home design 800x400
home design 1170Χ320

Επίδαυρος: Επιστημονική ημερίδα και συνέδριο με αφορμή τα «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση»

Το Σύνταγμα κατά τα επαναστατικά χρόνια στο επίκεντρο των ομιλιών διακεκριμμένων συνταγματολόγων και καθηγητών Νομικών Σχολών της χώρας
Νέα Επίδαυρος 1 1

Επιστημονική ημερίδα και συνέδριο με τίτλο «Η διαπάλη παράδοσης και νεωτερικότητας και το Σύνταγμα υπό το “κράτος” της Επανάστασης του 1821» και με τη συμμετοχή διακεκριμμένων συνταγματολόγων και καθηγητών Νομικών Σχολών της χώρας, θα διεξαχθεί στην Επίδαυρο από τις 28 ως τις 30 Απριλίου.

Το συνέδριο εντάσσεται στη δράση «Επιστήμη και Κοινωνία», «200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση» του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) και έχει την αρωγή του Δήμου Επιδαύρου που προσπαθεί να συμβάλλει έτσι στην ανάδειξη της πλούσιας και σημαντικής ιστορίας της περιοχής.

Επίδαυρος Συνέδριο
Φωτό: fb/Tasos Chronis

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 28 Απριλίου, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 8 το βράδυ, στο Συνεδριακό Κέντρο (πλατεία της Α΄ Εθνοσυνέλευσης) στη Νέα Επίδαυρο, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο: «Σύνταγμα, θεσμοί και κοινωνία στην επαναστατημένη Ελλάδα».

Την Παρασκευή 29 Απριλίου στο Συνεδριακό Κέντρο στη Νέα Επίδαυρο θα πραγματοποιηθεί το κοινό μεταπτυχιακό σεμινάριο Συνταγματικού Δικαίου των φοιτητών και φοιτητριών των Νομικών Σχολών ΑΠΘ και ΕΚΠΑ.

Το Σάββατο 30 Απριλίου, από τις 10 το πρωί  έως τις 7 το απόγευμα, στο χώρο του Ξενία, στον Αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου (στο Λυγουριό), θα πραγματοποιηθεί συνέδριο με τίτλο: «Μεταξύ παράδοσης και νεωτερικότητας: όψεις του πρώιμου συνταγματισμού και διοικητικό σύστημα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους».

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Φώτο: fb (Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου)

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Κοσμήτορας Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Παναγιώτης Γκλαβίνης και ο Δήμαρχος Επιδαύρου, Τάσος Χρόνης.

Τις συζητήσεις θα συντονίσουν οι Κώστας Μαυριάς, Ομ. Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, Αθανάσιος Παπαϊωάννου, Πρόεδρος ΑΣΕΠ και Παναγιώτης Γκλαβίνης, Κοσμήτορας Νομικής Σχολής ΑΠΘ.

Προσκεκλημένοι ομιλητές στο συνέδριο είναι οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ, πρ. Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Ήβη Μαυρομούστακου, Καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Σύμβουλος ΑΣΕΠ, Νικόλαος Παπασπύρου, Αν. Καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, Αριστείδης Χαντζής, Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, ΕΚΠΑ, Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, Βασιλική Χρήστου Επ. Kαθηγήτρια Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και Κώστας Χρυσόγονος, Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ, πρ. Ευρωβουλευτής.

Από την ομάδα έργου ΔιαΠαΝτοΣ.21 εισηγήσεις θα πραγματοποιήσουν οι Λίνα Παπαδοπούλου, Αν. Καθηγήτρια Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Απόστολος Παπατόλιας, Διδάκτωρ Παν. Paris X – Nanterre, Σύμβουλος ΑΣΕΠ, Μιχάλης Τσαπόγας, Διδάκτωρ Παν. Μονάχου και ο Παναγιώτης Τσάφος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ.

Θα συμμετάσχουν διδάσκοντες καθηγητές και καθηγήτριες των δύο Σχολών, οι Γιάννης Δρόσος, Σπύρος Βλαχόπουλος, Βασιλική Χρήστου και Νίκος Παπασπύρου από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, και οι Ευάγγελος Βενιζέλος, Κώστας Χρυσόγονος, Παναγιώτης Μαντζούφας και Λίνα Παπαδοπούλου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η ημερίδα και το συνέδριο είναι ανοικτά στο κοινό.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis