home design 800x400
home design 1170Χ320

Το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου με το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο, αποκτά νέα αίγλη

Το αστεροσκοπείο στην Ορεινή Κορινθία διαθέτει μεγαλύτερο τηλεσκόπιο παγκοσμίως στην κατηγορία του – Σε λίγες μέρες οι εργασίες επέκτασης.
Αστεροσκοπείο Κρυονερίου

Το Αστεροσκοπείο Κρυονερίου βρίσκεται σε υψόμετρο 900μ περίπου στο όρος Κυλλήνη (Ζήρεια) κοντά στο χωριό Κρυονέρι του νομού Κορινθίας. Είναι ιδιοκτησία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ιδρύθηκε το 1972.

Σύντομα θα αποκτήσει νέα αίγλη, καθώς αναμένεται να ξεκινήσει η επέκτασή του η οποία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανέγερση ενός νέου κτηρίου πολλαπλών χρήσεων με χρήματα που θα διαθέσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω ΕΣΠΑ.

Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο παγκοσμίως στην κατηγορία του

Πρόκειται για το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο στην συγκεκριμένη κατηγορία που από το 2017 έως σήμερα παρατηρεί την πτώση των παραγήινων αστεροειδών και μετερωιδών στην Σελήνη και αυτό διότι οι μεγαλύτεροι διαστημικοί οργανισμοί θέλουν να μελετήσουν αυτά τα φαινόμενα τα οποία εν δυνάμει μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για τη γη.

Το κατοπτρικό τηλεσκόπιο, στην αρχική του διαμόρφωση, ήταν τύπου Cassegrain με πρωτεύον παραβολικό κάτοπτρο (διαμ. 1.2μ), δευτερεύον υπερβολοειδές (διαμ. 0.27μ) και εστιακό λόγο f/13. Κατασκευάστηκε και εγκαταστάθηκε το 1975.

Τον Μάιο του 2016, το τηλεσκόπιο αναβαθμίστηκε, στο πλαίσιο του προγράμματος NELIOTA. Η αναβάθμιση περιλάμβανε την αντικατάσταση ορισμένων μηχανικών μερών του τηλεσκοπίου, ένα νέο σύστημα ελέγχου, αυτοματισμό θόλου και την εγκατάσταση ενός οργάνου Prime Focus Instrument (PFI) ικανό να προσφέρει οπτικό πεδίο (με εστιακό λόγο f/2.8) όπως απαιτείται για παρατηρήσεις των σεληνιακών προσκρούσεων (Xilouris et al. 2018).

Βίντεο: (DroneDays gr – Γιώργος Σοφούλης)

Επέκταση με 4.430.520 ευρώ

Σε λίγες ημέρες θα γίνει η έναρξη των εργασιών για την επέκταση του με ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει ήδη εγκρίνει την δημοπράτηση, του προϋπολογισμού 4.430.520 ευρώ, έργου ανέγερσης κτιρίου πολλαπλών χρήσεων, στον χώρο του αστεροσκοπείου Κρυονερίου και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis