home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑρκαδίαΜεσσηνίαΟικονομίαFeatured

Μεγαλόπολη: Πόροι μέσω του νέου ΕΣΠΑ για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση

Υλοποίηση έργων στις λιγνιτικές περιοχές της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας

Πόροι για την υλοποίηση έργων στη Μεγαλόπολη και τις γύρω περιοχές της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας, που επηρεάζονται πιο άμεσα από την ενεργειακή μετάβαση, θα διατεθούν μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021- 2027.

Μιλώντας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο στην Καλαμάτα, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, παρουσίασε τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδιασμού για την ενίσχυση των συγκεκριμένων περιοχών, με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

286191064 461392159127391 5866295536611533903 n
Φωτό: Νίκος Παπαθανάσης

«Εκπονήσαμε ένα διακριτό πρόγραμμα δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, το οποίο απορρέει και τεκμηριώνεται από τα εδαφικά σχέδια που το συνοδεύουν, τα οποία καλύπτουν γεωγραφικά μεταξύ άλλων περιοχών και την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και οι Δήμοι Τρίπολης και Γορτυνίας στην Αρκαδία και Οιχαλίας στη Μεσσηνία, και  εξειδικεύουν τις στρατηγικές επιλογές του εθνικού σχεδίου στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της κάθε περιοχής».

Σε αυτό το πλαίσιο η στρατηγική και η αναπτυξιακή στόχευση των εδαφικών σχεδίων για την ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης προβλέπει τη μετατροπή της σε εναλλακτικό ενεργειακό κόμβο και πόλο επιχειρηματικότητας, με την προσέλκυση επενδύσεων σε νέους και δυναμικούς τομείς εθνικής σημασίας.

lignite mine megalopolis 1
Φωτό: Μεγαλόπολη/wikipedia/Dr Peter Tzeferis

Το πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης δομήθηκε σε πέντε βασικές προτεραιότητες. Κάθε μια από αυτές καλύπτει τις βασικές αναπτυξιακές παραμέτρους, που ορίζει ο κανονισμός του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και οι οποίες αποτελούν εν γένει τους στόχους του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027.

Πιο συγκεκριμένα, οι πέντε προτεραιότητες είναι:

-Η ενίσχυση και προώθηση της επιχειρηματικότητας

-Η ενεργειακή μετάβαση και η κλιματική ουδετερότητα

-Η αναπροσαρμογή των χρήσεων γης στα λιγνιτικά πεδία

-Η προώθηση της κυκλικής οικονομίας

-Η δίκαιη εργασιακή μετάβαση

Ο Νίκος Παπαθανάσης ανακοίνωσε παράλληλα την έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του πρώτου ευρωπαϊκού προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, στο οποίο περιλαμβάνονται και τα εδαφικά σχέδια, που θα δώσουν επιπρόσθετη στήριξη στη Μεγαλόπολη και τους γύρω Δήμους.

Μεγαλόπολη
Φωτό: Μεγαλόπολη/wikipedia/Arxitektonas

«Με την πρόσθετη αυτή στήριξη θα προχωρήσουμε σε κοινοποίηση, έτσι ώστε αυτό το επιπρόσθετο 10% να μπει στο χάρτη Περιφερειακών ενισχύσεων και με την πιστοποίηση αυτού του γεγονότος θα εκκινήσει και ο νέος αναπτυξιακός νόμος», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Τα Προγράμματα του νέου αναπτυξιακού νόμου και του σχεδίου δίκαιης ενεργειακής μετάβασης αναμένεται να ξεκινήσουν πιθανά το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη Μεγαλόπολη και τις υπόλοιπες λιγνιτικές περιοχές της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button