home design 1800x300 (banner)
ΚορινθίαΠολιτισμόςFeatured

Η τέχνη της αρχαιολογίας

Μπορεί η αρχαιολογία της τέχνης να είναι ταυτόχρονα και η τέχνη της αρχαιολογίας; Η Τέχνη της Αρχαιολογίας και η Αρχαιολογία της Τέχνης συμπλέκονται σε ένα γοητευτικό ταξίδι στον χρόνο…στην φωτογραφική έκθεση που εγκαινιάστηκε χθες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας.

Η έκθεση φωτογραφίας του Daniel Trego με θέμα: «Η τέχνη της Αρχαιολογίας» εγκαινιάστηκε χθες στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας συμμετέχοντας ταυτόχρονα στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που φέτος έχει θέμα: «Η Δύναμη των Μουσείων».

Μουσείο Ισθμίων (1)

Την διοργάνωση της έκθεσης έχουν αναλάβει η δραστήρια Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας το Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας, το Michigan State University Excavations at Isthmia, το College of Arts & Letters του Michigan State University, το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Κορινθίας και το Πελοποννησιακό Ινστιτούτο Τεχνών.

Αν και γνώριμη σε πολλούς, η φράση «κλασική τέχνη και αρχαιολογία» κρύβει ένα ζήτημα ταυτότητας για όσους μελετούν τα υλικά κατάλοιπα του ελληνικού και ρωμαϊκού παρελθόντος. Για μεγάλο μέρος της πρώιμης ιστορίας του, το έργο των κλασικών αρχαιολόγων επηρέασε το ενδιαφέρον περισσότερο για την απόκτηση έργων τέχνης παρά για την κατανόηση των ανθρώπων και των τόπων που ευθύνονται για τη δημιουργία τους. Ωστόσο, από τα μέσα του 20ού αιώνα, αυτή η μακρόχρονη εμμονή με τη μεγαλειώδη ομορφιά της μεσογειακής τέχνης άρχισε να προκαλεί έντονη κριτική από μελετητές, οι οποίοι ήθελαν να αναδιαμορφώσουν την κλασική αρχαιολογία σε μια πιο αυστηρά επιστημονική μελέτη του ανθρώπινου παρελθόντος. Ως αποτέλεσμα, η αρχαιολογική εργασία πεδίου άρχισε να διεξάγεται πιο προσεκτικά, χωρίς συναισθήματα, προσέγγιση που πιστεύεται ότι χαρακτηρίζει τις «σκληρές επιστήμες». Αναμφίβολα, η υιοθέτηση επιστημονικών μεθόδων έχει βελτιώσει πολύ την άσκηση της επιστήμης της αρχαιολογίας. Αλλά είναι επίσης δύσκολο να αποκηρύξει κανείς εντελώς την αισθητική απόλαυση των αντικειμένων υπό μελέτη.

Το 2020, χάρη στην υποστήριξη του Τμήματος Τέχνης, Ιστορίας της Τέχνης και Σχεδίου και του Κολλεγίου Τεχνών και Γραμμάτων, το Michigan State University (MSU) κατέστη ο θεσμικός χορηγός των MSU Ανασκαφών στην Ισθμία, ενός προγράμματος συστηματικής αρχαιολογικής έρευνας στην Ελλάδα που είχε ξεκινήσει το 1952. Το 2021, το αρχαιολογικό πρόγραμμα του MSU πραγματοποίησε την πρώτη περίοδο εργασιών πεδίου, την οποία τεκμηρίωσε εκτενώς ο Daniel Trego, Ειδικός Σχεδιασμού Εκπαιδευτικών Μέσων στο Κολλέγιο Τεχνών και Γραμμάτων. Το αποτέλεσμα της εργασίας αυτής καταλαμβάνει μια μοναδική θέση, κάπου ανάμεσα στην αρχαιολογική τεκμηρίωση και τη δημιουργική εξερεύνηση αντικειμένων και πρακτικών, οι οποίες είναι από τη φύση τους συναρπαστικές οπτικά. Στο σύνολό της, η παρούσα έκθεση αποτυπώνει τον ενθουσιασμό και την ομορφιά της αρχαιολογικής έρευνας και θέτει το ερώτημα:

Μπορεί η αρχαιολογία της τέχνης να είναι ταυτόχρονα και η τέχνη της αρχαιολογίας;

Ο Daniel Trego είναι Ειδικός στο Σχεδιασμό Εκπαιδευτικού Υλικού στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν/Michigan State University. Πέραν της επαγγελματικής του ενασχόλησης με την παραγωγή βίντεο και ήχου και το σχεδιασμό ιστοσελίδων, είναι διευθυντής του iOS Design Lab του πανεπιστημίου, το οποίο διδάσκει και καθοδηγεί φοιτητές στο να συνδυάζουν σχεδιαστική σκέψη, ανάπτυξη εφαρμογών και προγραμματισμό/το οποίο διδάσκει και καθοδηγεί φοιτητές  στην περιοχή που άπτεται της σχεδιαστικής σκέψης, της ανάπτυξης εφαρμογών και του προγραμματισμού. Η καλλιτεχνική του δουλειά  περιλαμβάνει φωτο-κείμενα για τη ζωή στην Αμερική και το Μεξικό

Ώρες λειτουργίας μουσείου και πληροφορίες για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας στο τηλέφωνο: 2741037244.

Επιμέλεια Κωνσταντίνος Τζιαμπάσης, αρχαιολόγος

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε ακόμα

Back to top button