Home design
home design

Αργολίδα: Η αράχνη πασχαλίτσα απέκτησε απογόνους – Πού αλλού εντοπίστηκε το σπάνιο έντομο

Το σπάνιο έντομο που καλά καλά δεν το βρίσκεις ούτε στην Αγγλία, απ’ όπου και προέρχεται, φαίνεται πως μεταφέρθηκε με κάποιο τρόπο σε τουριστικές περιοχές της χώρας
Αράχνη Πασχαλίτσα

Μετά το δημοσίευμα για την αράχνη – πασχαλίτσα (Eresus Cinnaberinus) που εθεάθη στο Ναύπλιο, έστειλαν φωτογραφίες από Κιβέρι και Δενδρά, ενώ ανάλογες αναφορές υπάρχουν και από άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως οι Δελφοί και η Χαλκιδική. Στην Αργολίδα το σπάνιο είδος αράχνης είχε εντοπιστεί προ διμήνου και στο χωριό Στέρνα, σύμφωνα με μαρτυρία αυτόπτη.

Το σπάνιο έντομο που καλά καλά δεν το βρίσκεις ούτε στην Αγγλία, απ’ όπου και προέρχεται, φαίνεται πως μεταφέρθηκε με κάποιο τρόπο ιδίως σε τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως η Αργολίδα, ο Πόρος, και αλλού.

Αράχνη Πασχαλίτσα (1)
Η αράχνη – πασχαλίτσα στα Δενδρά Αργολίδας (Φώτο: Vasiliki Kimpouri)
Αράχνη Πασχαλίτσα (2)
Η αράχνη – πασχαλίτσα στο Κιβέρι Άργους (Φώτο: Παναγιώτης Τσόκολας)

Αυτό το ήξερες για την αράχνη – πασχαλίτσα;

Η συγκεκριμένη αράχνη πήρε το όνομα αυτό εξαιτίας του λαμπερού κόκκινου σώματός της που καλύπτεται από μαύρα σημάδια στα αρσενικά του είδους.

Ως είδος, είναι γνωστό για την ικανότητά του στην κατασκευή μεταξένιων θόλων και σωλήνων τους οποίους διακοσμούν με τα απομεινάρια φαγωμένων σκαθαριών και μυρμηγκιών.

Η μητέρα αράχνη – πασχαλίτσα πεθαίνει, αφού εκκολάψει τα αυγά της έτσι ώστε τα μικρά της να τραφούν από το σώμα της.

Είδος προς εξαφάνιση

Αυτό το έντομο ήταν στα όρια της εξαφάνισης κατά τη δεκαετία του ’90 όταν είχε απομείνει  μόνο μία αποικία με 56 αράχνες σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία. Από τότε όμως, έγιναν αρκετές προσπάθειες να διασωθεί το είδος και τον Αύγουστο του 2011, αφέθηκε ξανά ελεύθερο στη φύση.

Πάντως, το είδος ακόμη διατρέχει τον κίνδυνο της εξαφάνισης και είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλη του 2017, ορίστηκε  ένα ποσό 4,6 εκατ. λιρών για την προφύλαξη του συγκεκριμένου είδους και άλλων 19 απειλούμενων ειδών στην Αγγλία. Στο Βέλγιο επίσης είναι προστατευόμενο είδος, καθώς είχε εξαφανιστεί το 1896 και ανακαλύφθηκε εκ νέου το 2009. Το 2016 υπάρχουν οι πρώτες αναφορές στην Ελλάδα για την Eresus Cinnaberinus.

Στο Βέλγιο επίσης είναι προστατευόμενο είδος, καθώς είχε εξαφανιστεί το 1896 και ανακαλύφθηκε εκ νέου το 2009.

Το 2016 υπάρχουν οι πρώτες αναφορές στην Ελλάδα για την Eresus Cinnaberinus, που πλέον επισήμως κατοικεί και στη Λαμία.

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis