home design 800x400
home design 1170Χ320

Ναύπλιο: Μια ξεχωριστή δράση στο 1ο Δημοτικό Σχολείο

Δράση Πολιτικής Προστασίας, Μείωσης των Αιτίων και των Συνεπειών των Φυσικών Καταστροφών και Γνωριμίας με τους Εθελοντές και το έργο τους.
Αφίσα Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

H Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, διά της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων Ελένης Μάρα, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ναυπλιέων, και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου, υλοποίησε δράση Πολιτικής Προστασίας, Μείωσης των Αιτίων και των Συνεπειών των Φυσικών Καταστροφών και Γνωριμίας με τους Εθελοντές και το έργο τους.

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η οποία θεσμοθετήθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) το 1972 και εορτάζεται την 5η Ιουνίου με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σε θέματα περιβάλλοντος.

Η εν λόγω δράση υλοποιήθηκε με τη συμμετοχή όλων των τάξεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ναυπλίου και είχε βασικό σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, με έμφαση στην πρόληψη και μείωση του κινδύνου των Φυσικών Καταστροφών.

Η εκπαιδευτική αυτή δράση στόχευε επίσης στην ανάδειξη της αξίας της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της συμμετοχικότητας και του ενεργού πολίτη στην πρόληψη, στην επίλυση προβλημάτων, στην ετοιμότητα ανάληψης πρωτοβουλιών με υπεύθυνο τρόπο.

olympus digital camera
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μέσα από τη δράση οι μαθητές είχαν την ευκαιρία:

  • Να ενημερωθούν σχετικά με τις έννοιες των φυσικών καταστροφών.
  • Να εξοικειωθούν με δεξιότητες ενεργού πολίτη, ο οποίος συμβάλλει με υπεύθυνο τρόπο στην πρόληψη φυσικών καταστροφών και στην προστασία του περιβάλλοντος.
  • Να γνωρίσουν τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης και κυρίως του τρόπου χρήσης τους και ενημέρωσης των αρμόδιων αρχών και υπηρεσιών.
  • Να πραγματοποιήσουν ασκήσεις ετοιμότητας σε περίπτωση σεισμού.
  • Να εξοικειωθούν με τους χάρτες πρόγνωσης, χρήσιμους στην αναγνώριση της ανάγκης λήψης κατάλληλων μέτρων μείωσης του κινδύνου του κινδύνου φυσικών καταστροφών, όπως μιας δασικής πυρκαγιάς.
  • Να δημιουργήσουν έργα εικαστικά και να εκφραστούν με δημιουργικό τρόπο.

Οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τους Εθελοντές του Ε.Ε.Σ. και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που εντάσσονται στο πλαίσιο σχεδιασμού και οργάνωσης της Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή μας, να συζητήσουν μαζί τους, να προβληματιστούν σχετικά με τις αξίες του εθελοντισμού και της συμβολής του στην προαγωγή της συνολικής κουλτούρας της κοινωνίας.

Με συζήτηση και βιωματική προσέγγιση οι μαθητές αναγνώρισαν την αξία της πρόληψης και του ενεργού πολίτη στην αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών.

olympus digital camera
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μέσα από γόνιμο διάλογο και δημιουργική αλληλεπίδραση οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι ένα αειφόρο μέλλον είναι αυτό όπου άνθρωπος και φύση συνυπάρχουν αρμονικά, οι μικρές καθημερινές επιλογές και προσαρμογές στον τρόπο ζωής και η ατομική δέσμευση συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος, όπως ανέφερε μία μαθήτρια.

Η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, Αικατερίνη Δουράνου ευελπιστεί να επεκταθεί ο σχεδιασμός της εν λόγω δράσης Πολιτικής Προστασίας με τη νέα σχολική χρονιά, ώστε η σωστή ενημέρωση να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη συμπεριφορά εντός του κοινωνικού πλαισίου στο οποίο συμβαίνει. Η στοχευμένη διάρθρωση της δράσης αυτοπροστασίας και καλλιέργειας κοινωνικοπολιτισμικών δεξιοτήτων μπορεί να συμβάλλει εξαιρετικά στη διασύνδεση της γνώσης με την κοινωνία, στην οικοδόμηση του ρόλου των μικρών μαθητών ως υπεύθυνων αυριανών πολιτών, ως ενεργού μέλους μίας κοινότητας.

Ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση της δράσης:

  • Τον κ. Ρούτουλα Κωνσταντίνο, Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ναυπλιέων.
  • Τον κ. Γκουργιώτη Στέλιο, υπεύθυνο του Αυτόνομου Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ναυπλιέων.
  • Την κ. Παππά Τζένη, προïσταμένη του Παραρτήματος Ναυπλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού
  • Τον κ. Τσιώρο Κωνσταντίνο, προïστάμενο του Παραρτήματος Αργολίδας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.
  • Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τη Διευθύντρια, τους εκπαιδευτικούς και όλο προσωπικό του σχολείου για την άριστη συνεργασία, το θετικό αποτύπωμα και τη χαρά που όλοι μοιραστήκαμε κατά την υλοποίηση της δράσης.

Η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΠΕ Αργολίδας, Ελένη Μάρα

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis