home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΥγείαΕλλάδαFeatured

Δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία για όλες τις γυναίκες 50-69 ετών

Παρουσιάζεται σήμερα το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον προληπτικό έλεγχο καρκίνου του μαστού

Τη δυνατότητα για δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία θα έχουν το αμέσως επόμενο διάστημα τουλάχιστον 1,3 εκ. γυναίκες 50-69 ετών στη χώρα μας, μέσω του εθνικού προγράμματος για πρόληψη του καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», που θα παρουσιαστεί επίσημα σήμερα, Πέμπτη 9 Ιουνίου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».

260227595 10158141084151283 8613013121269587933 n
Φωτό: fb/ΠΑΣΟΚ

Το πρόγραμμα – πιλότο θα παρουσιάσουν ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο σύζυγος της Φώφης Γεννηματά, Ανδρέας Τσούνης.

Να επισημάνουμε ότι στη χώρα μας δυστυχώς μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου του μαστού έγιναν κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, ενώ το 50% των καρκίνων διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στη διάγνωση.

Στα πλαίσια του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» οι γυναίκες 50-69 χρονών, που διαθέτουν ΑΜΚΑ, θα λάβουν, μέσω της άυλης συνταγοράφησης, μήνυμα στο κινητό ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους με παραπεμπτικό για δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία και θα μπορούν να επιλέξουν τη δημόσια ή την ιδιωτική δομή, όπου θα εξεταστούν.

Στη συνέχεια θα λαμβάνουν τη διάγνωση και ιατρική γνωμάτευση.

Στην περίπτωση που θα διαπιστωθεί εύρημα που χρήζει περαιτέρω ελέγχου η γυναίκα θα παίρνει και νέο παραπεμπτικό για τη διενέργεια υπερηχογραφικού ελέγχου και η διαδικασία θα ολοκληρώνεται με τη σχετική γνωμάτευση.

cavitacion g7d3eaae1f 1280
Φωτό: pixabay/maleni_ferrari

Δυνατότητα ψηφιακής μαστογραφίας για τη φετινή χρονιά θα έχουν οι  γυναίκες που δεν έχουν πραγματοποιήσει τέτοια εξέταση το 2021 ενώ δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα οι γυναίκες που έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ο ΕΟΠΥΥ έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση σε ιδιώτες γιατρούς και διαγνωστικά κέντρα προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα-πιλότο «Φώφη Γεννηματά» για τον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι γυναίκες όλης της χώρας.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο υπ’ αριθμόν ένα καρκίνος που προσβάλλει τις γυναίκες, είναι όμως ιάσιμος όταν διαγνωσθεί εγκαίρως. Μέσω του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» και της δωρεάν ψηφιακής μαστογραφίας ο γυναικείος πληθυσμός της χώρας θα μπορέσει να ελεγχθεί και να γίνει έγκαιρη διάγνωσή του.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button