home design 800x400

Κορωνοϊός: Συμπτώματα και μετά από δύο χρόνια από τη νόσηση

Νέα επιστημονική έρευνα των Κινέζων για το «long covid syndrome»

Συμπτώματα και μετά από δύο χρόνια μπορεί να εμφανίσουν όσοι νόσησαν από κορωνοϊό, σύμφωνα με νέα κινεζική επιστημονική έρευνα. Πρόκειται για έρευνα με το μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα μέχρι σήμερα αναφορικά με τις επιπτώσεις του «long covid syndrome», γνωστού και ως «συνδρόμου μετά-Covid-19».

Μέχρι σήμερα το «long covid syndrome» δεν είχε μελετηθεί σε βάθος μεγαλύτερο του ενός έτους από την αρχική λοίμωξη.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μπιν Τσάο του Νοσοκομείου Φιλίας Κίνας-Ιαπωνίας, δημοσιεύτηκε στο πνευμονολογικό περιοδικό «The Lancet Respiratory Medicine», και αφορά στην σε βάθος διετίας παρακολούθηση 1.192 ανθρώπων, με μέση ηλικία τα 57 έτη, που είχαν νοσηλευθεί με κορωνοϊό στην πόλη Γιουχάν, το επίκεντρο της πανδημίας, το 2020.

Φωτό αρχείου : pixabay/stevepb

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ότι η σωματική και ψυχική υγεία των ασθενών εμφάνισε βελτίωση με το πέρασμα του χρόνου, άσχετα με τη σοβαρότητα της αρχικής νόσου τους, αλλά το 55% από αυτούς ανέφερε ότι μετά από δύο χρόνια παρουσίαζε ένα τουλάχιστον σύμπτωμα που είχε προκληθεί από την αρχική λοίμωξη.

Οι μισοί και πλέον νοσήσαντες εμφάνισαν κυρίως, κόπωση ή μυϊκή αδυναμία το 31% και δυσκολίες ύπνου ένα άλλο 31%.  Σε μικρότερο ποσοστό είχαν δύσπνοια, πόνους στις αρθρώσεις, ταχυπαλμίες, ζαλάδες και πονοκεφάλους. Ακόμη, ένιωθαν ότι η γενικότερη ποιότητα ζωής τους ήταν χειρότερη από ό,τι πριν νοσήσουν, είχαν μεγαλύτερη δυσκολία να ασκηθούν σωματικά, βίωναν περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα (όπως άγχος και κατάθλιψη σε ποσοστό περίπου 12%), ενώ έκαναν συχνότερες επισκέψεις σε διάφορους γιατρούς.

Γενικά, σύμφωνα με την έρευνα, οι ασθενείς που πέρασαν κορωνοϊό, τείνουν μετά από δύο χρόνια να έχουν χειρότερη υγεία σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό και μερικοί φαίνεται πως χρειάζονται ακόμη περισσότερο χρόνο για να αναρρώσουν πλήρως.

Σχόλια

Exit mobile version