home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Άργος: Μνήμες από τη Σμύρνη από μαθήτριες του Γυμνασίου Κουτσοποδίου

Βίντεο-αφιέρωμα στον Ιερομάρτυρα Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης
video μαθήτριες Κουτσοπόδι

Με ένα βίντεο-αφιέρωμα στον Ιερομάρτυρα Άγιο Χρυσόστομο, Μητροπολίτη Σμύρνης, ξύπνησαν μνήμες από τη Μικρασιατική Καταστροφή δύο μαθήτριες του Γυμνασίου Κουτσοποδίου.

video μαθήτριες Κουτσοπόδι 1
Φωτό: Youtube

Η Άρτεμις Μπάρλα και η Σοφία Κωτσιοπούλου συμμετείχαν στο διαγωνισμό «Μνήμες Μικράς Ασίας- Πόντου : 1922-2022», που διοργάνωσαν η Γ.Γ. Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και η Ειδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, με ένα δημιουργικό και άκρως συγκινητικό εξάλεπτο βίντεο-αφιέρωμα, την επιμέλεια του οποίου είχε η φιλόλογος Ευγενία Μυτιληναίου.

Ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης

Ο κατά κόσμον Χρυσόστομος Καλαφάτης γεννήθηκε στην Τρίγλια της Μικράς Ασίας στις 8 Ιανουαρίου 1867 και διετέλεσε Μητροπολίτης Δράμας και Σμύρνης.

Είναι άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο προστάτης άγιος των Μικρασιατών, ενώ μαζί με τον Άγιο Νεκτάριο καθιερώθηκε και ως ο προστάτης άγιος του αθλητισμού και της γυμναστικής και η μνήμη του τιμάται την Κυριακή πριν την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Την περίοδο 1902-1910 ήταν Μητροπολίτης Δράμας και Φιλίππων με σημαντική δράση στον Μακεδονικό Αγώνα και με πρωτοβουλίες για τη δημιουργία πολλών ελληνικών εκπαιδευτηρίων.

Από το 1910 έως και τον μαρτυρικό του θάνατο διετέλεσε Μητροπολίτης Σμύρνης επιδεικνύοντας μέριμνα για τον αθλητισμό, την παιδεία και την κοινωνική πρόνοια της πόλης.

video μαθήτριες Κουτσοπόδι 2
Φωτό: wikipedia

Αρνήθηκε να εγκαταλείψει το ποίμνιό του, παρά την προσφορά των Μεγάλων Δυνάμεων να τον φυγαδεύσουν με ασφάλεια, και κατακρεουργήθηκε από τον φανατισμένο όχλο κατά την ανακατάληψη της Σμύρνης από τον τουρκικό στρατό, στις 27 Αυγούστου 1922, μετά από εντολή του Νουρεντίν πασά.

Το 1993 κατετάγη στο αγιολόγιο της Εκκλησίας μαζί με όλους τους μάρτυρες της Μικρασιατικής Καταστροφής, με απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Video-αφιέρωμα των μαθητριών Μπάρλα-Κωτσιοπούλου του Γυμνασίου ΚΟυτσοποδίου

Με τον ενθουσιασμό και τη δημιουργική διάθεση των δύο μαθητριών του Γυμνασίου Κουτσοποδίου ένα κομμάτι της ιστορίας των αλησμόνητων πατρίδων προβάλλεται, σκαλίζοντας μνήμες και μεταλαμπαδεύοντας γνώση στους νεώτερους.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis