home design 800x400

Αργολίδα: Πρωτοφανείς οι ελλείψεις σε φάρμακα

Πλαφόν από τις φαρμακευτικές εταιρείες στις ποσότητες

Πρωτοφανείς ελλείψεις σε φάρμακα πολλών κατηγοριών καταγράφονται στην Αργολίδα, με πάνω από 400 ετικέτες να εμφανίζονται στις λίστες των δυσεύρετων σκευασμάτων.

«Σε κάθε ασθενή σχεδόν έχουμε και ένα πρόβλημα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να εκτελέσουμε τις συνταγές» δηλώνει αποκλειστικά στο «anagnostis.org» η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αργολίδας (ΦΣΑ), Αριστέα Κατσουλάκου.

Αριστέα Κατσουλάκου

Να σημειώσουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι οξυμένο στα φάρμακα που μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα της ίδιας κατηγορίας αλλά σε κείνα που χορηγούνται για εξατομικευμένες θεραπείες, όπως π.χ τα αντιεπιληπτικά χάπια παιδιών και ενηλίκων, τα σκευάσματα που χορηγούνται σε διαβητικούς για ρύθμιση του ζαχάρου ή τα εισπνεόμενα, που είναι μια προβληματική κατηγορία που παρουσιάζει μεγάλο θέμα.

Τι λέει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αργολίδας

Εξηγώντας το φαινόμενο των πρωτοφανών ελλέιψεων που παρατηρούνται αυτή την εποχή η Αριστέα Κατσουλάκου αναλύει το ρόλο που παίζουν σ’ αυτές οι εξαγωγές φαρμάκων.

« Στην Ελλάδα οι τιμές των φαρμάκων είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου το ίδιο φάρμακο μπορεί να έχει και 10πλάσια τιμή. Οπότε, πολλά φτηνά φάρμακα φεύγουν σε εξαγωγές. Βέβαια οι εξαγωγές δεν είναι παράνομες αλλά σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει πρώτα να καλύπτεται η εγχώρια ζήτηση» επισημαίνει η πρόεδρος του ΦΣΑ, τονίζοντας ότι «ενώ στις φαρμακαποθήκες υπάρχει ελάχιστο απόθεμα, αδύνατο να ικανοποιήσει τη ζήτηση, οι φαρμακευτικές εταιρείες βάζουν πλαφόν στην ποσότητα που αποστέλλουν στα φαρμακεία , που απευθύνονται απευθείας σ’ αυτές, με την αιτιολογία ότι θέλουν να αποφύγουν τις εξαγωγές. Η ποσότητα βέβαια με την οποία μας προμηθεύουν είναι ανεπαρκής για την κάλυψη των ασθενών».

«Ποιός όμως μπορεί να βάζει πλαφόν στις ανάγκες του κόσμου;», αναρωτιέται με αγανάκτηση η κ Κατσουλάκου.

«Υπάρχουν άνθρωποι που αναγκάζονται να τρέχουν από φαρμακείο σε φαρμακείο προκειμένου να βρουν το φάρμακό τους».

Φωτό: pixabay/Pexels

Η χαμηλή τιμή των ελληνικών φαρμάκων ενώ είναι θετική για τους ασθενείς εξελίσσεται σε βραχνά για την επάρκεια των σκευασμάτων στην εγχώρια αγορά.

«Όσο θα πέφτουν οι τιμές τόσο θα ανοίγει η όρεξη των εταιρειών για εξαγωγές» επισημαίνει η πρόεδρος του ΦΣΑ.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των φαρμακοποιών για λύση του προβλήματος είτε μέσω μέτρων από την πολιτεία είτε μέσω των ίδιων των φαρμακευτικών εταιρειών τίποτα δεν έχει γίνει προς το παρόν.

«Εμείς στέλνουμε συνεχώς λίστες με τα ελλειπτικά φάρμακα προς τον Πανελλήνιο Σύλλογο και έχουν γίνει παρεμβάσεις απευθείας στις εταιρείες αλλά και στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΟΦ), που είναι και ο αρμόδιος για τους ελέγχους φορέας, χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Πριν δέκα χρόνια, ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας σε συνεργασία με το Φαρμακευτικό Σύλλογο είχε ζητήσει μέχρι και εισαγγελική παρέμβαση. Το θέμα είναι ότι το χρονίζον πρόβλημα όχι μόνον δεν έχει λυθεί αλλά συνεχώς διογκώνεται με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία αλλά και τη μη κάλυψη των ασθενών. Οι φαρμακαποθήκες κατηγορούν τις εταιρείες ότι δεν αποστέλλουν επαρκείς ποσότητες και οι εταιρείες τις φαρμακαποθήκες. Εμάς όμως, ως φαρμακοποιούς, μας ενδιαφέρει κυρίως να λυθεί το θέμα και όχι σε ποιον αναλογούν οι μεγαλύτερες ευθύνες», καταλήγει η κ. Κατσουλάκου.

Φωτό: pixabay/stevepb

Ο τομέας του φαρμάκου, ένας ιδιαίτερα νευραλγικός τομέας καθώς σχετίζεται με την ανθρώπινη ζωή, πάσχει.

Οι φαρμακοποιοί στην Αργολίδα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις πρωτοφανείς ελλείψεις, τονίζοντας πως θα πρέπει να πάψει να ισχύει το πλαφόν από τις φαρμακευτικές εταιρείες για τα σκευάσματα που προωθούνται στα φαρμακεία της περιοχής.

Σχόλια

Exit mobile version