home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Τολό: Ανοίγει τις πύλες του αύριο το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής στο Δασκαλιό

Πλήθος προσκυνητών για τη γιορτή της Παναγιάς στο πανέμορφο νησάκι
Δασκαλιό εκκλησάκι 2

Τις πύλες του ετοιμάζεται να ανοίξει και φέτος το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής στο Δασκαλιό, το νησάκι απέναντι από το Τολό, αύριο Παρασκευή 29 Απριλίου, για τη γιορτή της Παναγιάς, καθώς Ζωοδόχος Πηγή είναι ένα επίθετο της Θεοτόκου.

Δασκαλιό
Φωτό: fb/Ενωμένοι Πολίτες Τολού-Argo Cruises

Κάθε χρόνο πλήθος προσκυνητών επισκέπτεται το νησάκι, που είναι κρυμμένο πίσω από τη νήσο Ρόμβη, για να παρακολουθήσει τη θεία λειτουργία στο μικρό βυζαντινό εκκλησάκι.

Η Ζωοδόχος Πηγή είναι μια μικρή βυζαντινή εκκλησία, στην κορυφή της νησίδας του Δασκαλιού, αφιερωμένη στην Παναγία. Σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει εκεί, αγιογραφήθηκε το 1688 και ανακαινίστηκε από τους πρόσφυγες της Κρήτης το 1869.

Δασκαλιό εκκλησάκι 3
Φωτό: fb/Ενωμένοι Πολίτες Τολού-Argo Cruise

Είναι καμαροσκέπαστη Βασιλική με δίρριχτη στέγη και περιβάλλεται από ψηλό διάμετρο τοίχο. Περιμετρικά του ναού σώζονται τμήματα ενετικού τείχους τα οποία είναι σε καλή κατάσταση, ενώ ένα μέρος του τείχους καταστράφηκε, αφού οι λίθοι χρησιμοποιήθηκαν από τους Κρήτες πρόσφυγες για την ανοικοδόμηση των σπιτιών τους στο Τολό.

Κατά την παράδοση, την περίοδο της Τουρκοκρατίας  λειτούργησε εκεί ιερατικό κρυφό σχολείο, για τα παιδιά της γύρω περιοχής. Σε αυτό το «κρυφό σχολείο» προσπαθούσαν να μάθουν κρυφά στα παιδιά τη γλώσσα και την ιστορία τους και να ανασυγκροτήσουν την εθνική τους συνείδηση.

Δασκαλιό 2
Φωτό: fb/Ενωμένοι Πολίτες Τολού-Panagiotis Altounis

Σήμερα το Δασκαλιό παραμένει ανέγγιχτο από το ανθρώπινο χέρι, παρ’ όλους τους επισκέπτες που το κατακλύζουν κάθε χρόνο είτε για προσκύνημα στο ξωκκλήσι είτε για μπάνια στην πανέμορφη παραλία του.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis