home design 800x400

Εθελοντές: Σημαντικοί συντελεστές του Μαραθώνιου – Ο ρόλος τους – Ποιοί ανήκουν στο Μητρώο Πολιτικής Προστασίας

Οι δωρεάν υπηρεσίες θα κόστιζαν πανάκριβα, αν πληρωνόταν το ανάλογο εξειδικευμένο προσωπικό από τους διοργανωτές

Η διαχρονική υποστήριξη των εθελοντών που πασχίζουν να συνδράμουν σε διάφορες διοργανώσεις, αθλητικές και μη, όπως ο Μαραθώνιος του Ναυπλίου, προσφέροντας δωρεάν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, αποτελούν από τους πλέον σημαντικότερους συντελεστές, και χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαν να οργανωθούν τέτοιες εκδηλώσεις ή θα κόστιζαν πανάκριβα, αν πληρωνόταν το ανάλογο προσωπικό από τους διοργανωτές.  

Τον σημαντικό ρόλο των εθελοντών που βοήθησαν τον ΔΟΠΠΑΤ Ναυπλίου στη συγκεκριμένη διοργάνωση έχει αντιληφθεί πολύ καλά η πρόεδρος του Οργανισμού Μαρία Ράλλη, η οποία τους ευχαριστεί δημόσια, δηλώνοντας: «Από τις πολυτιμότερες  παρουσίες  σήμερα στον 7ο Μαραθώνιο Ναυπλίου είναι αυτή των εθελοντών. Όλοι τους με αγάπη για τον συνάνθρωπο και για τον τόπο υποστηρίζουν με κάθε τρόπο όλα τα σημεία που απαιτείται».

ΦΩΤΟ: fb Maria Ralli
ΦΩΤΟ: fb Maria Ralli

Άλλωστε ο διοργανωτής της συγκεκριμένης αθλητικής διοργάνωσης μέσα από την ιστοσελίδα έδωσε την κατάλληλη βαρύτητα στο ρόλο των εθελοντών, απευθύνοντάς τους κάλεσμα να συμμετέχουν στο Μαραθώνιο και εξηγώντας το ρόλο τους: «Πάρε και εσύ μέρος στο Πρόγραμμα Εθελοντισμού του Μαραθωνίου Ναυπλίου και γίνε κομμάτι της μεγάλης δρομικής γιορτής. Οι εθελοντές είναι ένας από τους σημαντικότερους συντελεστές της αθλητικής μας Διοργάνωσης. Βοηθούν ενεργά στην προετοιμασία και στη σωστή διεξαγωγή όλων των αγωνισμάτων. Όλοι οι εθελοντές θα απασχοληθούν προσφέροντας υπηρεσία την ημέρα διεξαγωγής της Διοργάνωσης και κατά τις πρωινές ώρες. Οι εθελοντές πριν από τη διεξαγωγή του αγώνα θα παραλάβουν το t-shirt της Διοργάνωσης με το οποίο υποχρεούνται να εμφανίζονται κατά την απασχόληση τους στην Διοργάνωση. Ανήλικοι εθελοντές οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 12ο  έτος της ηλικίας τους, μπορούν να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Εθελοντισμού του Μαραθώνιου Ναυπλίου συνοδευόμενοι από τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους. Όλοι οι άνθρωποι μπορούν να προσφέρουν όταν το θέλουν πραγματικά».

Εθελοντισμός

Ο όρος εθελοντισμός αναφέρεται στην ηθελημένη παροχή υπηρεσιών χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, προς όφελος της κοινωνίας. Ο εθελοντισμός δεν είναι υποχρεωτικός, δηλαδή στηρίζεται στην αυτόβουλη συμμετοχή του ενεργού πολίτη, όπως αναφέρει η Wikipedia.

Όμως, εθελοντής χαρακτηρίζεται και εκείνος που συνεισφέρει υλικά αγαθά σε καταστάσεις που αυτά θεωρούνται αναγκαία για την κάλυψη ανθρωπίνων αναγκών, χωρίς να περιμένει αντάλλαγμα. Στόχος ενός εθελοντή είναι η βελτίωση των κοινωνικών, οικονομικών, περιβαλλοντικών, αθλητικών, εκπαιδευτικών και άλλων θεμελιωδών αναγκών μίας κοινωνίας.

Αρκετοί διαχωρίζουν τον εθελοντισμό σε επίσημο και ανεπίσημο:

Ο επίσημος εθελοντισμός αφορά την προσφορά, για παράδειγμα, προς μία μη κυβερνητική οργάνωση ή ένα ίδρυμα.

Ο ανεπίσημος εθελοντισμός αφορά την προσφορά σε προσωπικό κυρίως επίπεδο, προσφέροντας βοήθεια σε καθημερινά και απλά πράγματα.

Ο εθελοντισμός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το ήθος, τις ανάγκες, τα όνειρα και τις δυνατότητες του ενεργού πολίτη που αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο μέλλον και μια καλύτερη κοινωνία μέσα στην οποία ζει και αναπτύσσεται.

Υπάρχουν εκατοντάδες Εθνικές ομάδες εθελοντισμού σε κάθε άκρη της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την χώρα μας βρίσκονται όλο και περισσότερες εθελοντικές οργανώσεις που αναζητούν εθελοντές από ολόκληρη την Ε.Ε. και τον κόσμο. Όλες μαζί πρεσβεύουν ένα και μόνο στόχο: την βελτίωση της πολιτισμικής και πνευματικής ανάπτυξης των κοινωνιών.

Εθελοντές στην Πολιτική Προστασία

Στην Ελλάδα μάλιστα τηρείται Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η ΓΓΠΠ αποτελεί τον εθνικό φορέα ένταξης Εθελοντικών Οργανώσεων και Ειδικευμένων Εθελοντών στο Μητρώο. Οι Εθελοντικές Οργανώσεις και οι Ειδικευμένοι Εθελοντές περιλαμβάνονται στο δυναμικό της πολιτικής προστασίας αναλαμβάνοντας την υποστήριξη δράσεων πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης καταστροφών.

Στο Μητρώο Εθελοντικών Οργανώσεων της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας από  την Αργολίδα έχουν καταγραφεί η «Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Αργολίδας» και η «Αργολική Λέσχη Μηχανοκίνητου Αθλητισμού 4Χ4 Ναυπλίου».

Σχόλια

Exit mobile version