home design 800x400

Με νέο πρωτόκολλο η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία την Τρίτη

Τέλος τα self-test- Ένα μόνο rapid test οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί

Με νέο πρωτόκολλο για τα μέτρα κατά της πανδημίας θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία την Τρίτη 2 Μαΐου.

Όπως δήλωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, οι μαθητές δεν θα υποχρεούνται πλέον σε τακτικό, προσυμπτωματικό, αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα

Σε περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα στην τάξη θα υπάρχει έλεγχος με δύο self test και στους υπόλοιπους μαθητές κατά την πρώτη και την τέταρτη μέρα μέρα από τη διάγνωση του κρούσματος ενώ οι μαθητές που θα νοσήσουν θα πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Εξακολουθούν να ισχύουν: η χρήση μάσκας, ο καλός αερισμός των τάξεων και η υγιεινή των χεριών.

Φώτο: Pixabay

Τι ισχύει για εκπαιδευτικούς και εργαζομένους

Από την Τρίτη οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να προσέρχονται στα σχολεία με ένα rapid test την εβδομάδα, από δύο που ήταν έως τώρα, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τα μέλη του Διδακτικού  Επιστημονικού Προσωπικού στα Πανεπιστήμια.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν σχετικές διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας.

Παράλληλα, με ένα rapid test την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) θα προσέρχονται στην εργασία τους οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι με εξαίρεση τα νοσοκομεία και τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων όπου υποχρεούνται στη διενέργεια 2 rapid test.

Παραμένει η μάσκα και το καλοκαίρι;

Ανοικτό άφησε το ενδεχόμενο να διατηρηθεί η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και μετά την 1η Ιουνίου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Μπορεί ενδεχομένως να μην καταργηθεί η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους γιατί είναι ένα ήπιο μέτρο. Εμείς αυτό το οποίο λέμε είναι ότι για τον Μάιο τουλάχιστον θα υπάρχει μάσκα και από εκεί και πέρα θα αποφασιστεί τι θα γίνει από τον Ιούνιο. Θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα» ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός.

Φωτό: Αρχείο

Αναστολή των πιστοποιητικών

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 28 Απριλίου, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε ομόφωνα την αναστολή των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης αλλα και του Ευρωπαϊκού πιστοποιητικού στις πύλες εισόδου της χώρας από 1ης Μαϊου.

Η εισήγηση έγινε δεκτή από την κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

Σχόλια

Exit mobile version