home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Άργος: Στο Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας ο Δήμος Άργους-Μυκηνών

Διαδρομές προσβασιμότητας στον αστικό ιστό και τα κτίρια
ΑμεΑ

Στη δράση «Σχέδια Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ)», συνολικού προϋπολογισμού 49.660 ευρώ, εντάχθηκε ο Δήμος Άργους-Μυκηνών μετά από απόφαση του Πράσινου Ταμείου, στα πλαίσια του χρηματοδοτικού προγράμματος «Δράσεις περιβαλλοντικού ισοζυγίου 2022».

Το ΣΑΠ είναι ένα στρατηγικό σχέδιο που εκπονούν οι Δήμοι και περιλαμβάνει ένα σύνολο διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών που στοχεύουν στην εξασφάλιση της προσβασιμότητας εντός των διοικητικών τους ορίων.

Σκοπός είναι να υπάρχουν συνολικές διαδρομές προσβασιμότητας μέσα στην πόλη και τους κοινόχρηστους χώρους και όχι απλά «νησίδες» προσβασιμότητας σε συγκεκριμένα κτίρια και περιοχές.

image

Έτσι, μετά τις μελέτες και την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης θα συνταχθεί Τεχνική Έκθεση περιγραφής-ανάλυσης και αξιολόγησης ως προς την εξασφάλιση προσβασιμότητας στους υπαίθριους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους αλλά και τα δημόσια κτίρια ή τα κτίρια που στεγάζουν δημόσιες υπηρεσίες και άλλες χρήσεις και τα οποία απαιτείται να γίνουν προσβάσιμα.

Στη συνέχεια θα κατατεθούν οι προτάσεις για παρεμβάσεις στους χώρους αυτούς, που θα περιλαμβάνουν το χρονοδιάγραμμα, αλλά και τον προγραμματισμό υλοποίησης των απαιτούμενων διαμορφώσεων και κατασκευών, όπως ορίζεται από το ΣΑΠ, μέσω σύνταξης Αρχιτεκτονικής Μελέτης και Μελέτης Προσβασιμότητας, αλλά και άλλων πιθανών υποστηρικτικών μελετών, και τέλος η ανάθεση και υλοποίηση του έργου μετά την παράδοση και έγκριση του ΣΑΠ. 

wheelchair gecb4f433d 1280
Φωτό: pixabay/klimkin

Με την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων και των μελετών των δημόσιων κοινόχρηστων χώρων και των δημοσίων κτιρίων ή των κτιρίων δημοσίων υπηρεσιών μέσω του ΣΑΠ θα προσδιορίζονται μεταξύ άλλων, οι απαιτήσεις και τα κριτήρια για:

-προσβάσιμα πεζοδρόμια, πεζόδρομους, πλατείες, χώρους πρασίνου/άλση (πρόβλεψη ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών και όδευσης τυφλών χωρίς εμπόδια, φυσικά ή τεχνητά)

-προσβάσιμες διαβάσεις (πρόβλεψη ραμπών και τρόποι ορθής κατασκευής αυτών, καθώς και πρόβλεψη σήμανσης)

-προσβάσιμους χώρους πρασίνου/άλση (πρόβλεψη προσβάσιμων χώρων υγιεινής και κτιριακών υποδομών)

-προσβάσιμους χώρους στάθμευσης (πρόβλεψη ειδικών θέσεων για οχήματα ατόμων με αναπηρία, ραμπών και σήμανσης)

-προσβάσιμα κτίρια (είσοδοι κτιρίων σύμφωνα με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας που ορίζουν οι κείμενες διατάξεις).

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis