home design800Χ400

home design 1170Χ320

Άργος: Σε Δημόσια Διαβούλευση το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου

banner efxes anagn

Παρουσίαση των οριστικών πακέτων μέτρων και του Σχεδίου Δράσης
Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη Άργος

Η 2η Δημόσια Διαβούλευση για το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) του Δήμου Άργους- Μυκηνών πραγματοποιείται σήμερα Μ. Δευτέρα στις 11 το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο της πόλης, με την παρουσίαση των οριστικών πακέτων μέτρων καθώς και του Σχεδίου Δράσης του ΣΒΑΚ.   

Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Άργους- Μυκηνών είναι η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη διαχείριση και το σχεδιασμό μέτρων και παρεμβάσεων βιώσιμης κινητικότητας με χρονικό ορίζοντα 15 ετών.

Πρόκειται για ένα στρατηγικό σχέδιο που συντάχθηκε για να ικανοποιήσει τις ανάγκες για την κινητικότητα των ανθρώπων και των επιχειρήσεων στις πόλεις και στα περίχωρά τους, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Άργος
Φωτό: Αρχείο

Το ΣΒΑΚ βασίζεται σε μια ολοκληρωμένη πολιτική προσέγγισης στρατηγικού σχεδιασμού που τείνει να εξασφαλίσει τη συνοχή ανάμεσα στις πολιτικές περιβάλλοντος, κινητικότητας και οικονομικής ανάπτυξης, υποστηρίζοντας παράλληλα τους κανόνες της βιωσιμότητας. Κρίσιμο παράγοντα για την εκπόνησή του αποτελεί η ενοποίηση μεταξύ πολιτικών χρήσεων γης και συγκοινωνιακού σχεδιασμού.

Στο πλαίσιο ανάπτυξης ενός τέτοιου σχεδίου, προσδιορίζονται επίσης οι βασικές παράμετροι που συντελούν στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου συστήματος αστικών μεταφορών για κάθε περιοχή παρέμβασης.

Αυτές είναι:

-η τοπική κουλτούρα (πρότυπα, αξίες, παραδόσεις)

-οι νόμοι και οι κανονισμοί

-οι κανόνες διακυβέρνησης

-οι διαθέσιμοι πόροι

Άργος από ψηλά
Φωτό: anagnostis

Σύμφωνα και με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, το ΣΒΑΚ διαφέρει από την παραδοσιακή προσέγγιση των έως τώρα μελετών συγκοινωνιακού σχεδιασμού καθώς:

-Επικεντρώνεται και στοχεύει στον άνθρωπο και όχι στην μηχανοκίνητη κυκλοφορία.

-Έχει ως βασικό στόχο τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της ποιότητας ζωής, αντί της βελτίωσης της κυκλοφοριακής ικανότητας του οδικού δικτύου και της ταχύτητας των οχημάτων.

-Συνιστά ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό με όραμα και δομείται στη βάση αυτού, σε αντίθεση με άλλες βραχυπρόθεσμες ή μεσοπρόθεσμες προσεγγίσεις.

-Δίνει έμφαση σε λύσεις που προάγουν το συνδυασμό των υποδομών, των αγορών και των λειτουργιών βάσει λειτουργικών κριτηρίων και δεν επικεντρώνεται μόνο σε ένα από αυτά.

-Στηρίζεται στη συνεχή αξιολόγηση των επιπτώσεων των διαφόρων παρεμβάσεων, μέσω της διαμόρφωσης βέλτιστων πρακτικών (διαδικασία μάθησης και βελτίωσης).

-Βασίζεται στη συμμετοχική διαδικασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και άλλων άμεσα ενδιαφερομένων οργανισμών και όχι μόνο στη συμμετοχή της εκάστοτε αναθέτουσας αρχής.

Σημαντική και απαραίτητη λοιπόν είναι η συμμετοχή των κατοίκων του Δήμου στη σημερινή 2η Δημόσια Διαβούλευση για το το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

Σχόλια

newsletter banner anagnostis