home design 800x400

Κορινθία: Επανεκκίνηση από τον Ιούλιο για τη Διώρυγα της Κορίνθου

Ολοκληρώνονται τα έργα αναβάθμισης-Από το φθινόπωρο η β’ φάση

Επανεκκίνηση από τον Ιούλιο για ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν φτιαχτεί στην Πελοπόννησο και ένα από τα εμβληματικότερα της νεότερης Ελλάδας, αυτό της Διώρυγας της Κορίνθου, καθώς ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των έργων αναβάθμισής της.

Στα έργα αναβάθμισης εντάσσονται η περίφραξη κατά μήκος της Διώρυγας και η πεζοδρόμηση μιας έκτασης 3,5 χιλιομέτρων, που γίνεται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με στόχο την ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών αλλά και την αλλαγή της αισθητικής εικόνας της περιοχής.  

Η πρώτη φάση της επαναλειτουργίας αναμένεται να αποφέρει  προοπτικά σημαντικά οφέλη  στην τοπική και την εθνική οικονομία.

Φωτό: Αρχείο

Ήδη η Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας της Κορίνθου (Α.Ε.ΔΙ.Κ), προχώρησε, στο πρώτο 4μηνο του 2022, στην απόκτηση του νέου ρυμουλκού «ΒΕΡΓΙΝΑ» και στην άμεση ενσωμάτωση του στον υπάρχοντα στόλο. Το ρυμουλκό είναι νεότερης ναυπήγησης και τεχνολογίας και ενισχύει το στόχο της εταιρείας για την παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών, για τη ρυμούλκηση κατά τη διέλευση της Διώρυγας και για τη ρυμούλκηση και συνδρομή στους χειρισμούς ασφαλούς πρόσδεσης εμπορικών πλοίων στους λιμένες Κορίνθου, Κιάτου, Θίσβης, Καλαμακίου και Σουσακίου.

Τα έργα αναβάθμισης

Η πρώτη φάση των έργων αναβάθμισης της Διώρυγας ολοκληρώνεται ενώ η δεύτερη φάση αναμένεται να αρχίσει το φθινόπωρο, οπότε και θα υπάρξει ολιγόμηνη διακοπή της λειτουργίας της.

Στόχος είναι η ολοκλήρωση της θωράκισής της από κατολισθήσεις, μέσω των έργων:

-Εκσκαφών σε μήκος 1 χλμ. για τη σταθεροποίηση των υφισταμένων πρανών

-Καθαρισμού της Διώρυγας από προϊόντα καταπτώσεων και συντρίμματα λιθεπένδυσης της αρχικής κατασκευής

-Κατασκευής πασσαλότοιχου για την εξασφάλιση της προστασίας του ποδός του πρανούς της Διώρυγας

-Κατασκευής μέτρων ενίσχυσης της θεμελίωσης του νοτίου ακροβάθρου της γέφυρας των αγωγών μεταφοράς λυμάτων

-Κατασκευής όλων των έργων διευθέτησης και απορροής των επιφανειακών υδάτων  

Παράλληλα, εκπονήθηκε μέσω του Υπερταμείου μελέτη βιωσιμότητας ώστε να εξεταστεί τι έργα απαιτούνται για τη συντήρηση του σημαντικού έργου, ενώ στόχευση αποτελεί και η περαιτέρω αξιοποίηση της περιοχής με ενδεδειγμένες εμπορικές χρήσεις.

Φώτο: Pixabay

Η δυναμική της Διώρυγας για την περιοχή

Οι διελεύσεις πλοίων από τη Διώρυγα της Κορίνθου σχετίζονται σε ποσοστό 55% με την τουριστική δραστηριότητα, γεγονός που τονίζει τη δυναμική του έργου για την ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας.

Το κανάλι χρησιμοιποιείται από όλων των ειδών τα πλοία και αξίζει να σημειωθεί ότι το έτος 2019 οι διελεύσεις πλοίων σε περίοδο κανονικότητας ανήλθαν σε 11.417, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,5%

Η νέα εποχή στις υπηρεσίες

Νέα εποχή και για τις υπηρεσίες που αναβαθμίζονται με την παράλληλη έναρξη από τον Ιούλιο του νέου portal και των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της εταιρείας τη δημιουργία νέας κουλτούρας πελατειακής φροντίδας μέσω Internet και την παροχή υψηλού επιπέδου εξατομικευμένων υπηρεσιών, όπως η online αναγγελία (άφιξης/διέλευσης) και το online ticketing.

Στη νέα εποχή της μπαίνει λοιπόν η Διώρυγα της Κορίνθου με τα πλοία να σφυρίζουν και πάλι από τον Ιούλιο.

Σχόλια

Exit mobile version