home design

Ναύπλιο: Η κηδεία του Λούη Λάμπρου και η παράκληση της οικογένειας

Η οικογένεια του Λούη Λάμπρου ευχαριστεί όσους συμμετέχουν στο πένθος της, μετά την είδηση του θανάτου του. Ενημερώνει ότι η νεκρώσιμος τελετή θα λάβει χώρα την Τετάρτη 25 Μαΐου στις 5:30 στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου (Παναγία) στο Ναύπλιο.

Παρακαλεί επίσης αντί στεφάνου τα χρήματα να κατατεθούν υπέρ του Γηροκομείου Ναυπλίου.

Ποιος ήταν ο Λούης Λάμπρου

Ο γνωστός και αγαπητός σε όλους Λούης, διαυγής και μαχητικός μέχρι τα 93 του χρόνια, γνώριζε πρόσωπα και πράγματα για τις δύσκολες εκείνες περιόδους, ίσως περισσότερο από κάθε άλλον κάτοικο του Ναυπλίου και έκανε κοινωνούς των αναμνήσεών του όλους όσους δεν τα έζησαν, με τις καταγραφές του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και με τις συζητήσεις του και την παρουσία του σε εκδηλώσεις όπου τιμήθηκε.

Έγραφε ο Λούης στις 30 Οκτωβρίου 2018 στο fb για την απελευθέρωση του Ναυπλίου από τους Γερμανούς: “Πιστεύω ακράδαντα, ότι η πόλη του Ναυπλίου και οι κάτοικοί της χρωστάν πολλά, στην σωφροσύνη και την ανωτερότητα που επέδειξαν με κίνδυνο ακόμη και της ζωής τους, αφενός η ηγεσία του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και ιδιαιτέρως οι αείμνηστοι ΠΑΝΟΣ ΞΥΔΗΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΑΣ, ΜΙΧΑΗΛ ΛΑΜΠΡΟΥ και το υψηλόβαθμο στέλεχος που έχω αναφέρει τόσες φορές και ήρθε η ώρα να αποκαλύψω την ταυτότητά του ΠΑΝΟΣ ΛΙΛΗΣ και αφετέρου στους αρχηγούς του τάγματος ευζώνων, Δ.Μ. Π.Χ., οι οποίοι και αυτοί με κίνδυνο της ζωής τους, από τις πολύ εξτρεμιστικές ομάδες των παρατάξεών τους, έφεραν εις πέρας το τιτάνιο έργο της λήξεως της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ τους, χωρίς να «ανοίξει μύτη»”.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πολυσήμαντου της προσωπικότητάς του, η παρουσίαση, στο Φουγάρο το 2017, της ζωής του, από τέσσερις μεταπτυχιακές φοιτήτριες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ύστερα από εθνογραφική έρευνα και σειρά συνεντεύξεων.

Μέσα από τις διηγήσεις του ίδιου και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, γεγονότα που σημάδεψαν τον πολυκύμαντο βίο του συνυφαίνονται με την ιστορία της πόλης, ερμηνεύοντας το μέγεθος του ανθρώπου, που τραβούσε σα μαγνήτης γύρω του άτομα κάθε ηλικίας.

Γνωστός επιχειρηματίας αλλά και ένας άνθρωπος παθιασμένος, πάντα ανήσυχος και σε εγρήγορση, άφηνε τις μνήμες του να κυλάνε σε ατελείωτες συζήσεις με νέους και μεγαλύτερους, σε κάθε γωνιά του λατρεμένου του Αναπλιού, ενώ δεν έπαψε ποτέ να έχει άποψη για τα τεκταινόμενα του παρόντος και τους δρόμους του μέλλοντος.

Το πορτραίτο του Λούη Λάμπρου σκιαγράφησε το 2014 στο ντοκιμαντέρ του «Επτά φορές να πέφτεις, οκτώ να σηκώνεσαι» ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζέρβας. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Φτωχότερη λοιπόν η κοινωνία του Ναυπλίου από σήμερα καθώς μαζί με το Λούη Λάμπρου «κοιμάται» πια και ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας της πόλης.  

Ο Θεοδόσης Σπαντιδέας για τον Λούη Λάμπρου

Ο πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Ναυπλίου Θεοδόσης Σπαντιδέας έγραψε για τον Λούη Λάμπρου:

«… ένας άνθρωπος βάζει σκοπό της ζωής του να ζωγραφίσει τον κόσμο. Χρόνια ολόκληρα γεμίζει μια επιφάνεια με εικόνες από επαρχίες, βασίλεια, βουνά, κόλπους, καράβια, νησιά, ψάρια, σπίτια, εργαλεία, άστρα, άλογα κι ανθρώπους. Λίγο πριν πεθάνει, ανακαλύπτει ότι αυτός ο υπομονετικός λαβύρινθος των γραμμών σχηματίζει την εικόνα του προσώπου του…΄΄ (Χόρχε Λούις Μπόρχες).
Ο Λούης, τα τελευταία χρόνια, γιόρταζε τα γενέθλιά του παραθέτοντας γεύμα στους φίλους του. Καμιά δεκαριά τον γιορτάζαμε (ίσως και να μας γιόρταζε) στο Τολό, στου Βαγγέλη.
Μάλλον έφτασε ο καιρός να βγουν στον αέρα οι στίχοι για τα γενέθλιά του που, μέχρι σήμερα, τους μοιραζόμαστε μόνο οι δυο μας… Λούη, σε τιμώ…».

κάποτε ως σήμερα
στα γενέθλια του Λούη Λάμπρου

κάποτε
ως σήμερα
ο μεθήμων χρόνος κοιλοπονά

στέλλοντας σήματα
σε απέραντο σκότος

μνήμη γοργόφτερη
εμφανίζεται
και ζωγραφίζει
αέρινα σήματα
ψηλαφεί
τις ρωγμές του κενού
τρυπά
το συμπαγές του παρελθόντος

η σκηνή
πληρούται
με φρεσκοβαμμένες λέξεις
που αναδύουν
νεαράν οσμήν
και σπασμό δημιουργίας

ομηρικές χλαμύδες φορώντας
στολισμένες
με φοιβάζουσα φλόγα

Λούη

σε προσμένει
ο καιρός που έρχεται

ο βυθοκόρος της χθεσινής νύχτας
σε πλούτισε με χρόνια πολλά
θ. σ. σπαντιδέας
10 νοεμβρίου 2019

μεθήμων – αμελής, ράθυμος, αδιάφορος
φοιβάζουσα – αυτή που προφητεύει.

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version