home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Δήλος: Μαγική παγκόσμια συναυλία στο ιερό νησί τη Δευτέρα

Μοναδική βραδιά για την προστασία του πλανήτη και την αξία Τέχνης και Τεχνολογίας
Δήλος 1

Μια μαγική παγκόσμια συναυλία για την προστασία του πλανήτη και την αξία της Τέχνης και της Τεχνολογίας θα πραγματοποιηθεί τη νύχτα της Δευτέρας 30 Μαΐου στο ιερό νησί του Απόλλωνα και της Αρτέμιδος, τη Δήλο.  

Η εδώ και αιώνες ακατοίκητη Δήλος θα ζωντανέψει για ένα βράδυ με τη μοναδική σύμπραξη της Ορχήστρας Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της πολίτικης λύρας με το δεξιοτέχνη Σωκράτη Σινόπουλο, Ρώσους και Ουκρανούς μουσικούς να στέλνουν πανανθρώπινο μήνυμα για τη σωτηρία του πλανήτη, τη νύχτα που γεννιέται το νέο φεγγάρι.

Ορχήστρα Νέων Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ορχήστρα Νέων Ευρωπαϊκής Ένωσης / Φωτό: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Η ιδέα της συναυλίας γεννήθηκε όταν έγινε γνωστό ότι η NASA αποφάσισε να επιστρέψει στη Σελήνη, με μια αποστολή όπου για πρώτη φορά θα είναι επικεφαλής μια γυναίκα αστροναύτης. Μετά το Apollo, έρχεται η αποστολή Artemis, όπως ονόμασε τη νέα αποστολή η NASA.

Παγκόσμια προβολή της Δήλου

Δήλος 2
Φωτό: wikipedia/Ggia

Την ώρα που θα συμβαίνουν όλα αυτά στη Δήλο,τεράστιες οθόνες θα προβάλουν την συναυλία από το νησί στη Μύκονο, στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, τη Βενετία και άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης, ενώ το μεγαλύτερο κανάλι κλασικής μουσικής στον κόσμο, το ARTE, θα την προβάλλει ζωντανά από τον διαδικτυακό του τόπο. Επιπλέον, θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΡΤ, το site και τα social media του Μεγάρου ενώ θα μεταδοθεί και στην κυριακάτικη τηλεοπτική συναυλία του ARTE στις 5 Ιουνίου στη Γερμανία και στη Γαλλία. Επίσης, θα είναι διαθέσιμη στο arte.tv από τις 30 Μαΐου έως το τέλος Αυγούστου, ενώ το ταξίδι της θα συνεχιστεί  αργότερα με ειδικές προβολές σε όλο τον κόσμο.

Το πρόγραμμα της συναυλίας

Το πρόγραμμα της συναυλίας αποτελείται από τις «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι, αυτοσχεδιαστικά μέρη για λύρα, το «Floating Autumn» της Carmen Fizzarotti από τις «[Αβέβαιες] τέσσερις εποχές» και το «17 Strokes of the Bell for Peace and Sustainability» του Marshall Marcus.

Την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα ενισχύσει με την παρουσία της η σπουδαία Oυκρανή βιολονίστα Diana Tishchenko, θα υποδεχτεί στη Δήλο με την πολίτικη λύρα του –σύγχρονη συνέχεια της λύρας του Απόλλωνα– ο Σωκράτης Σινόπουλος. Η λύρα  θα συνδυαστεί αριστοτεχνικά με το έργο του Βιβάλντι και των σύγχρονων συνθετών.

sokratis sinopoulos photo by sevi tsoni 3 1400x933 1
Σωκράτης Σινόπουλος / Φωτό: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών-Σέβη Τσώνη

Το «Floating Autumn» της Carmen Fizzarotti από τις «[Αβέβαιες] τέσσερις εποχές», είναι μια αλγοριθμική ανασύνθεση του «Φθινοπώρου» του Αντόνιο Βιβάλντι. Αναπτύχθηκε από συνθέτες, μουσικούς, κλιματολόγους και επιστήμονες της πληροφορικής με τη χρήση γεωχωρικών κλιματικών προβλέψεων για το 2050 και απεικονίζει το πώς μπορεί να μοιάζει ένας μελλοντικός κόσμος αν δεν αντιστρέψουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας μέχρι το 2030.

Η συναυλία αποτελεί συμπαραγωγή του World Human Forum και του ARTE σε σύμπραξη με την Europa Nostra, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Καλλιτεχνικός εταίρος της εκδήλωσης είναι η ΕΕΥΟ.

Μια υπέροχη λοιπόν βραδιά στο ιερό νησί της Δήλου, στις 30 Μαΐου, με τους ήχους της μουσικής να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο μεταφέροντας παραλληλα μαγικές εικόνες από το νησί που η Λητώ έφερε στον κόσμο τον Απόλλωνα και την Αρτέμιδα.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis