home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Λακωνία: Ανοίγει ο δρόμος για μίνι αεροδρόμιο στα Βάτικα

Ο αεροδιάδρομος προβλέπεται να έχει καθαρό μήκος 720Χ20m και με τις απαραίτητες ζώνες ασφαλείας 780X60m, σύμφωνα με την έγκριση της ΥΠΑ

Ολοκληρώνοντας μια σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία που περιλάμβανε τη σύνταξη ειδικών μελετών, εγκρίσεις κρατικών υπηρεσιών / φορέων, συνεχείς επαφές, κλπ η οποία ουσιαστικά ξεκίνησε από μηδενική βάση τον Απρίλιο του 2014,  υποβλήθηκε σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Ενέργειας τον Μάιο του 2021, το οποίο ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία αεροδρομίου για ελαφριά αεροσκάφη στα Βάτικα Λακωνίας.

Με απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών του ΥΠΕΝ  στις 30/11/2021, δόθηκε η έγκριση  επέμβασης σε δασικές εκτάσεις για την κατασκευή πεδίου προσγείωσης – απογείωσης ελαφρών αεροσκαφών και τη διάνοιξη δρόμου πρόσβασης  στη θέση «Αγραπιδόλουτσα», εκτός των ορίων οικισμού «Μεγάλη Σπηλιά» της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Γεωργίου, εντός ορίων της Τοπικής Κοινότητας Παντανάσσης  της Δημοτικής Ενότητας Βοιών του Δήμου Μονεμβασίας, μετά από πολυετείς προσπάθειες του Αντιδημάρχου Χαράλαμπου Κουτσονικολή.

Σύμφωνα με την έγκριση καταλληλόλητας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ο αεροδιάδρομος προβλέπεται να έχει καθαρό μήκος 720Χ20m και με τις απαραίτητες ζώνες ασφαλείας 780X60m. Ο προσανατολισμός του διαδρόμου είναι 10/28 και το υψόμετρο του πεδίου τα 150m.

Σύντομο ιστορικό

Αρχικά η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε το 2000, συνεχίστηκε το 2006 και ολοκληρώθηκε το 2011 με την έκδοση ΚΥΑ,  ύστερα από πρωτοβουλία της Αερολέσχης Βατίκων.  Δυστυχώς όμως, όταν ξεκίνησε το 2012 η υλοποίηση του έργου, διαπιστώθηκε ότι για σοβαρούς τεχνικούς, αλλά πρωτίστως διαδικαστικούς λόγους δεν ήταν δυνατή η κατασκευή του, αφού δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν οι όροι που έθετε η ΚΥΑ, συνδυαστικά με την χορηγηθείσα από την ΥΠΑ έγκριση καταλληλόλητας.

Έτσι από το 2013 – 2014 ξεκίνησε εξ αρχής η διαδικασία με νέα προτεινόμενη θέση (πλησίον της αρχικής), νέες μελέτες, εγκρίσεις κλπ, που ύστερα από συστηματική προσπάθεια ολοκληρώθηκε  το 2021.

Σπουδαιότητα του έργου

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο υποδομής με πολλαπλές ωφέλειες και τεράστια προοπτική για την ευρύτερη περιοχή των Βατίκων  με χρήσεις πυρανίχνευσης/πυρασφάλειας, αερομετακομιδής εκτάκτων περιστατικών, τουριστικής εξυπηρέτησης (ιδιωτικά τζετ, κλπ).

Το σπουδαίο αυτό έργο θα συμβάλλει σημαντικά στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής,  αφού θα μπορεί να εξυπηρετεί μικρά επιβατικά αεροσκάφη, και ιδιωτικά τζετ σε προβλεπόμενο χώρο ολιγοήμερης στάθμευσης. Εξίσου όμως σημαντικές – πέραν της αθλητικής χρήσης – θα είναι οι  χρήσεις της πυρανίχνευσης / πυρασφάλειας και της μετακομιδής  εκτάκτων περιστατικών υγείας, αφού αυξάνουν σημαντικά το αίσθημα ασφάλειας σε κατοίκους και επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής των Βατίκων και της Ελαφονήσου.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis