home design 800x400
home design 1170Χ320

Δίδυμα: Όλα έτοιμα για τη γιορτή της τουλίπας ακόμη μια χρονιά

Με παραδοσιακή μουσική, χορούς και δρώμενα τιμάται το ξεχωριστό φυτό της γης της Ερμιονίδας
τουλίπες Δίδυμα

Όλα είναι έτοιμα για μια ακόμη χρονιά στα Δίδυμα για την ξεχωριστή «Γιορτή της τουλίπας», τη Δευτέρα του Πάσχα 25 Απριλίου.

Όπως κάθε άνοιξη, από το 1962 και μετά, έτσι και φέτος το μοναδικό λουλούδι της γης της Ερμιονίδας θα έχει την τιμητική του με πλήθος κόσμου να συρρέει για να το απαντήσει σε αγρούς και σε λιβάδια.

Γιορτή τουλίπας 1980
“Γιορτή τουλίπας δεκαετία ’80”. Φωτό: fb/Βικυ Μπουγιουρα

Η τουλίπα των Διδυμων,Tulipa undulatifolia (κυματόφυλλη) ή boeotica (Βοιωτική), Λαλές η Λαλάς, απαντάται αυτοφυής σε λίγα μέρη της χώρας με πρώτη την όμορφη κοινότητα του Δήμου Ερμιονίδας. Θεωρείται η πιο ωραία από τις ελληνικές τουλίπες καθώς τα άνθη της έχουν χρώμα ερυθρό, κωδωνοειδές σχήμα και στο εσωτερικό τους είναι πορφυρά με μια στενή λωρίδα χρυσοκίτρινου χρώματος.

Οι πρώτες τουλίπες που εισήχθησαν στην Ευρώπη προέρχονται από την περιοχή των Διδύμων. Αυτό έγινε από Βενετούς εμπόρους, που εκμεταλλεύονταν για ίδιον όφελος πλουτοπαραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου, τον 13ο  αιώνα, στη διάρκεια της Φραγκοκρατίας. Με αυτόν τον τρόπο, το φυτό έγινε για πρώτη φορά γνωστό σε διάφορες ευρωπαϊκούς λαούς, και ιδιαίτερα στους Ολλανδούς, και όχι από την οθωμανική αυτοκρατορία τον 16ο αιώνα όπως πιστεύουν πολλοί.

Έτσι, οι πρώτες καλλιέργειες τουλίπας στην Ευρώπη ήταν βασισμένες στις εισαγωγές από την Ερμιονίδα.

Γιορτή τουλίπας Δίδυμα

Και φέτος λοιπόν, 60 χρόνια μετά την πρώτη γιορτή, ο Δήμος Ερμιονίδας τιμά το ονομαστό του λουλούδι με τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και θεσμικών φορέων και συλλόγων της περιοχής.

Το πρόγραμμα που θα ξεκινήσει στη μία και μισή το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα θα περιλαμβάνει δρώμενα από τους μαθητές του δημοτικού σχολείου των Διδύμων, παραδοσιακούς χορούς από το Χορευτικό του δήμου Ερμιονίδας και από τη Χορευτική ομάδα της κοινότητας Διδύμων, παραδοσιακή μουσική και φυσικά τη μοναδική παρέλαση αλόγων από το Σύλλογο «Αγάπη για το άλογο».

Όπως κάθε χρόνο πλήθος επισκεπτών αναμένεται να βρεθεί στην ιδιαίτερη «Γιορτή της τουλίπας» στα Δίδυμα και να γνωρίσει από κοντά το εξαιρετικό αυτό λουλούδι.  

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis