Home design

Φρένο του Πρωτοδικείου στις διακοπές ρεύματος σε ευάλωτους καταναλωτές

Δεκτή έγινε η προσφυγή καταναλωτικών συλλόγων και συλλόγων ΑμεΑ για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Φρένο στις διακοπές ρεύματος σε ευάλωτους καταναλωτές έβαλε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, κάνοντας δεκτή τη χορήγηση προσωρινής διαταγής που ζήτησαν καταναλωτικές οργανώσεις και απαγορεύοντάς τες προσωρινά σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οικιακά τιμολόγια τους  Γ1 και Γ1Ν, βάσει του άρθρου 52 του νόμου 4001/2011 .

Στο νόμο αυτό εντάσσονται οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί καταναλωτές, οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

Η απόφαση ισχύει μέχρι τη συζήτηση της αγωγής, στις 6 Ιουλίου, υπό τον όρο να μη ζητηθεί άλλη αναβολή.

Φωτό: pixabay/Boyan_Chen

Πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των συλλογικών αγωγών της ΕΚΠΟΙΖΩ και του ΙΝΚΑ κατά της ΔΕΗ πραγματοποίησαν, η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιώς, η ΓΣΕΒΕΕ, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), ο Σύλλογος Εστιατορίων Πάτρας, καθώς και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία.

H κοινή δήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, της Ολομέλειας των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων και του ΕΚΠΟΙΖΩ

Σε κοινή δήλωσή τους ο ΔΣΑ, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και το ΕΚΠΟΙΖΩ επισημαίνουν ότι η απόφαση αποτελεί μια πρώτη νίκη κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής και δηλώνουν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί.

Η δήλωση αναφέρει χαρακτηριστικά:

«1.Το δικαστήριο πιθανολόγησε την βασιμότητα της συλλογικής αγωγής για να χορηγήσει την προσωρινή δικαστική προστασία την οποία έδωσε. Έτσι έκρινε κατά πιθανολόγηση ότι η Ρήτρα Αναπροσαρμογής είναι άκυρη και αντίθετη στην κείμενη δικαιοταξία.

2. Χορήγησε προσωρινή δικαστική προστασία μέχρι 6/7/2022 η οποία συνίσταται:

Στην απαγόρευση της διακοπής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε όσους οικιακούς καταναλωτές, που ανήκουν στην ευρεία κατηγορία των «ευάλωτων καταναλωτών», εάν δεν πληρώνουν το ποσό που αντιστοιχεί στην Ρήτρα Αναπροσαρμογής.

Στους «ευάλωτους καταναλωτές» ανήκουν οι κάτωθι ειδικότερα, οριζόμενες κατηγορίες:

(α) Οι οικονομικά ασθενείς Οικιακοί Πελάτες που πλήττονται από την Ενεργειακή Πενία.

(β) Οι Πελάτες που, οι ίδιοι ή οι σύζυγοι αυτών ή πρόσωπα των οποίων αυτοί έχουν την επιμέλεια σύμφωνα με το νόμο και συνοικούν με αυτούς, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη συνεχή και αδιάλειπτο παροχή ενέργειας. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται οι Πελάτες που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης και ιδίως άτομα που χρειάζονται συνεχή προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία συσκευών υποστήριξης ή παρακολούθησης ζωτικών λειτουργιών, ενδεικτικά, συσκευές μηχανικής υποστήριξης αναπνευστικής ή καρδιακής λειτουργίας, συσκευές αιμοκάθαρσης και κάθε παρόμοιας φύσης συσκευή.

(γ) Ηλικιωμένοι πελάτες που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν συνοικούν με άλλο πρόσωπο το οποίο δεν έχει συμπληρώσει το ως άνω όριο ηλικίας.

(δ) Πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδίως άτομα με σοβαρή σωματική ή ψυχική αναπηρία, με νοητική αναπηρία, σοβαρά οπτικοακουστικά ή κινητικά προβλήματα, ή με πολλαπλές αναπηρίες ή με χρόνια πάθηση και οι οποίοι εκ του λόγου τούτου δεν δύνανται να διαχειριστούν και διαπραγματευτούν τη συμβατική τους σχέση με τον Προμηθευτή.

(ε) Οι Πελάτες σε απομακρυσμένες περιοχές και ιδιαίτερα στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά που δικαιούνται ίδιες υπηρεσίες τόσο ως προς τις τιμές όσο και ως προς την ποιότητα, την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη διαφάνεια των συμβατικών όρων και προϋποθέσεων με τους άλλους Πελάτες.

3. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης η ΔΕΗ αρνήθηκε να αναλάβει δέσμευση μη διακοπής ηλεκτροδότησης ούτε αυτής της κατηγορίας καταναλωτών.

4. Η σημερινή δικαστική απόφαση είναι μια πρώτη νίκη κατά της Ρήτρας Αναπροσαρμογής. Ο αγώνας συνεχίζεται σε όλες τις δικαστικές διαδικασίες και στα κοινωνικά πεδία, μέχρι την τελική δικαίωση».

Φωτό: Αρχείο

Η Ένωση Συλλόγων ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ) θεωρεί πολύ σημαντική αυτή την απόφαση για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και αναμένει στις 6 Ιουλίου την τελική δικαίωση.

Να σημειώσουμε βέβαια ότι, καθώς η ΔΕΗ αρνήθηκε να αναλάβει δέσμευση για τη μη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος ακόμη και σε αυτές τις ομάδες των ευάλωτων καταναλωτών, μένει να δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια, με τα υπέρογκα ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές.

Σχόλια

Exit mobile version