home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΡεπορτάζΑργολίδαFeaturedFirst Featured

Κηδειόχαρτα, σκουπιδοτενεκέδες και αυτοκίνητα είδε ο Τσιάρας στα δικαστήρια Ναυπλίου

Τί υποσχέθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης για να διορθωθεί το χάλι στο εμβληματικό κτήριο και τον περιβάλλοντα χώρο του Δικαστικού Μεγάρου.

Η πρώτη εικόνα που αντίκρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μόλις έφτασε στο Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου ήταν οι σκουπιδοτενεκέδες και τα κηδειόχαρτα μπροστά από το μαρμάρινο μνημείο Νικηταρά και πνιγμένες τις προτομές των Αναστάσιου Πολυζωίδη και Γεωργίου Τερτσέτη από παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Είχε προηγηθεί το δημοσίευμα του εντύπου ΑΝΑΓΝΏΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΉΣΟΥ με την απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάζει το εμβληματικό κτήριο που στεγάζει τη Θέμιδα στο Ναύπλιο, που κινητοποίησε τον κο Τσιάρα να πάρει το υπουργικό αυτοκίνητο και να πάει επιτόπου να δει με τα μάτια του τί συμβαίνει.

Τι θα γίνει με Πλατεία και Κτήριο

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχοντας πληροφορηθεί όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στα δικαστήρια Ναυπλίου και τον περιβάλλοντα χώρο στάθηκε ειδικά στην επίλυση των προβλημάτων αυτών έχοντας μάλιστα μαζί του και το Πρόεδρο του ΚΤ. ΥΠ (Κτιριακές Υποδομές Α.Ε) Τιμολέωντα Κατσίπο καθώς και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Θανάση Γιάνναρη.

Όπως δήλωσε ο υπουργός έχοντας ήδη δει την όμορφη και γραφική πλατεία να έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πάρκινγκ, θα παραχωρηθεί στον Δήμο Ναυπλιέων με τη μόνη προϋπόθεση ότι σε περίπτωση που υπάρξουν παρεμβάσεις σε αυτήν να συνάδουν με το ύφος του κτιρίου. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι οι επείγουσες ανάγκες εργασιών του Δικαστικού Μεγάρου θα προχωρήσουν άμεσα, μετά από αυτοψία που θα γίνει στο άμεσο μέλλον από στελέχη της ΚΤΥΠ, ενώ στο εγγύς μέλλον θα γίνει μελέτη για την συνολική αναβάθμιση, ανακαίνιση και συντήρηση του Μεγάρου.

Τα κτηριακά προβλήματα του εμβληματικού Δικαστικού Μεγάρου Ναυπλίου έχει αναδείξει επανειλημμένα το anagnostis.org ενώ δεκάδες είναι τα δημοσιεύματα και για το αίσχος της πλατείας με τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, παρότι ο δήμος κατά καιρούς έχει παραχωρήσει θέσεις στάθμευσης σε δικαστικούς στους γύρω δρόμους εις βάρος των υπολοίπων οδηγών αυτοκινήτων που δεν βρίσκουν που να σταθμεύσουν στην πόλη.

Σειρά επαφών για τον Υπουργό

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού έγιναν συναντήσεις με τους Δικαστές, Προέδρους Εφετών Πρωτοδικών, τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών, με τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και στελέχη του Δικηγορικού Συλλόγου.

Παρόντες ήταν επίσης ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός, ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας, ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Γιάννης Μαλτέζος.

Πρόγραμμα μαμούθ για Δικαστικά Μέγαρα

Ξεπερνάει τα 500 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα αναβάθμισης των δικαστικών μεγάρων και ανέγερσης νέων χώρων σε διάφορες περιοχές της χώρας, που έχει θέσει σε υλοποίηση μέσω ΣΔΙΤ το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η νέα Ευελπίδων

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το σημαντικότερο έργο που σχεδιάζεται είναι η ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στην Αθήνα. Το νέο έργο που εντάχθηκε στη σχετική λίστα αφορά τον διαγωνισμό ΣΔΙΤ για την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του νέου συγκροτήματος που θα στεγάσει το Πρωτοδικείο και την Εισαγγελία Αθηνών, σε οικόπεδο που βρίσκεται πλησίον του σημερινού μεγάρου του Αρείου Πάγου στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο έλαβε τη Δευτέρα το πράσινο φως από την αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί και με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό έχει συναφθεί σύμβαση ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και το υπ. Δικαιοσύνης, για την ταχύτερη «ωρίμανσή» του.

Σύμφωνα με τον σχετικό σχεδιασμό, το νέο έργο αφορά την ανάπτυξη ενός κτιριακού συγκροτήματος με συνολική επιφάνεια της τάξεως των 50.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 40.000 τ.μ. θα αφορούν το κτίριο του Πρωτοδικείου και τα υπόλοιπα 10.000 εκείνο της Εισαγγελίας. Το νέο δικαστικό μέγαρο θα βρίσκεται επί των οδών Κυρίλλου Λουκάρεως, Κάλβου, Αν. Δέγλερη και Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Εκεί αναμένεται να συγκεντρωθούν όλες οι επιμέρους υπηρεσίες, που σήμερα στεγάζονται στην περιοχή της Ευελπίδων, ενώ θα υπάρξει σημαντική επιτάχυνση στο έργο της Δικαιοσύνης, μειώνοντας και την ταλαιπωρία των πολιτών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, η μεταστέγαση των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων δημιουργεί, μαζί με τις υφιστάμενες υποδομές του Αρείου Πάγου και του Εφετείου Αθηνών, ένα ενιαίο και λειτουργικό πολεοδομικό συγκρότημα για τη Δικαιοσύνη στο κέντρο της Αθήνας. Το νέο δικαστικό μέγαρο θα αποτελεί ένα βιοκλιματικό κτίριο υψηλής ενεργειακής απόδοσης, συμβάλλοντας έτσι και στη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος. Εκτιμάται ότι το έργο αυτό θα είναι της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, ενώ είναι προφανές ότι θα συγκεντρώσει το έντονο ενδιαφέρον των κατασκευαστικών ομίλων.

Τα υπόλοιπα έργα

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει θέσει σε τροχιά δημοπράτησης τρία ακόμα έργα ΣΔΙΤ, με τη συνολική αξία των συμβάσεων να υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 320 εκατ. ευρώ. Ο πρώτος διαγωνισμός που έχει προκηρυχθεί είναι ύψους 120 εκατ. ευρώ και αφορά την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Προβλέπει την ανακατασκευή του υφιστάμενου δικαστικού μεγάρου της Θεσσαλονίκης και την κατασκευή νέων δικαστικών μεγάρων στις πόλεις των Σερρών, της Εδεσσας και του Κιλκίς. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η Αβαξ, η Άκτωρ Παραχωρήσεις, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, το σχήμα των Intrakat-Redex (όμιλος Κοπελούζου), η Μηχανική, η κοινοπραξία Mytilineos-ΑΤΕΣΕ και εκείνη των ΤΕΚΑΛ-JCC (Λίβανος).

Θα ακολουθήσουν άλλοι δύο διαγωνισμοί δικαστικών μεγάρων, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ. Ο ένας εξ αυτών αφορά την περιοχή της Κρήτης και προβλέπει την ανέγερση νέου δικαστικού μεγάρου στο Ηράκλειο και την ανακατασκευή των υφιστάμενων σε Ρέθυμνο και Χανιά, ενώ ο έτερος διαγωνισμός αφορά την περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, καθώς προβλέπει την κατασκευή νέων μεγάρων σε Λαμία και Βόλο και την ανακατασκευή των υφιστάμενων κτιρίων των δικαστηρίων σε Καρδίτσα, Τρίκαλα και Λάρισα.

Μένει να δούμε αν στο πρόγραμμα θα ενταχθεί τελικά και το Ναύπλιο, μετά και τη σημερινή αυτοψία Τσιάρα.

Εν αναμονή εξελίξεων

Μένει να δούμε αν τα κηδειόχαρτα, οι σκουπιδοτενεκέδες και τα αυτοκίνητα θα σταματήσουν να «κοσμούν» την Πλατεία Δικαστηρίου στο Ναύπλιο, χαλώντας την εικόνα της πόλης σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της.

Αυτά που είδε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας στο Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου σίγουρα δεν πέρασαν απαρατήρητα και μένει να δούμε αν οι δεσμεύσεις τελικά θα υλοποιηθούν.

Εν αναμονή εξελίξεων…

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

2 Σχόλια

  1. Καλό θα ήταν να κάνετε και ένα άλλο ρεπορτάζ και σε άλλα σημεία του ιστορικού κέντρου….Εκεί μπορείτε να διαπιστώσετε την ασυδοσία σε όλο της το μεγαλείο. Τέτοια ρεπορτάζ μπορούν να παρακινήσουν τούς αρμόδιους να κάνουν κάτι.

  2. Το ότι οι δικηγόροι πριν χρόνια απέτρεψαν την κατασκευή νέου κτηρίου (στον Άγιο Νεκτάριο) γιατί έχουν τα γραφεία τους στην παλιά πόλη… κράτος εν κράτει κι αυτοί, που παρατυπούν συχνά…

Διαβάστε ακόμα

Back to top button