home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΑργολίδαΚοινωνία

Καλαμάτα: Ο πρώην δήμαρχος Παναγής Κουμάντος οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία

Η εξόδιος ακολουθία, οι επικήδειοι και η πορεία προς το κοιμητήριο.

Πλήθος κόσμου μετέσχε στην κηδεία και την ταφή του πρώην Δημάρχου Παναγή Κουμάντου, το μεσημέρι της Κυριακής 5 Ιουνίου 2022. Η νεκρώσιμος ακολουθία, στην οποία προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από κληρικούς, εψάλη στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού, παρουσία αιρετών της Βουλής και της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού.

Ο ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΤΟΥ Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος εξεφώνησε επικήδειο λόγο, στον οποίον ανέφερε τα εξής:

«Με οδύνη και βαριές τις ψυχές μας από τη δυσαναπλήρωτη απώλεια, αποχαιρετάμε σήμερα τον Παναγή Κουμάντο. Έναν δικό μας άνθρωπο. Άνθρωπο της Αυτοδιοίκησης και των Γραμμάτων. Άνθρωπο της πολιτικής και καθημερινής αξιοπρέπειας.

Αποχαιρετούμε σήμερα τον Δήμαρχο του οποίου η διαδρομή και η δράση έμελλε να αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στην πολιτική, κοινωνική, οικονομική και αυτοδιοικητική πορεία του Δήμου μας.

Η Καλαμάτα, ο Δήμος, οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί, οι πολίτες, όλοι μας, θρηνούμε, αποχαιρετώντας έναν άρχοντα της πολιτικής και πνευματικής ζωής του τόπου. Τον έντιμο και άξιο Δήμαρχο. Τον λιτό και εργατικό άνθρωπο που όχι μόνο δεν δίχαζε αλλά, αντίθετα, γεφύρωνε διαφορές και απόψεις.

Οξυδερκής, άνθρωπος της προσφοράς που στην πορεία της ζωής του προέταξε το εμείς. Που είχε την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τις εξελίξεις και να σχεδιάζει για το μέλλον, για τις επόμενες γενιές.

Προέταξε το γενικό συμφέρον, το καλό όλων, αγωνιζόμενος για την ανάπτυξη και την ευημερία της Καλαμάτας και των κατοίκων της.

Τιμήθηκε από τους συνδημότες μας με την εκλογή του, σε εποχές δύσκολες, στο αξίωμα του Δημάρχου Καλαμάτας, δύο φορές, και τίμησε με την παρουσία του και τις πολιτικές του τη θέση αυτή.

Αναμφισβήτητα, ο Παναγής Κουμάντος συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνους τους άξιους Δημάρχους. Τους εργατικούς, τους διορατικούς, που αφιερώθηκαν στην πρόοδο και προκοπή της Καλαμάτας.

Η πίστη του Παναγή Κουμάντου στους δημοκρατικούς θεσμούς τον καθιέρωσε στη συνείδηση του κόσμου ως τον Δήμαρχο που δεν ταλαντεύτηκε ποτέ μεταξύ του πολιτικού οφέλους και της έκπτωσης των θεσμών, τους οποίους υπηρέτησε με συνέπεια, σθένος και αφοσίωση.

Χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς του ήταν και η απαράμιλλη εντιμότητα που τον διέκρινε. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του ήταν η σεμνότητα. Όλοι θυμούνται ότι το γραφείο του ήταν πάντα ανοιχτό και ο ίδιος προσιτός σε όλους τους πολίτες.

Τον Παναγή χαρακτήριζε η έμφυτη αστική ευγένεια που ήταν καλά σφυρηλατημένη στο πατρικό του, την οικογένεια του αείμνηστου γιατρού και Δημάρχου Καλαμάτας Χρήστου Κουμάντου, του ανθρώπου που έφερε το νερό στην πόλη από το Πήδημα. Ευγένεια που ξεχείλιζε σε κάθε επαφή, σε κάθε συζήτηση μαζί του.

Άκουγε πάντα με προσοχή και υπομονή τον συνομιλητή του, εξέφραζε απορίες και πάντα ευγενικά σε ήπιους τόνους, εξέφραζε τις τυχόν αντιρρήσεις του.

Δήμαρχε, Καλό ταξίδι!

Σε ευχαριστούμε για το έργο, την προσφορά, την παραδειγματική στάση ζωής, την ευγένεια που δίδαξες στην πόλη, την εντιμότητά σου.

Πίσω σου αφήνεις δύο άξια παιδιά, τον Χρήστο και την Πιπίνα, την άξια σύζυγό σου, την κυρία Ρούλα, και πολλά εγγόνια που προοδεύουν.

Δήμαρχε Παναγή Κουμάντο,

Να είσαι βέβαιος ότι, η Καλαμάτα και η Ιστορία δεν θα λησμονήσουν ποτέ την προσφορά, το έργο, την παραδειγματική στάση ζωής που είχες.

Σ’ ευχαριστούμε μέσα από τα βάθη της ψυχής μας.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους σου, Αιωνία σου η μνήμη!».

Ακολούθως, μίλησε φανερά συγκινημένος για τον εκλιπόντα ο πρώην Υπουργός και Δήμαρχος Σταύρος Μπένος. Επίσης η Πρόεδρος της Ένωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων Αντωνία Παυλάκου.

Εξόχως συγκινητικός υπήρξε, επίσης, ο αποχαιρετισμός της κόρης του Πιπίνας, που εκ μέρους της οικογένειας απηύθυνε το ύστατο «χαίρε» στον Παναγή Κουμάντο. Εκ μέρους των εγγονών του πρώην Δημάρχου μίλησε η Ι. Κουτέλα.

Τέλος, με επαινετικά λόγια αποχαιρέτισε τον άξιο αυτοδιοικητικό ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ

Μετά το πέρας της εξοδίου ακολουθίας, το νεκροφόρο όχημα με τη σορό του εκλιπόντος πήρε το δρόμο για το Κεντρικό Κοιμητήριο Καλαμάτας, υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής. Τις ταινίες της νεκροφόρου κρατούσαν τιμητικά ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και οι πρώην Δήμαρχοι, Παναγιώτης Νίκας, Σταύρος Μπένος και Γιώργος Κουτσούλης.

Κατά την ταφή της σορού του πρώην Δημάρχου, απέδωσε τιμές η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, με ομόφωνη απόφασή του, απέτισε τιμή στον Παναγή Κουμάντο με:

α. τη δωρεάν διάθεση τάφου στο διηνεκές κατά τον Κανονισμό του Κοιμητηρίου (άρθ. 12 παρ. Α΄)

β. Την ταφή του με δημοτική δαπάνη

γ. Τη διάθεση της Δημοτικής Φιλαρμονικής κατά την εκφορά της σορού του

δ. Την κατάθεση στεφάνων από το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμαρχο, καθώς και τη συμμετοχή του συνόλου των Δημοτικών Συμβούλων στην εξόδιο ακολουθία και την εκφορά της σορού του

ε. την ανάρτηση μεσίστιων των σημαιών του Δήμου επί τριήμερο

στ. την ονομασία αίθουσας, σε «Αίθουσα Δημάρχου Παναγή Κουμάντου» και οδού ανάλογης της προσφοράς και των αξιωμάτων του και

ζ. την οργάνωση πολιτικού μνημοσύνου στο άμεσο μέλλον για την προσφορά του εκλιπόντος πρώην Δημάρχου.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button