home design 800x400

Πελοπόννησος: Καμπανάκι κινδύνου λόγω της κλιματικής αλλαγής

Ανησυχητικά συμπεράσματα από τη μελέτη του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών

Καμπανάκι κινδύνου κρούει για την Πελοπόννησο η μελέτη του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών (ΚΕΦΑΚ) που παρουσιάστηκε χθες, Δευτέρα 30 Μαΐου, στην Ακαδημία από τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Χρήστο Ζερεφό και τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.

Φωτό: Περιφέρεια Πελοποννήσου

Σύμφωνα με το σύγγραμμα με τίτλο «Υδροκλιματικά, βιοκλιματικά και γεωλογικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Πελοποννήσου: Από το παρελθόν στο μέλλον», το οποίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι ευάλωτη στις επερχόμενες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Το σύγγραμμα αποτελεί μια ολοκληρωμένη μελέτη για την κλιματική προσαρμογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στην οποία αναλύονται και συγκρίνονται τα βιοκλιματικά, υδροκλιματικά, και γεωλογικά χαρακτηριστικά σε έναν χρονικό ορίζοντα που επεκτείνεται από το παρελθόν στο παρόν και στο μέλλον.

Φωτό: Περιφέρεια Πελοποννήσου

Η αύξηση της θερμοκρασίας, η μείωση των βροχοπτώσεων και η αύξηση της συχνότητας και της έντασης ακραίων κλιματικών καταστάσεων όπως οι καύσωνες, οι ξηρασίες, οι έντονες καταιγίδες και οι ημέρες με ακραίο κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς, που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής θα επιφέρουν πιθανά σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στους βασικότερους τομείς της οικονομίας και της ζωής του τόπου, στα υδατικά αποθέματα,  στη βιοποικιλότητα, στην υγεία του πληθυσμού, στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, στον τουρισμό, στη ζήτηση ενέργειας και στη βιομηχανία.

Ορατός επίσης είναι, σύμφωνα με τη μελέτη, και ο κίνδυνος  ερημοποίησης, ιδιαίτερα στα ανατολικά τμήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπως η Αργολίδα, τα παράλια της Αρκαδίας και η Λακωνία, με όλους τους δείκτες ερημοποίησης να εμφανίζουν χειροτέρευση καθώς θα οδεύουμε προς τα μέσα του 21ου αιώνα.

Στο σύγγραμμα καταγράφεται επίσης η προσπάθεια της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ανάπτυξη μηχανισμών αναχαίτισης των επιπτώσεων αυτών με έμφαση στον αγροτικό τομέα και στον τουρισμό, τομείς ιδιαίτερα σημαντικούς στην περιοχή.  

Οπως υπογραμμίζεται, τόσο τα αγροτικά προϊόντα όσο και ο τουρισμός θα πρέπει να εκσυγχρονισθούν από πλευράς υποδομών και εφαρμογής σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων.

Φωτό: pixabay/TheDigitalArtist

«Ο παραλογισμός και η απληστία του σύγχρονου ανθρώπου, όπως και ο ανταγωνισμός των κρατών μαζί με την κακή χρήση της τεχνολογίας και των επιτευγμάτων της επιστήμης, έχουν οδηγήσει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην κλιματική αλλαγή, που εκδηλώνεται με τα βίαια φυσικά φαινόμενα και επιφέρει μη αναστρέψιμες συνέπειες στο περιβάλλον και στη ζωή μας.

Για την προετοιμασία και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής έχει προβλεφθεί η εκπόνηση περιφερειακών σχεδίων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, σ’ όλες τις Περιφέρειες της χώρας μας. Ετσι, σε εφαρμογή της παραπάνω πρόβλεψης, εντάχθηκε στο επιχειρησιακό μας πρόγραμμα η μελέτη , που περιλαμβάνει την αναγνώριση των περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την εκτίμηση της αναμενόμενης κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της, μαζί με προτάσεις κατασκευής κατάλληλων έργων για την αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων», επεσήμανε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας.

Η θωράκιση με τα εγγειοβελτιωτικά έργα και τις παρατηρήσεις της εκτενούς μελέτης του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) θα αποτελέσει ένα σημαντικό ανάχωμα ανακούφισης από αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις, καθώς σύμφωνα με τη μελέτη το μέλλον της Πελοποννήσου δεν φαίνεται ευοίωνο.

Σχόλια

Exit mobile version