ιδρυτής των wikileaks κινδυνεύει να περάσει τη ζωή του σε αμερικανική φυλακή, εκτίοντας μια ασυνήθιστη ποινή, ως και 175 χρόνων φυλάκισης.

O ιστότοπος wikileaks χαρακτήρισε την απόφαση της Πρίτι Πατέλ «μαύρη ημέρα για την ελευθερία του Τύπου».

To τεράστιο παράδοξο σε αυτή την ιστορία πολιτικής και δικαστικής δίωξης είναι ότι αυτοί που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου συνεχίζουν να κυκλοφορούν ελεύθεροι και ίσως γράφουν απομνημονεύματα στα οποία καυχιούνται γι’ αυτά ενώ όσοι τους κατήγγειλαν, δημοσιοποιώντας πληροφορίες δημοσίου συμφέροντος, κινδυνεύουν να είναι οι μόνοι που θα πληρώσουν.

Η Βρετανική κυβέρνηση με την απόφασή της αυτή ουσιαστικά δηλώνει ότι η ερευνητική δημοσιογραφία είναι έγκλημα, και δημιουργεί το προηγούμενο κάθε κυβέρνηση που αντιτίθεται στην ελευθερία του Τύπου να μπορεί να κυνηγάει «εχθρούς δημοσιογράφους» στο έδαφος άλλων κρατών για να τους παραδώσει.

Φωτό: youtube

Η απόφαση πάντως της κ. Πατέλ δεν είναι το τέλος της δικαστικής μάχης του κ. Ασάνζ, η οποία διαρκεί εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Ο Αυστραλός έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση στην απόφαση αυτή μέσα σε 14 ημέρες.

Αν και αυτή απορριφθεί, μπορεί να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου. Εφόσον εγκριθεί οριστικά η έκδοσή του, αυτή θα πρέπει να γίνει μέσα σε 28 ημέρες από την ανακοίνωσή της.

Σε μια πρώτη του αντίδραση, το wikileaks ανέφερε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ θα ασκήσει έφεση.

«Σήμερα δεν είναι το τέλος του αγώνα. Είναι μόνο η έναρξη μιας νέας δικαστικής μάχης. Θα κάνουμε έφεση» σημειώνεται σε δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από την πλευρά του ο ηγέτης της αριστερής αντιπολίτευσης στη Γαλλία, Ζαν-Λικ Μελανσόν, δήλωσε ότι θα δώσει τη γαλλική υπηκοότητα στον Τζούλιαν Ασάνζ αν διοριστεί πρωθυπουργός.

ΠΗΓΗ: pressenza

Σχόλια

Exit mobile version