Home design

Πελοπόννησος: Νόστιμον ήμαρ στα πάτρια εδάφη για το Πάσχα των Αθηναίων

Γεμίζουν τα πατρικά και τα εξοχικά σε πόλεις και χωριά – Η Εύα και η Ελίνα μιλούν για το Πάσχα σε Ναύπλιο και Μάνη.

Οι μέρες του Πάσχα, με τον ανοιξιάτικο καιρό, γίνονται η μεγάλη ευκαιρία των Αθηναίων για επιστροφή στα πάτρια εδάφη. Πατρικά και εξοχικά σπίτια στις πόλεις και τα χωριά της Πελοποννήσου γεμίζουν και το «νόστιμον ήμαρ» είναι γεγονός.

Η μεγάλη έξοδος κορυφώνεται το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής κα το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου για να μπορέσουν οι κάτοικοι της Πρωτεύουσας να ζήσουν αυθεντικό Πάσχα στην όμορφη επαρχία.

Πάσχα στο Ναύπλιο

Η Εύα Τσιώρου ζει εδώ και πολλά χρόνια στη Γλυφάδα. Το Πάσχα όμως επιστρέφει πάντα στο πατρικό της σπίτι στο Ναύπλιο.

«Για μένα το Πάσχα σημαίνει πάντα Ναύπλιο», δηλώνει στο anagnostis.org.

«Σημαίνει καλημέρες με χαμόγελο με τους γείτονες, συναντήσεις με αγαπημένους φίλους, βόλτες στα γραφικά σοκάκια και την παραλία της πόλης μου, μυρωδιές από τα λουλούδια του κήπου μου, στολισμός του Επιταφίου στη γειτονιά μου, Ανάσταση με πολλές αγκαλιές και φιλιά αγάπης. Γι΄ αυτό πάντα αυτές τις ημέρες γυρίζω στο πατρικό μου» συμπληρώνει.

Η Εύα Τσιώρου

Πάσχα στη Μάνη

Η Ελίνα Λιακοπούλου είναι παιδί της πόλης. Κατοικεί στη Βούλα και πάντα είχε παράπονο που δεν είχε κάποιο χωριό.

Πριν κάποια χρόνια η μητέρα της απέκτησε ένα εξοχικό στις Θαλάμες της Μεσσηνιακής Μάνης και η Ελίνα βρήκε επιτέλους το χωριό των ονείρων της και τέτοιες μέρες πάντα πηγαίνει εκεί.

Η Ελίνα Λιακοπούλου

«Στις Θαλάμες ένιωσα για πρώτη φορά τι σημαίνει Πάσχα», λέει στο anagnostis.org

«Εδώ όλα έχουν νόημα. Η Μεγάλη Εβδομάδα στην εκκλησία έχει την κατανυκτική ατμόσφαιρα που της ταιριάζει. Η φύση προσφέρει απλόχερα τα κάλλη της και νιώθω ότι αναπνέω βαθιά. Δεν υπάρχουν τσιμεντένιοι τοίχοι, καυσαέρια και άγχος», τονίζει.

«Χαίρομαι τη χαλαρότητα, το κουβεντολόι με γείτονες και φίλους και φυσικά το μεγάλο τραπέζι της Πασχαλιάς στην αυλή με τα λουλούδια και περαστικούς από το χωριό, που μπαίνουν για μια ευχή, ένα μεζέ και ένα ποτήρι κρασί, είναι κάτι που δεν είχα ξαναζήσει», συμπληρώνει.

Φώτο: Wikipedia (G Da)

«Οι Θαλάμες είναι πια το χωριό μου και πάντα θα γυρίζω εδώ», μας λέει χαμογελώντας.

Επιστροφή στα πάτρια της Πελοποννήσου λοιπόν για τους Αθηναίους για ένα Πάσχα πιο ανθρώπινο, πιο ζεστό, πιο κατανυκτικό.

Σχόλια

Exit mobile version