Home design
home design

Αργολίδα: Τελικά δεν θα δουν λεφτά πριν το Πάσχα οι αγρότες – Για πότε πήγαν οι αποζημιώσεις για τον παγετό

Τον Μάιο η προκαταβολή αποζημίωσης για τον παγετό – Η δήλωση Ανδριανού και η αντίδραση από τον Ανδρέα Πουλά.
Παγετός πορτοκαλιές Αργολίδα σταλακτίτες (9)

Αν και σύμφωνα με κυβερνητικές ανακοινώσεις, θα δινόταν στους πληγέντες από τον παγετό παραγωγούς της Αργολίδας προκαταβολή αποζημίωσης μέχρι το Πάσχα, τελικά αυτό θα γίνει στις 9-10 Μαΐου.

Συγκεκριμένα είχε αποφασιστεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ να δοθεί προκαταβολή 300 ευρώ το στρέμμα στους πληγέντες μέσα στην εβδομάδα, ενώ η εξόφληση των αποζημιώσεων προσδιοριζόταν να γίνει μέχρι το καλοκαίρι με την προϋπόθεση ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις των ζημιών.

Ωστόσο οι σημερινές ανακοινώσεις μεταθέτουν την ημερομηνία καταβολής των προκαταβολών για τον επόμενο μήνα.

Η ενημέρωση Ανδριανού

Ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ανδριανός έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ύστερα από συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά και σχετική συνεννόηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θόδωρο Σκυλακάκη, κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η τροπολογία που αφορά την προκαταβολή της αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών και στην Αργολίδα από τον παγετό του 2022.

Η τροπολογία θα ψηφιστεί στο πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή μετά το Πάσχα, στις 9-10 Μαΐου, έτσι ώστε στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα μετά την ψήφισή της να καταβληθούν οι προκαταβολές στους δικαιούχους.

Επισημαίνεται ότι πρόκειται για την πρώτη πληρωμή που αφορά ζημιές του 2022, λίγους μήνες δηλαδή μετά την πρόκλησή τους από τον πρόσφατο παγετό, καθώς ολοκληρώνονται οι πληρωμές του 2021 από τον ΕΛΓΑ.

Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στηρίζει έμπρακτα τους αγρότες, μαζί με τα υπόλοιπα ουσιαστικά μέτρα στήριξης που ήδη έχουν ληφθεί και θα ληφθούν όταν αυτό χρειαστεί, με υπευθυνότητα και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων».

Πουλάς: Φτάνει πια με τα ψέματα και τον εμπαιγμό

Ο βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του γι’ αυτή την εξέλιξη. Όπως δήλωσε:

«Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Προέδρου του ΕΛΓΑ για πληρωμή προκαταβολών στους παραγωγούς εσπεριδοειδών πριν από το Πάσχα αποδείχτηκαν κενό γράμμα.

Βρισκόμαστε στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας και ακόμη οι αγρότες της Αργολίδας δεν έχουν δει χρήματα να πιστώνονται στους λογαριασμούς τους για τις ζημιές από τον παγετό του Ιανουαρίου. Το μόνο που ακούνε είναι για μία τροπολογία που δήθεν κατατέθηκε και θα ψηφιστεί μετά το Πάσχα, χωρίς συγκεκριμένες και ακριβείς πληροφορίες.

Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για άλλη μία φορά αφερέγγυα και μάλλον δεν έχει καταλάβει τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραγωγοί της Αργολίδας αλλά και ολόκληρης της χώρας, αντιμετωπίζει τα προβλήματα τους χωρίς σχέδιο και με προχειρότητα και προβαίνει σε κούφιες υποσχέσεις.

Επιτέλους ας ενημερώσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τους αγρότες της Αργολίδας ποιο είναι τελικά το χρονοδιάγραμμα και ο τρόπος αποζημίωσής τους από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που έχουν υποστεί από τον παγετό του Ιανουαρίου και να μην τους αφήνει στο περίμενε».

Γαβρήλος: Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους αγρότες

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος – εργατολόγος Γιώργος Γαβρήλος:

«Μπροστά στον δίκαιο ξεσηκωμό των αγροτών, η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για μία μερική και άμεση καταβολή αποζημίωσης, για τις ζημιές που είχε προκαλέσει ο παγετός του Ιανουαρίου. Είχε προσδιορίσει χρονικά την καταβολή για πριν τις εορτές του Πάσχα.

Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι, για μια ακόμη φορά, εμπαίζεται ο αγροτικός κόσμος και ότι η δέσμευση της κυβέρνησης είχε γίνει για να καταλαγιάσει το κίνημα των αγροτών εναντίον της.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με επικοινωνιακούς όρους τα μεγάλα προβλήματα της υπαίθρου. Δεν μπορεί ακόμη να κατανοήσει την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι αγρότες από την αύξηση της τιμής της ενέργειας και των καλλιεργητικών εφοδίων.

Δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει την κατάσταση ανέχειας, αλλά και δυσκολίας των αγροτών να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους και την επόμενη χρονιά.

Φαίνεται ότι η Μητσοτάκης ΑΕ είναι σε έναν άλλο κόσμο, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

Να σταματήσει η κοροϊδία και ο εμπαιγμός των αγροτών. Να πιστωθούν αυτή την εβδομάδα οι αποζημιώσεις στους αγρότες της Αργολίδας. Να ληφθούν τώρα άμεσα μέτρα ανακούφισης των αγροτών, με μείωση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και στις τιμές των καλλιεργητικών εφοδίων».

Σχόλια

coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis