home design 800x400
home design 1170Χ320

Θανάσης Στάικος: Από το Λυγουριό και την Ερμιονίδα στα σαλόνια της Super League με τον ΠΑΣ Γιάννινα

Θανάσης Στάικος

Ο Θανάσης Στάικος είναι ο άνθρωπος που εμπιστεύεται ο Γιώργος Χριστοβασίλης για να χτίσει την ομάδα του αύριο και να διαδεχτεί τον Ηρακλή Μεταξά στον ΠΑΣ Γιάννινα ύστερα από μια ονειρεμένη σεζόν.

Ποιος είναι όμως ο 42χρονος κόουτς, που θα κάνει το βάπτισμα του πυρός στη Super League τη χρονιά που έρχεται;

Ο Θανάσης Στάικος

Λυγουριάτης από κούνια

Όπως αναφέρει το gazzetta.gr, ο Θανάσης Στάικος γεννήθηκε στις 29 Νοεμβρίου στο Λυγουριό Αργολίδας. Είναι το πρώτο παιδί μιας εύπορης οικογένειας, που ασχολείται με το εμπόριο κρεάτων, καθώς έχει δύο μικρότερες αδερφές.

Με την οικογενειακή επιχείρηση δεν ασχολήθηκε ποτέ. Ούτε καν που το σκέφτηκε. Το μόνο που ήθελε ήταν μια μπάλα στα πόδια. Μετά τελείωσε Marketing στην Αθήνα.

Η ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο

Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα έγιναν στην Αναγέννηση Λυγουριού στα 13 του χρόνια και έμεινε εκεί ως τα 20. Από τα 16 ήταν αρχηγός στην ομάδα και τα προσόντα του ως μεσοεπιθετ0ικός (πλάγια και πίσω από το φορ) δεν άργησαν να γίνουν γνωστά και πέρα από την περιοχή όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και γαλουχήθηκε ποδοσφαιρικά.

Μετά το Ερασιτεχνικό Αργολίδας και τις παρουσίες του στις μικτές ομάδες της Αργολίδας, ήρθε στο δρόμο του ο Βύζας Μεγάρων που τότε αγωνιζόταν. Τη φανέλα αυτής της ομάδας φόρεσε για τέσσερα χρόνια – τα δύο ήταν στη Γ’ Εθνική.

Ακολούθησε η Αχαϊκή στη Γ’ Εθνική με την οποία ήταν και πρώτος σκόρερ στην ομάδα και 3ος σκόρερ στην κατηγορία με 14 γκολ.

Το 2005 ο Ηλυσιακός του Χριστοβασίλη τού δίνει την ευκαιρία να κάνει το μεγάλο βήμα στη Β’ Εθνική. Από εκεί ξεκινά και μια σχέση αγάπης, σεβασμού και εμπιστοσύνης με τον νυν διοικητικό ηγέτης της ομάδας του ΠΑΣ. Από εκεί ήρθε να προστεθεί στο βιογραφικό του κι η ιστορική Καλαμάτα.

Ο Φωστήρας τον… αναγκάζει να επιστρέψει στην Αθήνα για τρία χρόνια. Μετά αγωνίστηκε σε Αγία Παρασκευή και Παναιγιάλειο.

Ο θάνατος του πατέρα του, η Ερμιονίδα και η προπονητική

Το 2010 παθαίνει ο πατέρας του – γεγονός που τον να θέλει να επιστρέψει στην… πατρίδα του. Το 2011, η Ερμιονίδα τότε είναι μια νεοσύστατη ομάδα που προκύπτει από την ένωση δύο χωριών. Του γίνεται η πρόταση να πάει ως παίκτης και στα πέντε χρόνια που έμεινε εκεί έγινε ο αρχηγός κι ο ηγέτης αυτής της ομάδας, η οποία κατάφερε από το μηδέν να φτάσει τόσο γρήγορα στη Β’ Εθνική.

Το 2016, η διοίκηση της ομάδας θέλει να τον πείσει να αναλάβει προπονητής. Ο Θανάσης Στάικος είναι ακόμη 36 ετών, έχει καλή φυσική κατάσταση και το να εγκαταλείψει τη μπάλα δεν το είχε βάλει στο μυαλό του. Αρνείται και κάνει κανονικά προετοιμασία με την ομάδα. Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η σεζόν, στις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, του ανακοινώνουν ότι ο προπονητής φεύγει και έτσι σε…. μια μέρα γίνεται προπονητής. Είχαν πέσει όλοι από πάνω του και καταφέρνουν να τον πείσουν να αναλάβει. Έφυγε από την προπόνηση ως συμπαίκτης των παιδιών και επέστρεψε την άλλη μέρα ως προπονητής τους.

Παρά τις δυσκολίες, αποδεικνύεται καλός καπετάνιος. Μένει στον πάγκο της ομάδας για 2,5 χρόνια. Και τελικά την περίοδο που έφυγε ήταν αήττητος. Ο λόγος του διαζυγίου ήταν η διαφορά φιλοσοφίας με την τότε διοίκηση.

Ο Παναρκαδικός γίνεται η 2η ομάδα που προπονεί στη Γ’ Εθνική. Η ομάδα της Τρίπολης κινδύνευε να πέσει και κατάφερε να τη σώσει. Μένει για άλλον έναν χρόνο και το τριφύλλι βγήκε 4ο. Σήμερα, ο Παναρκαδικός, 1,5 χρόνο μετά την απουσία έχει πέσει στο τοπικό.

Ο θάνατος της γυναίκας του, η Ερμιονίδα και το θεόσταλτο κάλεσμα

Η μοίρα του παίζει άσχημο παιχνίδι. Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί σ’ έναν άνθρωπο που για σχεδόν 20 χρόνια είχε στο πλευρό του έναν άνθρωπο.

Ο Θανάσης Στάικος καλείται να επιστρέψει στο σπίτι του λόγω ενός προβλήματος υγείας της συντρόφου του, της Νίκης του. Ήθελε να είναι κοντά της και να της σταθεί στη μεγαλύτερη μάχη της ζωής της. Η Ερμιονίδα, λοιπόν, αποτελεί ξανά το σπίτι του. Το Φεβρουάριο του ’21, τελικά, η Νίκη αφήνει την τελευταία του πνοή.

Ο (όπως όλα δείχνουν) νυν τεχνικός του ΠΑΣ, ήθελε να φύγει από την περιοχή του για να αλλάξει παραστάσεις. Να αλλάξει τη ρουτίνα και να αποφεύγει τα… παιχνίδια που στήνει το μυαλό. Και πάνω εκεί έρχεται η πρόταση του Χριστοβασίλη για να αναλάβει βοηθός προπονητή του Μεταξά.

Ο Στάικος αποτέλεσε μια καθαρή επιλογή του προέδρου της ομάδας που τον πίστευε και σήμερα του δίνει τη μεγάλη ευκαιρία να αναλάβει την ομάδα.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι η τρίτη ομάδα που θα προπονήσει ο Θανάσης Στάικος, μετά την Ερμιονίδα και τον Παναρκαδικό. Ένας άνθρωπος που όπου πήγε – είτε ως παίκτης είτε ως προπονητής – έδωσε μάχες. Και τις κέρδισε όλες. Ακόμη και στη μάχη της Νίκης ήταν εκεί μέχρι τέλους. Το πάλεψε μαζί της, δείχνοντας την αφοσίωσή του.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis