home design 1170x320 (banner)
home design 1170x320 (banner)
ΕκδηλώσειςΑργολίδαFeatured

Ναύπλιο: «Ρέκβιεμ ή αναγέννηση;  Ο νέος ελληνισμός και η υπαρξιακή κρίση του σήμερα»

Η πορεία του ελληνισμού από το 1821 ως σήμερα- Εκδήλωση μνήμης στο Βουλευτικό

Με θέμα «Ρέκβιεμ ή αναγέννηση;  Ο νέος ελληνισμός και η υπαρξιακή κρίση του σήμερα» πραγματοποιείται αύριο, Τετάρτη 25 Μαΐου, στις 7.15 το απόγευμα στο Βουλευτικό του Ναυπλίου η εκδήλωση μνήμης που συνδιοργανώνουν οι Ενναλακτικές Εκδόσεις και το Άρδην Ναυπλίου με τον ΔΟΠΠΑΤ του Δήμου Ναυπλιέων.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή το βιβλίο του Γιώργου Καραμπελιά «1821-2021, Ρέκβιεμ ή Αναγέννηση;» και το βιβλίο των Τάσου Χατζηαντωνίου και Μαρίας Κασιμάτη «Πολεμώντας το ’21».

«1821-2021, Ρέκβιεμ ή Αναγέννηση;»-Γ. Καραμπελιάς

Βιβλίο Καραμπελιάς

Στο δοκίμιό του ο γνωστός Αχαιός συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Γιώργος Καραμπελιάς προσπαθεί να συναγάγει τα κυριότερα συμπεράσματα μιας διαδρομής 200 χρόνων μέσα από την παράθεση και την ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων.

Στο πρώτο μέρος, «Η Μεγάλη Ιδέα», περιγράφεται η μακρά ελληνική επανάσταση εναντίον της οθωμανικής κυριαρχίας που αρχίζει από το 1821 και ολοκληρώνεται στα 1919-1920 ενώ στο δεύτερο μέρος, ο «Εμφυλιακός Ιδεασμός», ξεδιπλώνεται η περίοδος 1922-2021, όταν ο λίγο πολύ σταθεροποιημένος γεωγραφικά ελληνισμός δοκιμάζει να βρει τη θέση του στον κόσμο των εθνών και της παγκοσμιοποίησης.

«Και καθώς η Τουρκία διεκδικεί απειλητικά την «επιστροφή» της Ελλάδας σε μια νεο-οθωμανική σφαίρα κυριαρχίας, ακυρώνοντας το επαναστατικό κεκτημένο του ’21, οι Έλληνες καλούνται να ολοκληρώσουν το ανολοκλήρωτο 1821, σε μια ενάρετη επιτέλους σύμπτωση έθνους και κράτους. Επιστρέφοντας, στο πρόταγμα της γενιάς του 1930, να ολοκληρώσουν οικονομικά, πολιτισμικά, γεωπολιτικά, αυτό που δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν εδαφικά. Έσχατα όπλα τους, η ιστορική και πολιτισμική συνέχεια, η υψηλή γεωπολιτική σημασία του ελληνικού χώρου, η γλώσσα και η πνευματική τους παράδοση – πέραν της δυτικής νοησιαρχίας και του ανατολικού ολοκληρωτισμού», όπως αναφέρεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου.

«Πολεμώντας το ‘21»-Τ. Χατζηαντωνίου-Μ. Κασιμάτη

Βιβλίο Χατζηαντ6ωνίου

Στις σελίδες του βιβλίου του Κύπριου Δρ. Νεώτερης Ιστορίας Τάσου Χατζηαντωνίου και της φιλολόγου Μαρίας Κασιμάτη ζωντανεύουν, με βάση τα απομνημονεύματα των αγωνιστών και την ελληνική, τουρκική και βρετανική βιβλιογραφία, οι ήρωες και οι ηρωίδες του Αγώνα, οι θρίαμβοι αλλά και οι αποτυχίες των Ελλήνων του ’21, οι ηρωικές πράξεις αλλά και οι στιγμές δειλίας και ηθικής κατάπτωσης, το άφθαστο μεγαλείο αλλά και οι μικρότητες του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, μίας από τις μεγαλύτερες Επαναστάσεις της νεότερης Ιστορίας.

Άποψη των συγγραφέων είναι ότι «η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε ένα σπουδαίο κατόρθωμα που πρέπει να αναδεικνύεται και να προβάλλεται στις πραγματικές του διαστάσεις, χωρίς υπερβολές και χωρίς εξιδανικεύσεις, αλλά και χωρίς τη συμπλεγματική υποβάθμιση των θυσιών, των επιτευγμάτων, των αμέτρητων πράξεων γενναιότητας και αυτοθυσίας για την απελευθέρωση του Γένους».

Η εκδήλωση στο Βουλευτικό

Στην εκδήλωση μνήμης της Τετάρτης 25 Μαΐου στο Βουλευτικό του Ναυπλίου, θα μιλήσουν οι συγγραφείς των δυο βιβλίων, Γιώργος Καραμπελιάς και Τάσος Χατζηαντωνίου καθώς και ο Δρ Ιστορίας Μελέτης Μελετόπουλος ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος.

Βουλευτικ 1

Την εκδήλωση θα συντονίσει η γνωστή δημοσιογράφος Βίκυ Φλέσσα.

Το ωδικό κομμάτι της βραδιάς έχει αναλάβει η χορωδία «Βυζαντινοί και Παραδοσιακοί Αντίλαλοι», υπό την διεύθυνση του χοράρχη Κωνσταντίνου Ρούτουλα.

Μια βραδιά στο Βουλευτικό, αφιερωμένη στην πορεία του ελληνισμού στο μακρύ δρόμο της ιστορίας από το 1821 ως σήμερα αλλά και στις παρακαταθήκες που οδηγούν στο μέλλον του λαού και της χώρας μας, που αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον αλλά και να ικανοποιήσει τους λάτρεις της ιστορίας και όχι μόνον.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Διαβάστε ακόμα

Back to top button