home design 800x400
home design 1170Χ320
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 800x400
ΦΟΔΣΑ ΤΕΧΑΝ banner 1170x320

Πελοπόννησος: Πουλάνε έρωτα και τους τρώνε τα λεφτά – Τί πρέπει να ξέρετε για τις «ρομαντικές απάτες»

Πολλές φορές για να σας εξαπατήσουν προσποιούνται ότι ενδιαφέρονται να συνάψουν ερωτική σχέση μαζί σας – Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε πέσει θύμα απάτης διαδικτυακών ραντεβού
Απάτη

Οι «ρομαντικές απάτες» ή αλλιώς οι «Rom‐con», είναι οι νέες μορφές εξαπάτησης μέσω του διαδικτύου που πολλαπλασιάστηκαν μέσα στην πανδημία, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως μοναχικά άτομα νεαρής ηλικίας ή και ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Τέτοιου είδους μορφές εξαπάτησης έχουν εμφανιστεί και στην Πελοπόννησο, σε βάρος κυρίως ανδρών.

Υποτιθέμενες όμορφες κυρίες εκφράζουν την επιθυμία να συνάψουν ερωτικές σχέσεις με τα υποψήφια θύματά τους. Προσοχή όμως! Κάποιο λάκκο έχει φάβα…

Πώς γίνονται οι ερωτικές απάτες

Οι απάτες συνήθως περιλαμβάνουν ένα πολύ καλό για να είναι αληθινό προφίλ σε κάποιο dating app ή μια πλατφόρμα στα social media από κάποιον που προσπαθεί να εξαπατήσει το θύμα, ώστε να “μπει στην καρδιά του”. Συνήθως, θα είναι γεμάτο με φωτογραφίες από κάποιο πολύ ελκυστικό άτομο. Στην πραγματικότητα, αποτελεί μια απάτη ώστε να σταλούν χρηματικά ποσά σε κάποιο ψεύτικο προφίλ, συνήθως μέσω μιας τραπεζικής συναλλαγής ή μέσω ψηφιακών gift cards.

Μια «κόκκινη σημαία» όσον αφορά μια ερωτική απάτη είναι όταν το «άλλο σας μισό» βρίσκει συνεχώς λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να σας συναντήσει από κοντά.

Η πανδημία «βοηθά» τους απατεώνες

Δυστυχώς, ο κορωνοϊός έχει δώσει στους απατεώνες θεωρητικά αποδεκτές δικαιολογίες για να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί συνάντηση». Η πανδημία χρησιμοποιείται συχνά πυκνά ως πρόσχημα για να μην γίνει το ραντεβού, καθώς κάνει ευκολότερες τις δικαιολογίες.

Η πανδημία έχει δώσει κι άλλους λόγους στους απατεώνες να ζητήσουν χρήματα από τον κόσμο. Μερικά θύματα υποστήριξαν πως αντιμετώπισαν ένα έκτακτο περιστατικό λόγω του κορωνοϊού.

Ζητούν χρήματα από τα θύματά τους

Κάτι που προκαλεί ενδιαφέρον είναι πως οι ερωτικοί απατεώνες μπορούν να κάνουν ακριβώς το ίδιο και να στείλουν χρήματα στα θύματά τους. Ωστόσο, συνήθως τα χρηματικά ποσά αποτελούν ξέπλυμα χρημάτων από άλλα εγκλήματα.

Τα θύματα ηλικίας 20 με 29 είναι αυτά με τη μεγαλύτερη αύξηση στις ερωτικές απάτες. Ωστόσο, αυτοί άνω των 70 φαίνεται πως χάνουν τελικά τα περισσότερα χρήματα, γιατί έχουν στη διάθεσή τους και περισσότερα χρήματα.

Συμβουλές από την Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου

Όπως αναφέρει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου, «πολλές φορές για να σας εξαπατήσουν προσποιούνται ότι ενδιαφέρονται να συνάψουν ερωτική σχέση μαζί σας».

Αν έχετε πέσει θύμα απάτης διαδικτυακών ραντεβού:

  • Σταμάτησε την επικοινωνία
  • Κατήγγειλέ το στην αστυνομία
  • Ανέφερέ το στους διαχειριστές της ιστοσελίδας που γνωριστήκατε
  • Εάν έχεις δώσει στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, επικοινώνησε με την τράπεζά σου

5+1 τρόποι για το πώς θα τις αποφύγετε

Σύμφωνα με τον ειδικό της ESET, αυτά είναι μερικά από τα κοινά στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις ρομαντικές απάτες.

1. Πολύ όμορφοι για να είναι αληθινοί

Στις διαδικτυακές πλατφόρμες γνωριμιών οι φωτογραφίες παίζουν σημαντικό ρόλο, πράγμα που σημαίνει ότι το πρώτο πράγμα που αναζητά ένας χρήστης είναι η φωτογραφία ενός πιθανού συντρόφου. Για να ξεγελάσουν τους ηλικιωμένους που αναζητούν ένα νέο σύντροφο, οι απατεώνες χρησιμοποιούν συνήθως δελεαστικές φωτογραφίες από μοντέλα ή κλέβουν φωτογραφίες από προφίλ άλλων ατόμων.

Εάν κάτι σας φανεί ύποπτο, υπάρχει τρόπος για να ελέγξετε εάν οι φωτογραφίες είναι αυθεντικές, καθώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Google Images για να κάνετε αντίστροφη αναζήτηση της φωτογραφίας και να δείτε εάν η φωτογραφία είναι πλαστή ή κλεμμένη.

2. Μήπως να τα πούμε κάπου πιο ιδιωτικά;

Οι αξιόπιστες πλατφόρμες γνωριμιών έχουν συστήματα που θα σας βοηθήσουν να ξεσκεπάσετε τους απατεώνες. Όμως, για να αποφύγουν την ενεργοποίηση των μέτρων ασφαλείας, οι απατεώνες θα προσπαθήσουν από πολύ νωρίς να απομακρύνουν το θύμα τους από την πλατφόρμα γνωριμιών. Παραδείγματος χάρη, θα προσπαθήσουν να πείσουν το θύμα να τους δώσει τον αριθμό του κινητού του, τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή το λογαριασμό των social media, για να επικοινωνούν μαζί του με έναν πιο προσωπικό τρόπο. Ενώ μερικές φορές η μετάβαση σε άλλη υπηρεσία μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογική, κάτι τέτοιο στην αρχή της επικοινωνίας θα πρέπει να σας βάλει σε σκέψεις. Εκτός αυτού, το να δώσετε τις προσωπικές πληροφορίες σας σε έναν ξένο δεν είναι και το πιο έξυπνο πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε.

3. Δε θα μπορέσω, θα είμαι σε ταξίδι για… συνέδριο

Συνήθως, η επιθυμητή έκβαση του διαδικτυακού φλερτ είναι μια προσωπική συνάντηση. Ωστόσο, στην περίπτωση των απατεώνων που συνήθως προσποιούνται ότι είναι κάποιος άλλος, μια συνάντηση θα μπορούσε να τους εκθέσει και να θέσει σε κίνδυνο τις πιθανότητες επιτυχίας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι απατεώνες προσποιούνται ότι, λόγω της επαγγελματικής τους καριέρας, ταξιδεύουν διαρκώς για δουλειά. Συχνά, προσποιούνται ότι είναι στρατιωτικοί, διπλωμάτες ή πωλητές, διότι οι δικαιολογίες του τύπου «πήρα μετάθεση σε άλλη πόλη» ή «πρέπει να ταξιδέψω σε ένα συνέδριο» ακούγονται απόλυτα φυσιολογικές. Εάν μια διαδικτυακή γνωριμία αποφεύγει να σας συναντήσει, αυτό θα πρέπει να σας κινήσει υποψίες.

4. Είσαι η αδελφή ψυχή μου!

Κάτι άλλο που θα πρέπει αμέσως να σας βάλει σε υποψίες είναι όταν μια νέα διαδικτυακή γνωριμία σας εκφράσει τα βαθιά συναισθήματά του από πολύ νωρίς. Αν π.χ. μέσα στις πρώτες μέρες της διαδικτυακής γνωριμίας σας πει «σ ‘αγαπώ» ή κάτι σαν «είσαι η αδελφή ψυχή μου», αυτό δε θα πρέπει να σας ευχαριστήσει. Αντίθετα, θα πρέπει να σας προκαλέσει ανατριχίλα. Ο λόγος για τον οποίο οι απατεώνες κινούνται τόσο γρήγορα, είναι γιατί θέλουν να παγιδεύουν το θύμα τους, κάνοντάς το να νιώθει επιθυμητό. Μόλις οι απατεώνες «μαλακώσουν» το θύμα τους με γλυκόλογα και υποσχέσεις, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν στον τελικό στόχο τους: Τα πορτοφόλια και τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

5. Ξέμεινα από χρήματα, μήπως μπορείς να μου δανείσεις;

Μόλις ο απατεώνας θεωρήσει ότι έχει μιλήσει στο θύμα του για αρκετό καιρό και έχει αναπτύξει μια αρκετά ισχυρή σχέση, θα ζητήσει χρήματα ή διάφορες χάρες. Στην αρχή θα σας ζητήσουν κάτι σχετικά ασήμαντο, όπως π.χ. να πληρώσετε τον κτηνίατρο για το άρρωστο κατοικίδιό τους ή να αγοράσετε φάρμακα. Σε περίπτωση που το καταφέρουν, θα αρχίσουν να ανεβάζουν τον πήχη, ζητώντας μεγαλύτερα ποσά που θα χρειαστούν για να βγουν από μια δύσκολη θέση ή για να βοηθήσουν κάποιον συγγενή τους που βρίσκεται σε ανάγκη.

Μερικές πρόσθετες συμβουλές

Η πανδημία του COVID-19 ενίσχυσε αυτού του είδους τις απάτες, γιατί περιόρισε τη δυνατότητα των ανθρώπων να αναζητήσουν γνωριμίες και συντροφιά, οδηγώντας πολλούς να στραφούν σε διαδικτυακές πλατφόρμες γνωριμιών. Αυτό δεν είναι κακό, αλλά ενέχει ορισμένους κινδύνους. Επομένως, είναι καλό να πλησιάζουμε τις πιθανές γνωριμίες με μια υγιή δόση αμφιβολίας και επαγρύπνησης.

Εάν ένα μεγαλύτερο μέλος της οικογένειάς σας έχει ξεκινήσει μια διαδικτυακή ρομαντική σχέση και υποψιάζεστε ότι μπορεί στην πραγματικότητα να έχει πέσει θύμα απάτης, υπάρχουν πολλά σημάδια που μπορούν να σας το φανερώσουν.

Πολύ συχνά ο συγγενής σας:

  • Αρνείται να μιλήσει για το «αγαπημένο» άτομο που γνώρισε στο διαδίκτυο και βρίσκει δικαιολογίες για ποιο λόγο δεν έχουν συναντηθεί ακόμα ή δεν έχουν κάνει βιντεοκλήση.
  • Φαίνεται να έχει εμμονή με κάποιο άτομο που γνώρισε στο διαδίκτυο πρόσφατα.
  • Φαίνεται ευερέθιστός/η ή και ταράζεται όποτε κάνετε πολλές ερωτήσεις σχετικά με το ρομαντικό σύντροφό του/της, ενώ συχνά, δεν ξέρει και τι να σας απαντήσει.
  • Αναφέρει ότι έχει στείλει χρήματα ηλεκτρονικά σε κάποιο πρόσωπο, το οποίο δεν έχει γνωρίσει από κοντά.

Εάν κάτι από αυτά περιγράφει κάποιο συγγενή ή φίλο, τότε πιθανότατα να χρειαστεί να κάνετε μια ανοιχτή συζήτηση μαζί του για το τί συμβαίνει.

Η ρομαντική απάτη είναι ένα έγκλημα που συχνά δεν καταγράφεται, καθώς πολλά θύματα ντρέπονται να το καταγγείλουν. Παρατηρώντας ότι κάτι πάει στραβά και συζητώντας το πρόβλημα, πιθανότατα να προστατέψετε τα αγαπημένα σας πρόσωπα βοηθώντας τα να γλιτώσουν πολλά χρήματα αλλά και… μια πιθανή ερωτική απογοήτευση.

Σχόλια

alexandrion carpathian 300x300cm(13.2.24)
coffee berry
ΛΟΓΟΣ
newsletter banner anagnostis