home design800Χ400

home design 1170Χ320

Πώς τίμησαν στην Αργολίδα την Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

banner efxes anagn

«Πάρθεν η Ρωμανία» από το «Χορόσημο» – Τι δήλωσε ο Γιάννης Ανδριανός για τη 19η Μαΐου.
Ποντιακοί χοροί Αργολίδα

Το Τμήμα ποντιακών χορών του «Χορόσημου», στο Άργος, τιμά την 19η Μαΐου, Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τα μέλη του χορεύουν το παραδοσιακό τραγούδι “Πάρθεν η Ρωμανία”.

Ερμηνεύει ο Αλέξης Παρχαρίδης.

Ο Γιάννης Ανδριανός για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τιμούμε σήμερα την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού επαβεβαιώνοντας τη δέσμευσή μας να κρατήσουμε ζωντανή και αδιαμφισβήτητη σε ολόκληρο τον πλανήτη την ιστορική αλήθεια της θυσίας των 353.000 Ελληνίδων και Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους στο πλαίσιο μιας οργανωμένης και συστηματικής προσπάθειας να ξεριζωθεί η μακραίωνη ελληνική παρουσία από τα ιερά χώματα του Πόντου. Τιμούμε ταυτόχρονα τους Πόντιους πρόσφυγες και τους απογόνους τους που μέσα από τη στάχτη αναδείχθηκαν σε πρωταγωνιστές σε κάθε πεδίο της δημόσιας ζωής στις νέες πατρίδες.

Σε μια συγκυρία που ο ιστορικός αναθεωρητισμός αναδύεται εκ νέου στη στενή και ευρύτερη γειτονιά μας, η δέσμευση της Ελλάδας να λειτουργεί σταθερά ως φάρος ειρήνης, δικαίου και σταθερότητας, υπερασπιζόμενη δυναμικά τα εθνικά μας δίκαια και συμφέροντα έναντι κάθε επιβουλέα, είναι η αυτονόητη έμπρακτη τιμή στους Πόντιους εθνομάρτυρες».

imera mnimis geoktonias pontion

19 Μαΐου: Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου.

Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία έγινε στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών (Αγγλογάλλων, Ιταλών, Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας. Από 200.000 έως 350.000 είναι οι Ελληνoπόντιοι, που εξολοθρεύτηκαν από τους Νεότουρκους κατά την περίοδο 1916-1923, σ’ ένα σύνολο 750.000 περίπου.

Στις αρχές του 1991, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ αποδέχτηκε ομόφωνα πρόταση του προέδρου του Ανδρέα Παπανδρέου, ύστερα από επιστολή των ποντίων βουλευτών του κινήματος, για την κατάθεση πρότασης νόμου για την επίσημη αναγνώριση από τη Βουλή της γενοκτονίας των Ποντίων και την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως «Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων». Έτσι, την 1η Απριλίου 1992, 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν τη σχετική πρόταση νόμου, η οποία ουδέποτε προωθήθηκε για συζήτηση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 1993, η πρόταση νόμου επανακατατέθηκε στη Βουλή στις 9 Δεκεμβρίου 1993 και ψηφίστηκε ομόφωνα από το σώμα στις 24 Φεβρουαρίου 1994. O νόμος 2193/94, που δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 1994 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Φύλλο 32 Α’) καθιερώνει την 19η Μαΐου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis