home design

Άργος: Ένα απέραντο διαχρονικό μουσείο με εκπληκτικά αξιοθέατα

Βαγγέλης Τζαβέλλας: Η νέα δυναμική της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς μας

Επ’ ευκαιρία  της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων είναι σημαντικό να προβληθεί ο σπουδαίος ρόλος των μουσείων αλλά και γενικά των ιστορικών χώρων στο σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι. Με έντονη παρουσία σε όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας, ο Δήμος Άργους Μυκηνών έχει να επιδείξει μια σημαντική αρχαιολογική, ιστορική και πολιτιστική παρακαταθήκη.

Ειδικά το Άργος αποτελεί ένα απέραντο διαχρονικό μουσείο με εκπληκτικά αξιοθέατα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου προσφέρει στον επισκέπτη πολλά πολιτιστικά γεγονότα και μια ιδιαίτερα θερμή, “προσωπική ” φιλοξενία.

Οι Μυκήνες δε, αποτελούν ένα παγκόσμιου ενδιαφέροντος τουριστικό προορισμό με εξαιρετικές συνδυαστικές προοπτικές.

Στις μέρες μας τα μουσεία σε όλο τον κόσμο εξελίσσονται. Με την χρήση των νέων τεχνολογιών, οι εκθέσεις είναι πια διαδραστικές, όπως είναι και στο Βυζαντινό μουσείο στους Στρατώνες Καποδίστρια και τα μουσεία και οι ιστορικοί χώροι, ως δυναμικά πια κύτταρα, έρχονται όλο πιο κοντά στον σημερινό επισκέπτη, παρουσιάζοντας στους χώρους τους  ποιοτικές παράλληλες δράσεις και πολιτιστικά γεγονότα.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να μεταμορφώνουν τον κόσμο.

Παρουσιάζοντας δυναμικά το παρελθόν, ανοίγουν νέους δρόμους και διαμορφώνουν μέσω αυτής της εκπαίδευσης του πολίτη  ένα καλύτερο μέλλον,  ενώ συμβάλουν τα μέγιστα στο τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Ήδη ο Δήμος Άργους Μυκηνών με τις άοκνες  προσπάθειες του Δημάρχου Δημήτρη Καμπόσου έχει ξεκινήσει μια εξωστρεφή πορεία ανάδειξης και προβολής των σημαντικών πολιτιστικών θησαυρών της περιοχής μας.

Η ανάπτυξη του δικού μας αρχαιολογικού και πολιτιστικού τουρισμού, ωστόσο απαιτεί την αναβάθμιση του μουσειακού και αρχαιολογικού κεφαλαίου, που ευχόμαστε να προχωρήσει άμεσα.

Η βαρύτητα της Ιστορίας της περιοχής μας άλλωστε το επιτάσσει.

Ιδιαίτερα σημαντικοί σταθμοί θα αποτελέσουν για τον Δήμο μας οι παρακάτω εκδηλώσεις,  σε συνέχεια των ήδη εξαιρετικών και ποιοτικότατων δράσεων που συνδιοργανώνουν η Επιτροπή Μνήμης Νέας Κίου του Δήμου Άργους Μυκηνών και η ΚΕΔΑΜ, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με ελεύθερη είσοδο, στις οποίες αξίζει να δώσουμε όλοι το παρών: για το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Μαΐου 2022 : Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Νέας  Κίου, στo πλαίσιο των δράσεών του με αφορμή τον εορτασμό για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και τιμώντας την πόλη που το στεγάζει και το στηρίζει επί 16 συναπτά έτη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Επιτροπή Μνήμης Νέας Κίου του Δήμου Άργους Μυκηνών και την ΚΕΔΑΜ, διοργανώνει διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο με τίτλο: «Αειφορική διαχείριση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος από τους πρόσφυγες στη νέα τους πατρίδα». Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Μαΐου (μπορούν να το παρακολουθήσουν μέλη της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας) και την Κυριακή 22 Μαΐου 2022. Τέλος στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς ημέρας Μουσείων, διοργανώνεται σειρά εκδηλώσεων, στο Λασκαρίδειο Λαογραφικό Μουσείο Νέας Κίου, το Σάββατο 21 Μαΐου 2022 όπου θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στο Μουσείο, για μικρούς και μεγάλους, από την παιδαγωγό κ. Δήμητρα Δέδε.  Επίσης στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί προβολή ψηφιακού υλικού, με θέμα “Με τον φακό της Ιστορίας-Από την Κίο στη Νέα Κίο” (Επιμέλεια υλικού: Μπάμπης Αντωνιάδης) και στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί Συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό. Τον συνοδεύουν στο κανονάκι ο Πάνος Δημητρακόπουλος και στο βιολί ο Σωτήρης Μαργώνης.

Βαγγέλης Παν. Τζαβέλλας
Αντιδήμαρχος  Άργους Μυκηνών

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version