home design 800x400
home design 1170Χ320

Αργολίδα: Μέσω της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου το φυσικό αέριο σε Ναύπλιο και Άργος

Διασύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου για την τροφοδότηση των δικτύων διανοµής
φυσικό αέριο

Η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) αναλαμβάνει τις πόλεις του Ναυπλίου και του Άργους για τη διανομή φυσικού αερίου.

Υπεραμυνόμενος της πολιτικής της Περιφέρειας, μετά την πρόσφατη δημοσιοποίηση της αδειοδότησης από τη ΡΑΕ ιδιωτικής εταιρείας για διανομή φυσικού αερίου σε Καλαμάτα και Σπάρτη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας δήλωσε πως «το συγκεκριμένο έργο έπρεπε να αναληφθεί από την ημικρατική ΔΕΔΑ για μία σειρά από πολύ σοβαρούς λόγους, ιδιαίτερα τώρα στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Η ΔΕΔΑ αναλαμβάνει τις πόλεις Αργους και Ναυπλίου, όπου και θα λάβει ενίσχυση από το ΕΣΠΑ / ΠΕΠ».

Το έργο της ανάπτυξης και λειτουργίας δικτύων διανοµής φυσικού αερίου στα δύο αστικά κέντρα της Αργολίδας τελεί υπό ένταξη στο Ε.Π. Πελοπόννησος 2014 – 2020, µε προϋπολογισμό 6.000.000 ευρώ και δικαιούχο τη ΔΕΔΑ, που κατέχει τη σχετική άδεια διανοµής φυσικού αερίου στις συγκεκριμένες περιοχές.

Η τροφοδότηση των δικτύων διανοµής στις πόλεις του Ναυπλίου και του Άργους θα πραγµατοποιηθεί µέσω της διασύνδεσής τους µε το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και στις δαπάνες του έργου περιλαμβάνονται και οι υπόλοιπες υποδομές που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία των δικτύων, σύµφωνα µε το θεσμικό και διαχειριστικό πλαίσιο, περί εγκαταστάσεων και λειτουργίας υποδομών φυσικού αερίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι, όπως δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, στη συνεδρίαση της 17ης Φεβρουαρίου του Δ.Σ. της Ρυθµιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), εγκρίθηκαν οι άδειες διανομής φυσικού αερίου στην ιδιωτική εταιρεία “Hengas Α.Ε.” για τους Δήμους  Καλαμάτας και Σπάρτης, με 25ετή διάρκεια.

Φυσικό αέριο.
Φωτό: pixabay/anita_starzycka

Σύμφωνα µε τις αποφάσεις έγκρισης :

– Στο Δήμο Καλαμάτας το δίκτυο διανοµής φυσικού αερίου θα αποτελείται από αγωγούς χαμηλής πίεσης συνολικού µήκους 9.500 µέτρων, εκ των οποίων τα 1.750 µέτρα θα είναι αγωγός διατοµής Φ160, τα 2.645 µέτρα θα είναι αγωγός διατοµής Φ125 και τα 5.105 µέτρα θα είναι αγωγός διατοµής Φ63 και αφορά 551 συνδέσεις οικιακών καταναλωτών, 242 εμπορικών καταναλωτών, 14 συνδέσεις μεγάλων εμπορικών/βιομηχανικών καταναλωτών.

– Στο Δήμο Σπάρτης το δίκτυο διανοµής φυσικού αερίου θα αποτελείται από αγωγούς χαμηλής πίεσης συνολικού µήκους 10.500 µέτρων, εκ των οποίων τα 2.000 µέτρα θα είναι αγωγός διατοµής Φ160, τα 3.000 µέτρα θα είναι αγωγός διατοµής Φ125 και τα 5.500 µέτρα θα είναι αγωγός διατοµής Φ63 και αφορά 407 συνδέσεις οικιακών καταναλωτών, 193 συνδέσεις εμπορικών καταναλωτών, 26 συνδέσεις µεγάλων εμπορικών /βιομηχανικών καταναλωτων.

Και καθώς η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία καλά κρατούν και χωρίς να υπάρχει καμιά βεβαιότητα για το τι μέλλει γεννέσθαι, οι Αργολιδείς βρίσκονται εν αναμονή των ενεργειών της ΔΕΔΑ προκειμένου το φυσικό αέριο να φτάσει στο Ναύπλιο και το Άργος.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis