home design 800x400

Άργος: Γιορτάζουν τον προστάτη τους Όσιο Σαμψών οι ξενοδόχοι της πόλης

Δοξολογία και αρτοκλασία στην Παναγιά την Πορτοκαλούσα

Για 38η χρονιά γιορτάζει φέτος τον προστάτη της Όσιο Σαμψών τον Ξενοδόχο, την Κυριακή 26 Ιουνίου, η Ένωση Ξενοδόχων Δήμου Άργους-Μυκηνών.

Ο Άγιος Σαμψών, γεννήθηκε στη Ρώμη από πλουσίους αλλά ευσεβείς και ενάρετους γονείς. Σπούδασε φιλολογία, φιλοσοφία και ιατρική. Επιθυμώντας από τη μικρή του ηλικία να ζήσει κατά το χριστιανικό πρότυπο ζωής, μεταχειρίσθηκε την ιατρική όχι ως επάγγελμα αλλά για καθαρά φιλανθρωπικούς και ευεργετικούς σκοπούς.

Όταν πέθαναν οι γονείς του, μοίρασε την μεγάλη περιουσία του και πήγε στην Κωνσταντινούπολη.

Η φήμη του, εξαπλώθηκε γρήγορα και απέκτησε την εύνοια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού ενώ η μεγάλη θεολογική του κατάρτιση και οι άλλες του αρετές, κίνησαν το ενδιαφέρον του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Μηνά, ο οποίος τον χειροτόνησε πρεσβύτερο.

Κάποτε ο Ιουστινιανός προσβλήθηκε από βαριά ασθένεια και ζήτησε τη βοήθεια του Αγίου. Εκείνος προσευχήθηκε θερμά και κατόρθωσε να σώσει τη ζωή του αυτοκράτορα. Θέλοντας να τον ευχαριστήσει ο Ιουστινιανός έκτισε ένα νοσοκομείο το οποίο γρήγορα αναδείχθηκε σε μεγάλο φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Ο εορτασμός του Οσίου Σαμψών του Ξενοδόχου θα πραγματοποιηθεί με την καθιερωμένη λαμπρότητα στην Ιερά Μονή Παναγίας Κατακεκρυμένης Πορτοκαλούσας Άργους, όπου θα τελεσθεί δοξολογία και αρτοκλασία.

Σχόλια

Exit mobile version