home design 800x400

Εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας

Τέσσερις άξονες ενεργοποιεί η κυβέρνηση για τη μείωση των λογαριασμών του ρεύματος

Η εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν στο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας παρουσιάστηκε σήμερα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, από τους αρμόδιους υπουργούς.

Συγκεκριμένα, στα 56,6 ευρώ θα διαμορφωθεί η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος στα οικιακά τιμολόγια για τον μήνα Μάιο και στα 120 ευρώ για τις επιχειρήσεις, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Η επιδότηση για το Μάιο αφορά όλες τις κατοικίες, ανεξαρτήτως εισοδήματος και ανεξαρτήτως πρώτης ή δεύτερης κατοικίας.

Φωτό: Youtube

Οι άξονες ενίσχυσης και στήριξης που ενεργοποιούνται

Η κυβέρνηση ενεργοποιεί τέσσερις άξονες για τη μείωση των λογαριασμών του ρεύματος:

1) Οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος επεκτείνονται για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ενισχύονται και διευρύνονται. Αυξάνονται οι επιδοτήσεις των υφιστάμενων κατηγοριών καταναλώσεων και επιδοτούνται για πρώτη φορά και οι καταναλώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες της κύριας κατοικίας καθώς και οι καταναλώσεις των υπολοίπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών.

2) Επιστρέφονται αναδρομικά τα ποσά των αυξήσεων Δεκεμβρίου – Μαΐου και θεσμοθετείται νέος μηχανισμός που απορροφά τα επιπλέον έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών και δίνει επιδοτήσεις στις καταναλωτές. Ο μηχανισμός αυτός θα εφαρμοστεί από τον Ιούλιο αφού πρώτα γνωστοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

3) Επιβάλλεται τέλος 90% στα επιπλέον έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για το δεύτερο εξάμηνο του 2021

4) Από τον Ιούλιο του 2022 και με χρονικό ορίζοντα έως και ένας έτος ενισχύεται οριζόντια ο μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής.

Υπολογίζεται ότι το νέο σύστημα απορροφά το 85% των αυξήσεων για τους οικιακούς καταναλωτές, το 80% για τους επαγγελματικούς καταναλωτές και επιχειρήσεις και το 90% των αυξήσεων για τους αγρότες.

Η τιμή της κιλοβατώρας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί από 0,15 ευρώ έως 0,20 ευρώ.

Φωτό: pixabay/W1ntermute

Τι θα ισχύσει Μάιο και Ιούνιο

Στις κύριες κατοικίες, για τις πρώτες 300 kWh η μέση ενίσχυση θα ανέλθει σε 56,6 ευρώ ανά μήνα και έτσι απορροφάται το 86% της αύξησης.

-Για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση διαμορφώνεται σε 205ευρώ/MWh.

-Για μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 kWh σε 160 ευρώ/MWh.

-Για το σύνολο της κατανάλωσης πάνω από 300 kWh τον μήνα, το ύψος της επιδότησης ανέρχεται σε 100 ευρώ/MWh.

-Για όλες τις μη κύριες κατοικίες, επιδοτείται η συνολική κατανάλωση με 100 ευρώ/MWh προκειμένου να απορροφηθεί το 50% της αύξησης.

-Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η επιδότηση θα ανέλθει σε 215 ευρώ/MWh για το σύνολο της κατανάλωσης, με στόχο την απορρόφηση του 100% των αυξήσεων.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές τον Μάιο θα διαμορφωθεί σε 200 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης σε συνδυασμό με το ειδικό τέλος ποσοστού 90% επί των επιπλέον εσόδων στην παραγωγή ενέργειας, το οποίο θα επιβληθεί για την προηγούμενη περίοδο σύμφωνα με το τελικό πόρισμα της ΡΑΕ.

Η επιδότηση του Ιουνίου θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαΐου.

Παραδείγματα για τους λογαριασμούς το Μάιο

-Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 300 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε για ρεύμα 100 ευρώ και με την επιδότηση 43,5 ευρώ – έκπτωση 56,5% στη χρέωση ενέργειας.

-Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 400 kWh τον μήνα. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 129,2 ευρώ και με την επιδότηση 63,6 ευρώ – έκπτωση 51%.

-Οικιακό τιμολόγιο με κατανάλωση 600 kWh. Χωρίς επιδότηση θα πλήρωνε 193,8 ευρώ και με την επιδότηση 108,2 ευρώ – έκπτωση 44%.

Φωτό: Youtube

Τι θα ισχύσει για το επαγγελματικό ρεύμα

Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, η μοναδιαία τιμή της επιδότησης διαμορφώνεται σε 120ευρώ/MWh το Μάιο για το σύνολο της κατανάλωσης.

Επιπλέον, για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος έως 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής, ενισχύεται με πρόσθετη επιδότηση 50 ευρώ/MWh το σύνολο της κατανάλωσης.  Άρα η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται στα 170 ευρώ/MWh για το Μάιο.

Με το μέτρο αυτό, επιδοτείται το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αφορά σε 1.250.000 εκατ. επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως: εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιεία και υπολογίζεται στα 35 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Το Μάιο το σύνολο της επιδότησης για τα επαγγελματικά τιμολόγια ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ.

Τι ποσοστό αύξησης θα απορροφήσουν τα νέα μέτρα

-Για τους δικαιούχους των Κοινωνικών Τιμολογίων (περίπου 500.000 νοικοκυριά απορροφάται το 100% της αύξησης.

-Σε όλα τα Οικιακά τιμολόγια για όλες τις κατοικίες απορροφάται έως και το 85% της αύξησης.

-Σε 1.250.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις απορροφάται το 82% της αύξησης.

-Στους αγρότες και τα αγροτικά τιμολόγια απορροφάται το 90-95% της αύξησης

«Έχουμε πλήρη επίγνωση της αγωνίας και της ανησυχίας των πολιτών, οι οποίοι βλέπουν ότι είναι αναγκασμένοι να διαθέτουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους για να καλύψουν το κόστος ενέργειας.

Για αυτό το λόγο και για να περιορίσουμε δραστικά την επιβάρυνση των καταναλωτών, πέρα από τις επιδοτήσεις για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, υιοθετούμε ένα μοντέλο δραστικής παρέμβασης στην Ελληνική αγορά ενέργειας που «αποσυνδέει» τη λιανική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας από την διεθνή χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, αφού τα έσοδα των μονάδων παραγωγής για όσο διάστημα διαρκεί ο νέος μηχανισμός προκύπτουν από το πραγματικό κόστος λειτουργίας, αποκλείοντας έτσι τη δημιουργία μελλοντικών υπερεσόδων», δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας.

Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή»

Τις επόμενες εβδομάδες εν τω μεταξύ ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που θα χρηματοδοτήσει την απόσυρση των παλιών ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων, στα πλαισια των μέτρων κατά της ενεργειακής ακρίβειας, όπως προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός.

Από το φθινόπωρο, θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις», σχέδιο που θα επιτρέψει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων των επιχειρήσεων..

Δείτε το video για την Eξειδίκευση των μέτρων του νέου Εθνικού Προγράμματος Στήριξης:

Σχόλια

Exit mobile version