home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πλαφόν στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Ιούλιο

Πυλώνας ηλεκτρικού ρεύματος

Κατατέθηκε αργά το βράδυ χθες, Παρασκευή 17 Ιουνίου, στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και την επιστροφή των τιμών στο επίπεδο του φθινοπώρου.

Η ρύθμιση, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας,  προβλέπει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα αποζημιώνονται με διοικητικά οριζόμενες τιμές, που θα προκύψουν με υπουργική απόφαση.

Η απόφαση θα καθορίσει τον μαθηματικό τύπο για τον καθορισμό της ανωτάτης τιμής για κάθε κατηγορία μονάδων (φυσικού αερίου, λιγνιτικές, υδροηλεκτρικά και ανανεώσιμες πηγές), λαμβάνοντας υπόψη όπου υπάρχει τη διακύμανση της τιμής των καυσίμων και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

power lines gf33947d97 1280 1
Φωτό: pixabay/pexels

Ο έκτακτος μηχανισμός αναμένεται να εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου και για διάστημα ενός έτους, με τη διαφορά ανάμεσα στις ανώτατες τιμές και εκείνες που διαμορφώνονται στο Χρηματιστήριο να μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για τη χρηματοδότηση της μείωσης των τιμολογίων. Η κυβέρνηση βάζοντας πλαφόν στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Ιούλιο, χρηματοδοτεί τους παρόχους προκειμένου να μη μετακυλίεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στους καταναλωτές

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis