home design

Τελειώνει το χαρτί: Πολλαπλή στήριξη Περιφερειακού Τύπου δεσμεύτηκε ο Οικονόμου

Τί είπε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος. Έρχονται μέτρα για ελάφρυνση τοπικών εφημερίδων, τηλεοράσεων, ιστοσελίδων, ραδιοφώνων.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχίσουν να εκδίδονται οι Περιφερειακές εφημερίδες, να εκφράζουν τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, την άποψη, την πληροφόρηση, την ενημέρωση την οποία έχουν ανάγκη οι πολίτες στην Ελληνική περιφέρεια και ταυτόχρονα να δυναμώνουν και τη φωνή των τοπικών κοινωνιών με ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ευρύτερη ανάπτυξή τους.

Τα παραπάνω δήλωσε στη Βουλή ο αρμόδιος Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου, σχετικά με το πρόβλημα προμήθειας δημοσιογραφικού χάρτου, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, και αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των τοπικών και περιφερειακών εφημερίδων.

Ο κος Οικονόμου αναφέρθηκε στην στήριξη του Τύπου, που αποτελεί εγγύηση της πολυφωνίας και σε στήριξη των δημοσιογράφων, που όπως είπε, θεωρεί σημαντική για τη δημοκρατία, ιδιαίτερα σε περιόδους μεγάλων κρίσεων που αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος:

«Κυρίως στην επαρχία οι εφημερίδες, τα κανάλια, τα ραδιόφωνα, τα ενημερωτικά sites είναι ένας θεμέλιος λίθος, εγγυητής της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών. Πρόκειται για σοβαρή προσπάθεια όσον αφορά τον πλουραλισμό και την πολυφωνία, και είναι χρέος μας να ενισχύσουμε και να στηρίξουμε σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που αντιμετωπίζουν. Είναι και τα ζητήματα του χαρτιού και τα υπόλοιπα σε μια πολιτική στήριξης ευρύτερα λόγω της ανατιμήσεως. Έχουμε έναν οδηγό και έναν πυλώνα για το πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα αναφορικά με το χαρτί σε δυο κατευθύνσεις. Η μια κατεύθυνση είναι αυτή που είχαμε πάρει και κατά την περίοδο του Covid που επιτρέπαμε κάποιες παρεκκλίσεις από τις βασικές υποχρεώσεις που είχαν οι εφημερίδες αυτές που ήταν εγγεγραμμένες στο Μητρώο, κάτι που αποτελεί εγγύηση και της εγκυρότητάς τους και για τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε κρατική χρηματοδότηση, μέσω της δημοσίευση και προκηρύξεων. Είχαμε κάνει τότε πολύ ουσιαστικές παραχωρήσεις για να μπορούν για χρονικό διάστημα ενάμιση μήνα να βγάζουν λιγότερα τεύχη με ότι αυτό σήμαινε στην εξοικονόμηση του χαρτιού. Πάντοτε αυτό είναι ένα μέτρο που το έχουμε στη φαρέτρα μας και που δύναται να το εξετάσουμε και τώρα για να τους παράσχουμε τη διευκόλυνση αυτή σε περίπτωση που παρατηρηθούν στην αγορά μειώσεις, όπως επίσης και μια σειρά από άλλα μέτρα ευρύτερης στήριξης που θα τους επιτρέψουν να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες, να μετριάσουν την επίπτωση των οικονομικών δυσκολιών και να συνεχίζουν να εκδίδονται, να εκφράζουν τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας, την άποψη, την πληροφόρηση, την ενημέρωση την οποία έχουν ανάγκη οι πολίτες στην Ελληνική περιφέρεια και ταυτόχρονα να δυναμώνουν και τη φωνή των τοπικών κοινωνιών με ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ευρύτερη ανάπτυξή τους.

Πάντοτε η στήριξη του Τύπου, η εγγύηση της πολυφωνίας, η στήριξη των δημοσιογράφων είναι έτσι κι αλλιώς σημαντική και για τη δημοκρατία, σε περιόδους μεγάλων κρίσεων αποκτά ιδιαίτερη σημασία».

Στη δευτερολογία του εξάλλου, ο κος Οικονόμου πρόσθεσε:

«Όπως και το προηγούμενο διάστημα λόγω της πανδημίας υπήρξε μια γενναία και ουσιαστική στήριξη και στον Περιφερειακό Τύπο, αναφέρω για παράδειγμα την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών στο ταμείο των δημοσιογράφων, για την κάλυψη για τρία χρόνια των εισφορών, την επιδότηση του μεταφορικού κόστους μέσα από τα ΕΛΤΑ, η οποία θα ισχύει και μια ακόμα χρονιά μέχρι το 2023. Σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε δράσεις στήριξης, επεξεργαζόμαστε με τους ανθρώπους τους μια εργαλειοθήκη και για την επανάληψη ενός μέτρου που έχει να κάνει με την επιχορήγηση και την επιδότηση της ασφαλιστικής εισφοράς και για την ενίσχυσή τους μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία για τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού τους, για το χαρτί, για το μεταφορικό κόστος επίσης. Ότι περιθώριο υπάρχει θα αξιοποιηθεί.

Πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να προβούμε σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις».

Η ΕΙΕΤ

Η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου αναφορικά με το θέμα της συζήτησης στη Βουλή της ερώτησης Κεγκέρογλου, ανακοίνωσε:

«Την στήριξη των Περιφερειακών και Τοπικών Εφημερίδων ζήτησε με επίκαιρη ερώτηση του που συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής Ν. Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου.

Ο Βουλευτής, αφού αναφέρθηκε στον  σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Περιφερειακές και Τοπικές εφημερίδες στην ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα για αυτούς που δεν έχουν την εξοικείωση με τη χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών και του ίντερνετ, έθεσε στην Κυβέρνηση τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των Περιφερειακών και Τοπικών Εφημερίδων κυρίως λόγω της έλλειψης δημοσιογραφικού χάρτου, της αύξησης του κόστους του ηλεκτρικού και των άλλων συντελεστών παραγωγής και ζήτησε ενέργειες από την Κυβέρνηση για:

Ο αρμόδιος Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, κ. Ι.Οικονόμου, απαντώντας στον Βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου, αφού αναγνώρισε το πρόβλημα που δημιουργείται για τις Περιφερειακές και Τοπικές Εφημερίδες και ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο,  εξήγγειλε ότι επεξεργάζεται σχέδιο με:

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google News
Κάνε εγγραφή στο Newsletter

Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter

Οι τελευταίες Ειδήσεις του anagnostis.org από την Πελοπόννησο.
Τι συμβαίνει στην Αργολίδα. Τα νέα σε Άργος, Ναύπλιο, Επίδαυρο, Ερμιονίδα
Exit mobile version